5407 : دامنهٔ کویر. (قسمت 118). کویریات دامنه
مصطفی شعاعیان در نقد مبارزۀ مسلّحانۀ چریک های فدایی خلق نوشته بود: «رفیق جون! سازمانی که هنگام ناتوانی، از پخش اندیشه ای که نمی پسندد، جلوگیری می کند؛ به هنگام توانایی، آن مغزی را می تَرکاند که بخواهد اندیشه ای کند، سوای آنچه سازمان دیکته می کند.»
(برگفته از دفتر یادداشت های سال 1383 دامنه)
مصطفی شعاعیان زادۀ 11 اسفند 1314 محلّۀ آب انبار جنوب تهران، در 16 بهمن 1354 توسط ساواک رژیم شاه دستگیر و اعدام شد.
بقیه ادامه
5406 : حکایت اتوبوس و جنازۀ مادر. «نویسندهای آلمانی در داستانی کوتاه نقل میکند که: در اتوبوسی نشسته بودم که مردی با سه یا چهار بچهی قد و نیم قد وارد اتوبوس شد و در صندلیای نشست و بعد از آن بچهها شروع کردند به شیطنت کردن و سر و صدا. من دائما جلوی خودم را میگرفتم که به این مرد اعتراضی نکنم که چرا سر جایت نشستهای و بچههایت را کنترل نمیکنی؟
بالاخره تحملم تمام شد و به سراغ آن مرد رفتم و گفتم: شما که پدر هستی و بچههایت را در مکان عمومی آوردهای، چرا آنان را ضبط و مهار نمیکنی؟
آن مرد در پاسخ گفت: من الان این بچهها را از سر جنازهی مادرشان از بیمارستان میآورم و در این شرایط، خواستهی شما شدنی نیست.» (منبع)
5405 : دامنه ایران (قسمت 99). رونمایی چادر مخصوص پرستاران
افغانستان 90% خشخاش جهان را برای گرفتن هروئین و تریاک تولید می کند
5404 : سلسله پست های مباحث اجتماعی(قسمت 287)
...یکی ازمهمترین اثرات استفاده از این واکسن این است که قبل از رسیدن اثرات هروئین به مغز آن را ناکارا میکند و هروئین نمیتواند به منطقه سد خونی مغزی راه یابد و به مایع نخاعی مغزی برسد و این مناطق حساس بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
...مصرف هروئین از راه تزریق و یا بالا کشیدن از راه بینی، علائمی چون سرشوخی و پس از آن تسکین و آرامش و جدایی از درد جسمی و عاطفی در فرد ایجاد میکند...
5403 : طبیعت و جهان (قسمت 92)
دوازده فضانورد جدید آمریکا که ناسا از میان 18300 نفر برگزید
و نیز سه جوجه جغد در بلاروس
5402 : سلسله پست های عترت (قسمت 172)
سخنان امام حسن مجتبی علیه السّلام
أَللُّؤْمُ أَنْ لا تَشْکُرَ النِّعْمَةَ
پستى آن است که شکر نعمت را نکنى.
أَلْعارُ أَهْوَنُ مِنَ النّارِ
ننگ آسانتر از دوزخ است
میلاد خجستۀ امام حسن (ع) مبارک
5401 : بیانیۀ مهم آیة الله العظمی ناصر مکارم شیرازی از مراجع معظم تقلید در بارۀ داعش: «...حقیقت این است که در طول تاریخ جنایتکاران کثیفتر و بىرحمتر و بىهدفتر از گروه تکفیرىها و از جمله داعش سراغ نداریم. اسلحه به دست مىگیرند یا جلیقه انفجارى به خود مىبندند افراد بىگناهى را مىکشند و خودشان هم به دَرَک واصل مىشوند.
آنها چه هدفى را دنبال مىکنند؟ آیا با کشتن چند نفر یا تخریب چند ساختمان موفق مىشوند زمام حکومت کشورى را به دست گیرند؟ یا گروه عظیمى را بترسانند؟ یا انتقام خون کشتههاى کثیفى که در میدان جنگ دادهاند را از بیگناهان و کودکان بگیرند؟ واقعآ چه هدفى را دنبال مىکنند؟ بهترین چیزى که درباره آنها مىتوان گفت، این است که آنها دیوانگانى هستند که تشنه خون بىگناهاناند و هدفى جز این ندارند.
...به یقین ملت ما مصممتر از پیش براى مبارزه با آنها وارد کار خواهد شد تا ریشه این گروه جنایتکار کثیف کنده نشود از پاى نخواهد نشست. ما همواره در خط اول مبارزه با این تروریستها بودهایم و همچنان باقى خواهیم ماند، هر چند رئیس جمهور آمریکا براى دوشیدن گروهى از دولتمردان عرب ما را در خط اول حمایت از تروریست بداند. یقین داریم خودشان مىدانند که دروغ مىگویند ولى براى کسب آن درآمدهاى کثیف این راه را بهترین راه برگزیدهاند که عامل اصلى را تبرئه کنند و مخالفان واقعى را متهم سازند. همه باید بیدار باشیم، دست به دست هم دهیم و در برابر این توطئهها بایستیم.» (منبع)
محمود احمدی نژاد، اسفندیار رحیم مشائی. حمید بقایی
علامه طباطبایی. شهیدمحراب آیة الله سید محمدعلی قاضی
5399 : سلسله مباحث قرآن در صحنه (قسمت 44). إِنَّمَا النَّجْوَى مِنَ الشَّیْطَانِ لِیَحْزُنَ الَّذِینَ آمَنُوا وَلَیْسَ بِضَارِّهِمْ شَیْئًا إِلَّا بِإِذْنِ اللَّهِ وَعَلَى اللَّهِ فَلْیَتَوَکَّلِ الْمُؤْمِنُونَ. جز این نیست که گفتگوی محرمانه [بی منطق و رازگویی بی دلیل] از [ناحیۀ] شیطان است تا مؤمنان را اندوهگین کند، ولی نمی تواند هیچ گزندی به آنان برساند مگر به فرمان خدا. و مؤمنان فقط باید بر خدا توکل کنند [که توکل کننده به خدا از گزند شیطان مصون است.]. (سوره ۵۸: المجادلة - جزء ۲۸ - آیۀ 10، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
تفسیر مرحوم علامه طباطبایی : «مراد از نجوى _به طورى که از سیاق استفاده مى شود_ نجوایى است که آن روز در بـیـن مـنـافـقین و بیماردلان جریان داشته، نجوایى که از ناحیه شیطان بوده. به این مـعـنـا که شیطان عمل را در دلهایشان جلوه داده بود و تشویقشان کرده بود که با یکدیگر نـجـوى کـنـنـد تـا مـسـلمـانـان را انـدوهـگـیـن و پـریـشـان خـاطـر کـنـنـد، تـا خیال کنند مى خواهد بلایى بر سرشان بیاید.
خـداى سـبـحـان بـعـد از آنکه نجوى را با آن شرایط براى مؤمنین تجویز کرد، مؤمنین را دلگـرم و خـاطـر جـمع کرد که این توطئه ها نمى تواند به شما گزندى برساند، مگر بـه اذن خـدا، چـون زمـام امـور هـمـه بـه دسـت خـدا اسـت، پـس بـر خـدا تـوکـُّل کـنـیـد، و از ضـرر نـجواى منافقین اندوهگین نشوید که خدا تصریح کرده به این که: و مـن یـتـوکـل عـلى اللّه فـهـو حـسـبـه. و وعـده داده کـه هـر کـس بـر او تـوکـل کـنـد خـدا بـرایـش کـافـى اسـت، و بـا ایـن وعـده وادارشـان مـى کـنـد بـر تـوکل و مى فرماید: که توکل از لوازم ایمان مؤمن است، اگر به خدا ایمان دارند باید بر او تـوکـل کنند که او ایشان را کفایت خواهد کرد.» (منبع: المیزان)
حرم آرامبخش امام علی (ع)
5398 : سلسله مباحث حضرت امام علی (قسمت 43)
هر کس که با حق در آویزد نابود مى گردد
5397 : در نشست اخیر مؤسسه سروش مولانا با عنوان زمین از دریچه آسمان در پاسخ به مشکلاتی که به طور روز افزون گریبانگیر جامعه بشری شده دکتر محمد علی موحد و مصطفی ملکیان سخن گفتند. در این پست به ارائۀ متن محمد علی موحد می پردازم:
خلاصۀ بحث این است: ... آدم گاهی فکر میکند مبادا سرنوشت محتوم ما همین تباهی و فساد باشد! در ذیل رویکردهای مختلفی که برای اصلاح بشر بیان شده، قصد دارم نگاهی آسیبشناسانه به آنها داشته باشم. بشر لااقل از زمان ارسطو و بلکه پیش از او راجع به اخلاق صحبت کرده و دم از اخلاق زده است، اما چرا وضع روز به روز بدتر شده است و تباهی و فساد اخلاقی امروز در جامعه بشری حتی از زمان چنگیز و تیمور لنگ نیز بیشتر شده است؟ تمام شقاوت سلاطین قدیم به اردویشان متمرکز بود و با اردویش از شهری به شهر دیگری میرفت و وقتی در شهری بود، شهرهای دیگر در امان بودند، اما آنچه الان میبینیم، در تمام تاریخ نظیر نداشته است...
بنابراین به نظر من ما باید همان قدر که برای حق ارج قایل شدیم، مردم را به انجام تکالیف شان چه فرد و چه اجتماع سوق دهیم... آنچه راهبر بشر است، عاطفه است، نه عقل. به نظر من مشکل این است که ایشان فکر کردهاند، همهچیز را عقل میتواند حل کرد. این اشتباهی است که از روز اول رخ داده و ما را با مشتی مسائل انتزاعی درگیر کردهاند و هنوز هم درگیر هستیم. کامل این پست در ادامه
5396: توضیح دامنه. سلسله پست های طبیعت و جهان (قسمت 91). این یک دختر تایلندی که از عقرب نمی هراسد! او سه دقیقه و 28 ثانیه عقرب را در دهانش نگه داشت و نامش را در کتاب رکوردهای گینس ثبت ساخت. (منبع عکس)
5395 : حکایت روز قسمت و کرم شب تاب. «روزی خدا هستی را قسمت می کرد. خدا گفت: چیزی از من بخواهید. هر چه که باشد، شما را خواهم داد. سهمتان را از هستی طلب کنید زیرا خدا بسیار بخشنده است و هر که آمد چیزی خواست. یکی بالی برای پریدن و دیگری پایی برای دویدن. یکی جثه ای بزرگ خواست و آن یکی چشمانی تیز. یکی دریا را انتخاب کرد و یکی آسمان را.در این میان کرمی کوچک جلو آمد و به خدا گفت: .... من چیز زیادی از این هستی نمی خواهم. نه چشمانی تیز و نه جثّه ای بزرگ. نه بالی و نه پایی ، نه آسمان ونه دریا. تنها کمی از خودت، تنها کمی از خودت را به من بده.
و خدا کمی نور به او داد. نام او کرم شب تاب شد. خدا گفت : آن که نوری با خود دارد، بزرگ است، حتی اگر به قدر ذرّه ای باشد. تو حالا همان خورشیدی که گاهی زیر برگی کوچک پنهان می شوی. و رو به دیگران گفت: کاش می دانستید که این کرم کوچک، بهترین را خواست. زیرا که از خدا جز خدا نباید خواست. هزاران سال است که او می تابد. روی دامن هستی می تابد. وقتی ستاره ای نیست چراغ کرم شب تاب روشن است و کسی نمی داند که این همان چراغی است که روزی خدا آن را به کرمی کوچک بخشیده است.» (منبع)
5394 : متن نقلی. از سیدمصطفی تاج زاده
...من منتقد راهبُرد ایران در سوریه بوده و هستم و زیانهای آن را در مجموع به مراتب بیشتر از مزایای آن برای ایرانیان، شیعیان، مسلمانان و مردم منطقه ارزیابی می کنم. به نظر من خط قرمز ما میبایست جلوگیری از آغاز جنگ داخلی باشد نه حفظ اسد به هر قیمت...
...بارها گفته ام که اگر سپاه نباشد نه فقط جمهوری اسلامی که استقلال و یکپارچگی ایران نیز در معرض خطرهای جدی قرار خواهد گرفت... به همین دلیل مخالف سرسخت ورود نظامیان در عرصه های سیاسی و انتخاباتی بوده و هستم و آن را در درجه نخست به زیان سپاه و بسیج و … می دانم و معتقدم...
...”مجاهدین خلق” که سلف ناصالح داعش بشمار می روند، نقش اصلی در به خشونت کشاندن عرصه سیاست و سیاست ورزی در ایران به ویژه در دهه ۶۰ ایفا کردند و ضرورت مقابله با جنایات تروریستی آنان اظهر من الشمس بوده و هست... باوجود این حساب اعدام های تابستان ۶۷ را جدا می بینیم زیرا ضوابط قانونی و قضایی در رسیدگی به پرونده محکومان رعایت نشد. به همین دلیل آیت الله خامنه ای با آن مخالفت کرد و همراه با آقایان موسوی اردبیلی، هاشمی رفسنجانی، احمد خمینی، مهندس موسوی و … در مجمع تشخیص مصلحت نظام به توقف آن روش رای داد و مانع تداوم اعدام ها شد... ... کاملِ این پست در ادامه
داعش و سازمان تروریستی منافقین از یک قماش
نکتۀ دامنه: وب سایت «سازمان مجاهدین خلق» وابسته به عناصر گروهک تروریستی منافقین ، همسو با دیگر وب سایت های ضد انقلاب و همچنین با تایید عملکرد جنایت کارانه داعش در عراق، از شهادت سردار سید محمد رضا حسینی معاون اطلاعات عملیات لشگر پنج نصر سپاه پاسداران که در 18بهمن 13933توسط این گروهک تروریستی در سامرا به شهادت رسید اظهار شادمانی کرده بود. (منبع)
5393 : غلامرضا حیدری نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی در نشست علنی روز سهشنبه 16 خرداد 1396 مطرح ساخت: «بار دیگر از رییس جمهوری موکداً می خواهیم که از مقام معظم رهبری (مدظله العالی) رفع حصر آقایان کروبی، موسوی، خانم رهنورد و ممنوع التصویری آقای خاتمی را تقاضا کند.» (منبع)
5392 : او حجة الاسلام سیدابراهیم حسینی امام جمعه ساوه است که این بخش از خطبۀ نمازجمعه ی 12 خرداد 1396 وی، موجی از اعتراض ها را برانگیخت: «نماد شال سفید مانند نماد سبز و بنفش جریان فتنه و مانند پرچم روسپیگری بر در خانههای روسپیهای دوران جاهلیت است» (منبع)
نکتۀ دامنه: به نام خدا. می دانم دردت چیه که این گونه در منبر خطبۀ نمازجمعه که معادل دو رکعت از نماز ظهر جمعه است، مردم را بُهتان می زنی. و بُهتان یعنی سخن دروغ و نسبت ناروایی که موجب بُهت و تحیّر می گردد. فقط یک جمله می گویم: به گفته ی رهبر معظم انقلاب در سالگرد امام خطاب به سیاست ورزان: «جَنبه شکست و پیروزی» داشته باشید.
آری، انتخابات مثل فینال در فوتبال است که به هر حال یک تیم باید پیروز شود. کاش برخی مدعیان، از اخلاق شکست و پیروزی _که در نظام فوتبال بخوبی حکمفرماست_ درس می گرفتند و این همه علیۀ صندوق آرای مردمی نمی شدند! از خدا نمی ترسید لااقل از عواقب سوء سخن خود آگاه باشید.
نقشۀ چگونگی ورود و حملات داعشی ها به مجلس. (منبع عکس)
ابوعایشه فرماندۀ داعش در ایران (منبع این عکس)
5391 : به قلم دامنه. به نام خدا. نگاه دامنه به حملۀ مسلحانۀ گروهک تروریستی داعش در تهران. از آنجا که این رویداد یک مسألۀ فوق العاده مهمی در فضای سیاسی امنیتی ایران است دامنه این پست تصویری را برای ثبت تهیه نموده است. این عملیات تروریستی نشان داده است داعش به صورت سازماندهی شده و با برنامۀ دقیق روی نفوذ در ایران کار کرده است و با آن همه اِشراف اطلاعاتی وزارت اطلاعات و چندین لایه نیروهای امنیتی از مرز تا مرکز، خود را این گونه آسان به حرم امام و خانۀ ملت می رساند و قریب 5 ساعت در ساختمان مجلس به رُعب و وحشت و کشتار (17 شهید و 43 مجروح) و حتی فیلمبرداری و ارسال به قرارگاه داعش در خارج از ایران، می پردازد. باید به هوش باشیم و در وظیفه های ذاتی و تعریف شده ی خود بمانیم و و امنیت پایدار ایران را همچنان تأمین کنیم. تا نظام و ایران و در واقع اسلام و شیعۀ مظلوم را در این دنیای پرآشوب و پرحیلۀ منطقه ی خاورمیانه و جهان اسلام، به درست ترین وجه، حراست و پاسداری کنیم. تصاویر و توضیح در ادامه
5390 : اُنس با قرآن (قسمت 201). أَلَمْ تَرَ أَنَّ اللَّهَ یَعْلَمُ مَا فِی السَّمَاوَاتِ وَمَا فِی الْأَرْضِ مَا یَکُونُ مِنْ نَجْوَى ثَلَاثَةٍ إِلَّا هُوَ رَابِعُهُمْ وَلَا خَمْسَةٍ إِلَّا هُوَ سَادِسُهُمْ وَلَا أَدْنَى مِنْ ذَلِکَ وَلَا أَکْثَرَ إِلَّا هُوَ مَعَهُمْ أَیْنَ مَا کَانُوا ثُمَّ یُنَبِّئُهُمْ بِمَا عَمِلُوا یَوْمَ الْقِیَامَةِ إِنَّ اللَّهَ بِکُلِّ شَیْءٍ عَلِیمٌ.
آیا ندانسته ای که خدا آنچه را در آسمان ها و آنچه را در زمین است، می داند؟ هیچ گفتگوی محرمانه ای میان سه نفر نیست مگر اینکه او چهارمی آنان است، و نه میان پنج نفر مگر اینکه او ششمی آنان است، و نه کمتر از آن و نه بیشتر مگر اینکه هر کجا باشند او با آنان است، سپس روز قیامت آنان را به اعمالی که انجام داده اند آگاه می کند؛ زیرا خدا به همه چیز داناست.
(سوره ۵۸: المجادلة - جزء ۲۸ - آیۀ 7، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5389 : به قلم دامنه. به نام خدا. ها تِه تِروک دربُورِه. دارابکلا و فرهنگ لغت (قسمت 72). این لغت تِروک تا جایی که من زور زدم ریشه یابی کنم یعنی زور و توان و نیرو. در روستای دارابکلا این اصطلاح هم نفرینی ست و هم متَلکی و هم تعجّبی. با سه مثال روشنش می کنم:
مثلاً وقتی ببین یکی داره با یکی دیگه دعوا می کنه و خیلی سمج است و طرف را داره بی رحمانه و بی جهت درب و داغون می کنه؛ می گن: ها خدا تِه رِه ذلیل هاکانه. ها تِه تِروک در بُورِه. مَردِم وَچه رِه بَکاشتی لعنتی.
مثلاً وقتی می خوان برن از فلانی برای پسرشان زن بگیرن، طرف های مشورتی می گن: هع نا. واشون جِه زن نَهیه. اینا تِه وَچه تِروک رِه درکانّه. وِن رُسّ رِه کَشنّه.
مثلاً وقتی از تنبلی و تنه لَشیِ کسی تعجّب کنن می گن: هاع تِه تِروک دربُورِه، بَجم (=زودباش) بِرُوه دیگه خانه خمیر. تا لغت بعدی که شرح نمی دانم چیچی لغت است خدا حافظ.
عکس که از سایت ها برگرفتم که مصداقی ست باری «ها تِه تِروک دربُورِه»
نرده کشی های چند حلقه ای در نمازجمعه
5388 : متن نقلی. «سالهاست در این اندیشهام که فلسفهی سه پدیدهی عجیب در نظام جمهوری اسلامی چه میتواند باشد:
اول؛ فلسفهی نرده کشی مابین مسوولان و مردم عادی در مراسماتی چون نماز جمعه و مراسمِ ۱۴ خرداد در حالی که خلق الله را با دقتِ فراوان قبل از ورود تفتیش می کنند.
دوم؛ اسکورتهای چند ماشینهی حضراتی چون حداد عادل، نهاوندی، آخوندی و دیگران؛ در حالی که در تمامی کائنات حتی یک نفر هم به دنبالِ ترورِ این آقایان نیست. و حتی شنیده شده که زنده بودنِ برخی از این عزیزان به نفعِ برخیها در کائناتهای دیگر هم هست!
سومین پدیده تعجب انگیزتر از آن دو دسته است! در حیرتم که چرا سوپرانقلابیونِ عدالت خواهِ ضدِ تضادِ طبقاتی تاکنون نسبت به این نرده کشیها و هزینههای میلیاردی جهتِ حفاظت از آقایان اعتراضی نداشتهاند.
یکبار بشکنید این نردهها را، از آنها عبور کنید، آقایان را بیاورید بین مردم تا برای همیشه ریشهی این عاداتِ ناپسندی که هدیههایی از طرف منافقین در دهه شصت است خشک شود. به اینها بگویید میخواهید راحت باشید و فرست کلاس بمانید به مراسماتِ انقلابی نیایید. به خدا زشت است برای انقلابِ مردمی ما.» (منبع)
5387 : متن نقلی. «مهدی صبّاغی، بازیگر مشهدی که در فیلم های سینمایی، تلویزیونی، سریال ها و تئاترهای مختلفی از جمله «آسمان هشتم»، «زنان ونوسی، مردان مریخی»، « کافه ستاره»، «گل یخ»، «صورتی»، «سلطان» و «طوبی» نقشآفرینی کرده است؛ گفت: نیمه راست بدنم کاملاً بی حس شده بود و بدون کمک دیگران نمی توانستم روی پا بایستم و حتما باید زیر بغلم را می گرفتند. شب نیمه شعبان در حرم مطهر رضوی در حالیکه یکی از عوامل صدا و سیما همراهم بود و زیر بغلم را گرفته بود خودم را به صحن امام رضا(ع) رساندم و از ته دل شفای خود و یا مرگ خودم را از حضرت رضا(ع) خواستم! یکی از خادمان حرم امام رضا(ع) یک تکه نبات – بقول ما مشهدیا یک لوکه نبات- را به من داد و گفت انشاالله خدا خودش عنایت میکنه!
صباغی در حالیکه بدنش میلرزید و قطرات اشک بر صورتش جاری شد ادامه داد: در حال راز و نیاز بودم و هنوز آب نبات از گلویم پایین نرفته بود که احساس کردم بدنم دارد داغ میشود اول، احساس کردم دست راستم داغ شد و می توانم آنرا حرکت دهم. چیزی نگذشت که پای راستم هم داغ شد. به همراهم که زیر پهلویم را گرفته بود گفتم؛ دستم را رها کن ... می خواهم راه بروم که همین طور هم شد و من با پای خودم از صحن با حالی عجیب بیرون آمدم؛ خدای من! خودم حرکت کردم! به همراهم گفتم ؛ دایی جان، فریاد نزن تا کسی نفهمد وگرنه لباسهای ما را هم تکه تکه میکنند! اما به خواست خدا، امام رضا(ع) شفایم داد.» (منبع)
اَلسَّلٰامُ عَلَیکَ یٰا عَلی اِبنِ موسَی أَلرّضٰا
5386 : توضیح دامنه. غلامعلی جعفرزاده ایمنآبادی نمایندۀ مردم رشت در مجلس شورای اسلامی که جانباز بسیجی ۷۰% جنگ تحمیلی (قطع نخاع) است در بارۀ حصرخانگی (=بدتر از حبسِ) میرحسین موسوی، زهرا رهنورد، مهدی کروبی، خطاب حجتالاسلام والمسلمین علی سعیدی نمایندۀ ولیفقیه در سپاه چه نوشته؟
...از طرفی از منابع موثق مطلع هستم حصرشدگان که سوابق ارزشمندی در نظام و انقلاب دارند و تحت هیچ عنوان این خدمات و سوابق قابل چشمپوشی نیست، کاملاً بلاتکیف هستند! و بدون هرگونه حکم قانونی و با نقض صریح قوانین موضوعه ازجمله قانون مجازات اسلامی و قانون اساسی در حصرخانگی بهسر میبرند...
5385 : به درد دامنه. به نام خدا. سلسله پست های دردهای جامعه (قسمت 55). اینجا حیدرآباد هندوستان است. مردمی که از فرطِ فقر به دنبال زباله های قابل بازیافت اند. دنیایی که در آنیم از سوی برخی از صاحب نظران دردمند جهان، دنیای گرسنه و گرسنگان نام گرفته است. گرچه عده ای در سراسر گیتی، یا دلخوش و سرگرم هرزگی و پوچی اند و یا بی باک از غمِ فقرِ مطلق همنوع. بگذرم.
5384 : توضیح دامنه. به نام خدا. سلسله پست های معرفی کتاب (قسمت 80). ماهنامۀ حاشیه که توسط مرکز پژوهشهای جوان (وابسته به پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی) مدیریت می شود در بیست و ششمین شماره خود به گفت و گو با آیة الله شیخ محمد یزدی رییس جامعۀ مدرسین حوزۀ علمیۀ قم پرداخته است با تیتر «میخواهند حوزه را به قبل از انقلاب برگردانند».
همچنین بخش پروندۀ ماه این مجله با موضوع حوزه و تربیت سیاسی طلبه، اختصاص یافته است به گفتگویی با حجت الاسلام الهی راد، مدیر آموزشهای آزاد موسسۀ امام خمینی(متعلق به آیة الله محمدتقی مصباح) با تیتر «نظام فکری، مقدمۀ تربیت سیاسی».
5383 : به قلم دامنه. به نام خدا. عوامل گروهک تروریستی داعش از این ورودیۀ ساختمان مراجعات مردمی مجلس شورای اسلامی، عملیات تروریستی مسلّحانۀ شان را آغاز کردند.
داعش اساساً 3 گونه عملیات دارد؛ گونۀ اول عملیات عادی که توسط نیروهای عادی پیادهنظام شان اجرا می گردد. گونۀ دوم عملیات انتحاری که با اعزام نیروهای انتحاری به روش انفرادی یا به وسیله خودرو و موتورسیکلت انجام می گیرد. گونۀ سوم عملیات انغماسی ست؛ که در این گونه عملیات ها، نیروهای آموزش دیده و ورزیدۀ داعش باید تا اعماق هدف نفوذ کنند و از تمامی مهمّات خود در صحنۀ نبرد، استفاده کنند و در آخرین لحظات به عملیات انتحاری اقدام و خود را منفجر کنند تا زنده گیر نیفتند و تخلیۀ اطلاعاتی نشوند.
عملیات تروریستی 17 خرداد 1396 داعش در تهران (حرم امام و خانۀ ملّت) از نوع انغماسی بوده است. نیز بیفزایم یکی از معنای واژۀ انغماس، فرورفتن در اعماق آب است.
ان شاء الله این اقدام وحشیانۀ بَربَریت داعش _که هدف اصلی شان ایجاد بُرد تبلیغی بوده است_ موجب گردد نیروها و نهادهای مهم و انقلابی که موظف به ایجاد امنیت پایدارند در کارویژه های خود، بیش از پیش تمرکز کنند و حواشی سیاست های روزمرّه و همیشگی داخلی، آنان را از اصل کارشان غافل نسازد. این نفوذ و عملیات انغماسی، درس بزرگی برای همۀ ماهاست تا سرگرم مسائل فرعی نشویم و غافلگیر نگردیم.
این تصویری از بیانیۀ داعش در بارۀ عملیات تروریستی 17 خرداد 1396 داعش در تهران (حرم امام و خانۀ ملّت) است که بر مفهوم انغماسی بودن عملیات در آن تأکید شده است
5382 : از رهبر معظم انقلاب بشنویم. «حضرت آیت الله خامنه ای رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر [چهارشنبه 17خرداد1396] در دیداری سه ساعته با دانشجویان:
«مردمسالاری را از جمله کلید واژههای مهم دانستند و با اشاره به تعجب و گلایۀ برخی بچههای خوب و انقلابی از تأکیدات ایشان بر لزوم حضور همۀ مردم در انتخابات و نتیجه آن، افزودند: مصیبت آن روزی است که مردم به صندوق رأی پشت کنند و دشمن نیز بدنبال روزی است که ۹۰ درصد مردم پای صندوق رأی نیایند. ایشان به دانشجویان تأکید کردند: حضور مردم پای صندوق رأی یک نعمت بزرگ است و شما باید برای نتیجهای که مطلوب میدانید تلاش کنید، نه اینکه جلوی حضور مردم پای صندوق رأی بایستید.» (منبع: «پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری»)
5381 : اُنس با قرآن. سَتَجِدُونَ آخَرِینَ یُرِیدُونَ أَنْ یَأْمَنُوکُمْ وَیَأْمَنُوا قَوْمَهُمْ کُلَّ مَا رُدُّوا إِلَى الْفِتْنَةِ أُرْکِسُوا فِیهَا فَإِنْ لَمْ یَعْتَزِلُوکُمْ وَیُلْقُوا إِلَیْکُمُ السَّلَمَ وَیَکُفُّوا أَیْدِیَهُمْ فَخُذُوهُمْ وَاقْتُلُوهُمْ حَیْثُ ثَقِفْتُمُوهُمْ وَأُولَئِکُمْ جَعَلْنَا لَکُمْ عَلَیْهِمْ سُلْطَانًا مُبِینًا.
به زودی گروهی دیگر را می یابید که می خواهند [با پیمان مُتارکۀ جنگ] از ناحیۀ شما و قوم [مُشرکِ] خود ایمن و آسوده باشند، [ولی اینان به خاطر خباثت باطنشان نسبت به پیمان هایشان مورد اطمینان نیستند، به همین سبب] هر بار به فتنه [و جنگ با مسلمانان] دعوت شدند، با سر در آن فرو می افتند. پس اگر [از جنگ با شما] کناره نگرفتند، و پیشنهاد صلح و آشتی نکردند، و بر ضد شما دست [از فتنه و آشوب] برنداشتند، آنان را هر جا یافتید بگیرید و بکُشید؛ آنانند که ما برای شما نسبت به [گرفتن و کُشتن] آنان دلیلی روشن و آشکار قرار دادیم.
(سوره ۴: النساء - جزء ۵ - آیۀ 91، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5380 : متن نقلی. از حجة الاسلام والمسلمین عبدالله نوری. با عنوان «به امید رهایی یاران امام و انقلاب»:
...زندگی مهندس موسوی نیز که هشت سال در مسند نخست وزیری ایران تکیه زده بود، بگونهای بود که شنیدم پس از دوران نخست وزیری، در هنگام جابجایی وسایل منزل ایشان، برخی از محافظان، از دیدن وضع زندگی و ساده زیستی او به گریه افتادند... کاملِ این پست در ادامه
5379 : حکایت سگ حریص. «سگ که استخوانی را از یک آدم مهربان دریافت نموده بود با عجله به طرف کلبه پیرزن می دوید. و برای رسیدن به خانه باید از روی پل چوبی عبور می کرد. در حین عبور کردن در درون آب رودخانه تصویر خودش را دید اما او نمی دانست آن تصویر متعلق به خود اوست. او دید یک سگ پایین پل، استخوانی بزرگ در دهان دارد. استخوانی شاید بزرگتر از استخوان خودش. سگ حریص برای گرفتن استخوان به درون رودخانه پرید.
سگ حریص به سختی و تلاش زیاد جان خود را نجات داد و از رودخانه بیرون آمد. حالا او دیگر استخوان خودش را هم نداشت چون آن را هم آب برده بود. بدین شکل، سگ خیس تمام شب را گرسنه ماند.» (منبع)
5377 : به نغمۀ پرنده 31. به نام خدای آفریننده ی پرنده. سلسله پست های پرنده. آمدم که سه کلمه بگویم و برم. آدمیان که به قول عُرفای شما «جهان کبیر» اند، چقدر آسیب پذیرند. یک کَنه ی کوچک بآسانی می تواند یک جهان را به آشوب بکشاند و حسّ ولوله بالاتر از حدّ هر زلزله را در درون ناآرام آدمها بدَماند. آیا این درس عبرتی نیست برای مغرورهایی که این همه به خود غَرّه و خیره اند!؟ بازم می آد پرنده، اما علائم این تب خونریزی دهنده ی کریمه ی کنگو ( CCHF ) در ادامه...
پارکی در ژاپن که با دو مجسّمۀ دیدنی بر اهمیت کتاب و ارزش مطالعه تأکید می کند
5376 : سلسله پست هاس مباحث اجتماعی (قسمت 283). محمود واعظی وزیر ارتباطات و فناوری در نشست علنی 16خرداد1396 مجلس شورای اسلامی در پاسخ به سؤال حسینعلی حاجی دلیگانی در خصوص نظارت و کنترل بر محتوای مطالب مغایر اصول و موازین شرعی و مصالح و منافع ملی در فضای مجازی:
14دانشگاه و مرکز پژوهشی کشور محتوای فضای مجازی را بررسی و صیانت میکنند
در 3 سال گذشته نیز 7 میلیون آدرس از مراجع صلاحیت دار بسته شده، 121 نرم افزار و فیلتر شکن های مهم نیز مسدود شده است.
تلگرام یک شبکه اجتماعی خارجی است و تا کنون نیز 173 هزار مصادیق جنسی، ترویج خشونت، کودک آزاری، تروریسم و محتوای ضد دین بسته شده است.
تا کنون توانستهایم 400 میلیون نشانه تصویری با محتوای غیراخلاقی را مسدود و 111 هزار نمایه پروفایل کاربر را هم مسدود کنیم.
تمام کسانی که از سیم کارت استفاده می کنند هویت شان معیّن و تمام کسانی که از اینترنت استفاده می کنند نیز از آی پی مشخصی برخوردارند. (منبع)
مصاحبۀ پرنده با دامنه
5375 : سلسله های پست های اختصاصی (قسمت 161)
قسمت دوم
دامنه کاجایی و کاموَری ست؟
... اِعجابت : فسادطلبی برخی در ساختار جمهوری اسلامی، این خون بهای شهیدان.
آرزویت : زیارت حرم حضرت زینب سلام الله علیها.
خاطرۀ خوشت : آغوزدزّی در آغوزگاله، میان شورش، اوس صحرا و مسیر تیرنگ گردی.
برترین کتابت: اسلام و مقتضیات زمان شهید مطهری. حسین وارث آدم مرحوم علی شریعتی. چهل حدیث (=اربعین) امام خمینی. اوصاف پارسایان دکتر عبدالکریم سروش. و کتاب بالینی همیشگی ام مثنوی معنوی مولوی.
... کاملِ این پست در ادامه
امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی و آیة الله شیخ محمد یزدی
5374: خاطره ای جالب و مهم از امام خمینی از زبان آیة الله شیخ محمد یزدی. «حوالی سال های 36 و 37 کوچه های قم خاکی بود و وقتی باران می آمد همه جا گِلی می شد و راه رفتن بسیار سخت. مدام پایت میان گل ها فرو می رفت و بیرون می آمد و ته کفش بود که سنگینی می کرد. آن روزها امام در قم بود و از اساتید حوزه علمیه آن دیار و یکی از دوستانشان از کربلا برای دیدار نزدیکان و زیارت به قم آمده بود.
آقای یزدیمی گوید: من با پسر این آقا هم مباحثه ای بودم بنابراین از او خواستم تا با پدرش قراری بگذارد برای دیدار. روز ملاقات باران آمد، با درشکه خود را تا سر کوچه رساندیم. او که بلد راه بود و خوب کوچه پس کوچه های آن اطراف را می شناخت ما را از راهی برد که هم نزدیک باشد و هم امام کمتر اذیت شوند. کمی که جلوتر رفتیم وارد حیاط مسجد شدیم و از در دیگر مسجد خارج و از کوچه دیگری سر در آوردیم و بعد از طی مسیر کوتاهی به منزل دوست امام رسیدیم.
دید و بازدید که تمام شد باز به راه افتادیم و وقتی به در مسجد رسیدیم باز هم خواستیم عمل رفت را تکرار کنیم که امام گفتند: نباید مسجد را طریق قرار دهید. از کوچه برویم. و هر چه ما سعی کردیم که استدلال بیاوریم که با توجه به گلی بودن راه، شما اذیت می شوید، آقا قبول نکرده و گفتند: مانعی ندارد و راه کوچه را در پیش گرفته و بی آنکه اعتنایی به سختی راه بکنند، پیش رفتند و ما هم به دنبال ایشان.
این نکته هنوز در ذهن من مانده است که ایشان حاضر نبودند عمل مکروهی را انجام دهند و بسیار مسائل را رعایت می کردند.[برگرفته از خاطره ای نقل شده از آیت الله محمد یزدی در کتاب برداشت هایی از سیره امام خمینی، جلد سوم]» (منبع)
توضیح دامنه: این که امام به همراهان گفت: «نباید مسجد را طریق قرار دهید» یعنی این که حیاط مسجد نباید راه عبور و مرور و رفت و آمد عمومیِ روزمرّه قرار گیرد. قداست مسجد باید همواره محفوظ بماند.
دانشگاه آزاد قزوین
5373 : به نام خدا. سلسله پست های دامنه ایران (قسمت 98). سیدرضا صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در حاشیه ی همایش تجلیل از مقام حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها در نمایشگاه قرآن کریم خبر داد که در کشور 5000 مؤسسه قرآنی داریم. (منبع)
5372 : اُنس با قرآن. وَبِالْحَقِّ أَنْزَلْنَاهُ وَبِالْحَقِّ نَزَلَ وَمَا أَرْسَلْنَاکَ إِلَّا مُبَشِّرًا وَنَذِیرًا * وَقُرْآنًا فَرَقْنَاهُ لِتَقْرَأَهُ عَلَى النَّاسِ عَلَى مُکْثٍ وَنَزَّلْنَاهُ تَنْزِیلًا.
و قرآن را به حق نازل کردیم و به حق نازل شد، و تو را جز مژده رسان و بیم دهنده نفرستادیم. و قرآن را [جدا جدا و] بخش بخش قرار دادیم تا آن را با درنگ و تأمل بر مردم بخوانی و آن را به تدریج [برپایه حوادث، پیش آمدها و نیازها] نازل کردیم.
(سوره ۱۷: الإسراء - جزء ۱ - آیات 105 و 106، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
اولین نمازجمعۀ تهران. 5مرداد 1358. به امامت مرحوم آیة الله طالقانی در دانشگاه تهران
5371 : متن نقلی. «نمازهای جمعه، سال هاست که رونق سابق را ندارند و این در حالی است که هم جمعیت ایران در 4 دهه گذشته، 22 برابر شده و هم تبلیغات دینی با استفاده از تمام ظرفیت های جامعه، توسعه بی نظیری یافته است. بنابراین در یک محاسبه ساده، باید حضور بیش از پیش مردم در نمازهای جمعه را شاهد باشیم و حال آن که چنین نیست.
به راستی چرا چنین شده است؟ در این مجال اندک، البته نمی خواهیم به تمام ابعاد این موضوع بپردازیم؛ آنچه مورد بحث است، رویکردهایی است که
5370 : «به گزارش خبرگزاری اهلبیت(ع) ـ ابنا ـ همزمان با بیست و هشتمین سالروز ارتحال امام خمینی(ره) هفته امام خمینی در نیجریه آغاز به کار کرد. دهها تن از زنان و مردان عضو جنبش اسلامی نیجریه در سه شهر بوچی، کاتسینا و کففی ضمن برگزاری مراسم بزرگداشت ارتحال بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی با حضور در بیمارستانها از بیماران عیادت کردند. آنان همچنین مواد غذایی بین بیماران توزیع کردند. جنبش اسلامی نیجریه نیز در سالروز رحلت بنیانگذار انقلاب اسلامی ایران پیامی توییتری از شیخ زکزاکی منتشر کرد. در این پیام آمده است: شما نمیتوانید امام خمینی را یک رهبر سابق یا قدیمی بنامید. او هنوز هم رهبر است.» (منبع)
دامنه یادآوری کند: آیة الله شیخ ابراهیم زکزکی رهبر مسلمانان نیجریه همچنان درحصرخانگی (=زجرآورتر از حبس) است. ان شاء الله روزی فرارسد در این دنیایی که دهکده ی جهانی شده است و عصر انفجار اطلاعات است و فن آوری مدرن جهان و انسان را احاطه کرده است هیچ کس در حصر نگردد.
5369 : در نشست اخیر مؤسسه سروش مولانا با عنوان زمین از دریچه آسمان در پاسخ به مشکلاتی که به طور روز افزون گریبانگیر جامعه بشری شده محمد علی موحد و مصطفی ملکیان سخن گفتند. در این پست به ارائۀ متن مصطفی ملکیان با عنوان «در ضرورت راهحل معنوی» می پردازم:
خلاصۀ بحث این است: ...بنابراین راه معنویان سه مدعای اصلی دارد: نخست اینکه هر فساد و مشکل اجتماعی از افراد اجتماع برمیخیزد و سرنوشتی در کار نیست؛ دوم اینکه درون آدمیان امر مبهمی نیست و در درون همه ما سه بخش باورها و احساسات و خواستهها داریم؛ سوم اینکه اگر با اصلاح درون، اصلاح جامعه هم صورت نگرفت (که البته حتما صورت میگیرد)، فرد خودش نیلوفر یک مرداب شده است و خوب زندگی کرده است، یعنی زندگی خوش و خوب و ارزشمندی داشته است. میشود فرد در یک جامعه ناسالم، سالم زندگی کند... کامل این پست در ادامه
5368 : سلسله پست های عترت رسول الله(قسمت 170). امّ المؤمنین خدیجۀ کبری سلام الله علیها در کتاب «پاسکال تا سلمان» اثر استاد مهدی دقیقی شاهرودی. استاد مهدی دقیقی شاهرودی در مقاله ای با عنوان مادر اسلام: گذری بر زندگی امّ المؤمنین خدیجۀ کبری (سلام الله علیها) آورده است:
وسعت وجودی شخصیت حضرت خدیجۀ کبری (سلام الله علیها) به گونهای است که قلم سرگشته و شیدا میماند که از کدامین جهت از اقلیم وجود او سخن بگوید: از شخصیتش در دوران سیاه جاهلیت، فهم مقدسش در شناخت گوهر دریای هستی، سبقتش در ایمان، فداکاریاش در راه دین، همسریاش برای دردانۀ آفرینش یا مادریاش برای فاطمۀ اطهر (سلام الله علیها). سلامهای مکرر خدا بر او، ظلمی که تاریخ حتی در ذکر سن و صفاتش بر او روا داشته است و صدها موضوع دیگر میدانی است که میتواند عرصۀ توجه محققان و صاحبان اندیشه و قلم باشد. شاید بهترین و جامعترین معرفی برای این شخصیت پرشعاع معرفی وحی الهی باشد:
او مادر مؤمنان است و سرچشمۀ جوشش ایمان. چرا نباشد - در حالی که او در اطاعت از خدا و رسولش گوی سبقت را از همگان ربوده بود و در کنار علی مرتضی به رتبت السابقون السابقون نایل گردیده بود و در آن زمان
5367 : به قلم دامنه. به نام خدا. در تاریخ 27 فروردین 1396 پستی گذاشته بودم و در آن به صورت تصویری به معرفی نرگس کلباسی پرداختم. پست 5270 با عنوان «ورود نرگس کلباسی مؤسّس مؤسسۀ کودکان پریشان و شهروند ایران الاصل به ایران». اینک در خبری خواندم این بانوی خیّر در برنامه ای که به ماه عسل معروف است (که من اساساً تلویزیون میلی را نمی بینم و نمی دانم چه برنامه ای ست) آرزوی زیارت حج کرد که پس از پخش این برنامه، بعثه ی رهبر معظم انقلاب در تماس تلفنی، اعلان داشت از سوی رهبر انقلاب هدیه ای برای خانم نرگس کلباسی در نظر گرفته شد و او به حج اعزام خواهد شد. برای این فعال نیکوکار و تلاشگر آرزوی توفیقات الهی می کنم. (منبع خبر)
5366 : گودنی یوهانسن رئیس جمهور ایسلند تنها رییسجمهوری ست که علاقهای به بادیگارد (=محافظ) ندارد. همانند مردم در جایگاه عادی ورزشگاه مینشیند و تنها به خیابان می رود. رئیسجمهور ایسلند توسط رأی مردم برای یک دوره 4 ساله برگزیده میشود. محدودیت دوره وجود ندارد اما در بحث قدرت اجرایی محدودیت وجود دارد. (منبع)
5365 : نکتۀ دامنه. به نام خدا. مسافرت گسترده و انبوه به شمال ایران آن هم در ایام روزۀ ماه مبارک رمضان در تعطیلات پنج روزۀ پنجشنبه و جمعه و ایام سالگرد امام و 15 خرداد 1396. واقعاً چرا؟ برای من این حجم از مسافرت در این ماه مبارک و عبادت و خودسازی که باید روزه گرفت و خدا را اطاعت نمود، یک پدیده ی عجیب است. آیا این نیازمند مطالعه نیست تا دو روز تعطیلی گیر می آید، شمال ایران جولانگاه تفریح و نابسامانی های زیست محیطی و حتی فرهنگی و ناهنجاری ها می گردد؟ بگذرم که جامعۀ شیعه ی ما به قول معلم انقلاب دکتر علی شریعتی، محتاج بازگشت به خویشتنِ خویش است. آری؛ بازگشت خویشتن خویش و هویت اصیل خویش. منبع عکس ها: اینجا، اینجا، اینجا.
5364 : به قلم دامنه. به نام خدای آفرینندۀ آدمی. در ادامۀ «آنچه بر دامنه گذشت» به سه رویداد دیگر زندگی ام یکی در مسجد اعظم قم و دو دیگر در مدرسۀ سورک و سپس ادامه اش در دارابکلا می پردازم:
عیدنوروز سال 1357 مثل نوروز 56 پدرم ما را بصورت جمعی و خانوادگی به قم بُرد. تمام صبح ها به اتفاق اخوی ام باقر، به حرم می رفتیم و ظهر برمی گشتیم. یکی از همین روزها دیدیم مسجد اعظم اجتماع عظیمی ست. کف صحن، میان جمعیت انبوه نشستیم و به سخنرانی یک روحانی انقلابی (= به نظرم می گفتند آقای گلسرخی ست) گوش فرادادیم. بسیارمهیّج و کوبنده علیۀ رژیم شاه سخن می گفت. ناگهان دیدیم هلی کوپتر _که می گفتند از تهران اعزام شد_ بالای سرمان ظاهر شد و در یک نقطه در آسمان، در فاصلۀ بسیارنزدیک کاملاً ایستاد و از جمعیت عکسبرداری کرد و چند مانور داد و برگشت و پس از مدتی گردش رفت.
برای من این روز، روز مهمی بود. چون با آن که نوجوان بودم، هم در یک تجمّع عظیم ضدرژیم بصورت خودجوش شرکت جسته بودم. هم هوش و ذهنم به محیط بازتر شده بود و هم برای من زیبایی و هیجان داشت که به عنوان یک بچه روستا، در شهر مهمی چون قم به تماشای هلی کوپتری می پرداختم که مردم انقلابی با اشاره به آن فریاد می زدند و شعار ضدشاه سرمی دادند. این رویداد همچنان در ذهن و خاطرم تازگی دارد و آن روزهای داغ سیاسی و مبارزاتی مردم، مرا به عنوان یک نوجوان چندگام پیش انداخته بود.
رویداد دیگر آن بود، به گمانم در اواخر پاییز 1357 همین سالی که نوروزش را قم بودم، مبارزات مردم در سراسر ایران علیۀ رژیم چنان گسترده و ابعاد وسیع تری یافته بود که خبر دادند، مدارس کل کشور تعطیل شد. ما که به ارشادات معلم انقلابی آقای رمضان طالبی تحریک می شدیم به مدرسه نیاییم و به ساری برویم و در تظاهرات ضدرژیم شرکت کنیم، از تعطیلی مدرسه، بشدّت خوشحال شدیم و آن روز از مدرسۀ ابن سینای سورک زدیم بیرون و گویی از قفس تنگ و زندان وحشتناک رها شده بودیم. فقط بعد از پیروزی انقلاب، آن هم از اردیبهشت 1358 برای تکمیل دوره و سپس امتحانات آخرِ سال به مدرسه رفتیم و اتفاقاً آن سال قبول هم شدم و به کلاس بالاتر راه یافتم.
اما رویداد سوم بسیارتلخ این بود: نزدیکی های ساعت 7 صبح 12 اردیبهشت 1358 به سورک رسیدم. برای صبحانه به قهوه خانۀ مظاهری در نزدیکی های تکیۀ وسط محل رفتم. مثل همیشه چای شیرین با نون بربری (= شیرین دار) خوردم. در حین خوردن، اخبار رادیوی قهوه خانه به صدا درآمد و خبری تکان دهنده به این مضمون گفت استاد مرتضی مطهری دیشب ترور و به شهادت رسید. خیلی بر من روشن نبود، ولی اتفاقی بزرگ بود. قهوه خانه چی آقای مظاهری که آن زمان پیرمردی تندمَزاج بود و گویی هنوز حامی شاه باقی مانده بود، به گونه ای به این خبر واکنش نشان داده بود که من دیگر به قهوه خانه اش پانگذاشتم. حرف بدی زده بود. آن زمان ما جوان های انقلابی به چنین رفتارها و موضع گیریهایی که از سوی هر کسی سرمی زد، می گفتیم ضدانقلاب!
دیگر به سورک نرفتیم، چون مدرسۀ راهنمایی دارابکلا برای سال تحصیلی 1358 در محلّۀ انجیردلینگۀ پایین محلۀ دارابکلا افتتاح شده بود. و من هم دورۀ راهنمایی ام را در این مدرسه به پایان بردم و به دبیرستان 22 بهمن سورک راه یافتم. اما در این مدرسه مسائلی وجود دارد که در این خودنوشت زندگی ام برخی از آنها را که به گمانم ارزش نقل دارد، می نویسم.
در این مدرسه من و علی ملایی (حاج ابراهیم) مسئول انجمن اسلامی شدیم. برای مدرسه، به اتفاق رئیسش آقای محمد مؤتمن سورکی، نام شهید آیة الله مرتضی مطهری را برگزیدیم و تابلویی فلزی پایه دار تهیه کردیم و در جلوی پاسگاه دارابکلا نصب کردیم که برای مان این اقدام سیاسی، ارزش فوق العاده ای داشت و لذت می بردیم برای مدرسه ی مان نام مطهری را گذاشتیم. البته نام دکتر علی شریعتی را هم مدّ نظر داشتیم بگذاریم که با توجه به داغ بودن اتفاق شهادت مطهری در 12 اردیبهشت همین سال، نام مطهری مقدّم شد.
دوستان من در این ایام درمدرسۀ راهنمایی شهید مطهری (که بعدها در سال 61 به شهید سیروس اسماعیل زاده تغییر نام یافت) اینان بودند:
علی ملایی دارابی (حاج ابراهیم)، شهید عیسی ملایی دارابی، حسین آهنگر دارابی (کاظم)، خلیل آهنگر دارابی (رضا)، محمدرضا لاری (اوسایی)، محمود آهنگر (مُرسمی)، روانشاد یوسف رزاقی (که به علت شکسته شدن پایش مدتی طولانی خانه نشین بود و نزدیک امتحانات به مدرسه بازگشته بود)، حاج علی چلویی. (در اینجا فلق و شفق هم منتشر می شود)
سال 1358. روانشاد یوسف رزاقی. دامنه
از راست: حسن آهنگر دارابی. علی ملایی دارابی. روانشاد یوسف رزاقی. دامنه. علیرضا آهنگر دارابی. سال 13588. عروسی گالعلی ابراهیم، برادرِ موسی. عکس بالا هم دامنه. یوسف. علی ملایی سال 1363. فوتبال زمین تیرنگردی دارابکلا
5363 : متن نقلی. توضیح دامنه. در 25 اردیبهشت 1396 متنی در دامنه به نقل از وبسایت سنه کوه، بازنشر داده بودم با عنوان «پلنگ نر در سنه کوه چگونه در تلۀ سیمی گُراز گیر افتاد و زنده گیری شد؟» در پست 5216. اینک متن نقلی زیر اتقاق جدید در بارۀ همان پلنگ در روستای سنه کوه است، که ارائه می شود:
«روز جمعه 22 اردیبهشت 1396 یک قلاده پلنگ در تله کشاورزان روستای سنه کوه شهرستان میاندورود گرفتار شد و اهالی روستا این موضوع را به مسئولان محیط زیست شهرستان اطلاع دادند که در پی آن نیروهای محیط زیست با حضور در روستا اقدام به بیهوش کردن و بردن پلنگ برای درمان کردند. چند روز بعد از این اتفاق فیلمی در فضای مجازی منتشر شد و نشان داد که این پلنگ بعد از مداوا و نصب ردیاب در نزدیکی روستای سنهکوه رهاسازی شده است.
روز شنبه ششم خردادماه یکی از اهالی همین روستا در جستجو گاو مفقود شده خود بود که در داخل جنگل با لاشه مرده آن روبرو شد. این کشاورز بعد از دیدن این صحنه با شورا و دهیار روستا تماس گرفته و درخواست حضور کارشناسان محیط زیست برای بررسی کشته شدن گاو او از سوی پلنگ شد که طی آن ماموران محیط زیست در صحنه حضور پیدا کردند و بررسی های لازم را به عمل آوردند.
البته هنوز از نتیجه این بررسی اطلاعات دقیقی در دست نیست که آیا این گاو توسط همان پلنگی که رهاسازی شده کشته شد یا پلنگ دیگر و باید منتظر پاسخ مسئولان محیط زیست باشیم. اما اگر این گاو توسط همان پلنگ کشته شده باشد احتمال حمله دوباره به گاوهای اهالی این روستا وجود دارد بههمین دلیل یا اهالی روستا باید مواظب گاوهای خود بیش از گذشته باشند و برخلاف سنت همیشگی گاو را در یک مکان ثابت داشته و یا همراه آنها صبح تا شب حضور داشته باشند و یا پلنگ به مکان دیگری منتقل شود.» (منبع)
5362 : اُنس با قرآن. کَذَّبَتْ قَبْلَهُمْ قَوْمُ نُوحٍ فَکَذَّبُوا عَبْدَنَا وَقَالُوا مَجْنُونٌ وَازْدُجِرَ * فَدَعَا رَبَّهُ أَنِّی مَغْلُوبٌ فَانْتَصِرْ * فَفَتَحْنَا أَبْوَابَ السَّمَاءِ بِمَاءٍ مُنْهَمِرٍ * وَفَجَّرْنَا الْأَرْضَ عُیُونًا فَالْتَقَى الْمَاءُ عَلَى أَمْرٍ قَدْ قُدِرَ * وَحَمَلْنَاهُ عَلَى ذَاتِ أَلْوَاحٍ وَدُسُرٍ * تَجْرِی بِأَعْیُنِنَا جَزَاءً لِمَنْ کَانَ کُفِرَ * وَلَقَدْ تَرَکْنَاهَا آیَةً فَهَلْ مِنْ مُدَّکِرٍ * فَکَیْفَ کَانَ عَذَابِی وَنُذُرِ.
پیش از آنان قوم نوح [پیامبران] را تکذیب کردند، پس بنده ما [نوح] را هم تکذیب کردند و گفتند: دیوانه است، و جن زده ای است [که آثاری از گزند جن در او می باشد.] پس پروردگارش را خواند که من مغلوب شده ام [و از ستم و زورگویی آنان دلتنگم] بنابراین انتقام [مرا از اینان] بگیر. پس [در پاسخ درخواستش] درهای آسمان را به آبی بسیار فراوان و ریزان گشودیم، و زمین را به [جوشیدن] چشمه هایی [پر آب] شکافتیم؛ پس آبِ آسمان و زمین برای کاری که مقدّر شده بود به هم پیوستند، و او را بر کشتی که دارای تخته ها و میخ ها بود سوار کردیم، که زیر نظر ما روان بود. [و این] پاداشی بود برای کسی که مورد تکذیب قرار گرفته بود. و بی تردید آن سرگذشت را [برای آیندگان] مایه پند و عبرت باقی گذاشتیم، پس آیا پند گیرنده ای هست؟ پس عذاب و هشدارهایم چگونه بود؟
(سوره ۵۴: القمر - جزء ۲۷ - آیات 9 تا 16، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
قبرستان جنتالمعلی در درّه ابی دب در مجاورت کوه حجون مکّۀ مکرّمه. دایرۀ بالا قبرهای اجداد پیامبر و حضرت ابوطالب است و دایرۀ پایین مقبرۀ حضرت خدیجه. (منبع عکس)
5361 : سلسله پست های عترت رسول الله (قسمت 170)
به مناسب وفات حضرت خدیجه کبری سلام الله علیها
شکر خدا که تحت لوای خدیجه ایم
بعد از هزار سال گدای خدیجه ایم
مهرش نتیجه ی دهه اول من است
ما یک دهه تمام برای خدیجه ایم
ده شب فقط به خاطر او گریه می کنیم
ما پیش وازِ روز عزای خدیجه ایم
اصلاً به ما چه مردم دنیا پیِ چه اند؟
ماها که در پی نوه های خدیجه ایم
بی مهر او عبادت عالم قبول نیست
ما با خدیجه، عبدِ خدای خدیجه ایم
******
مهر خدیجه را به سر شانه می برم
شکر خدا که مادر زهراست، مادرم
******
در لحظه ی شکسته شدن، پاشدن خوش است
در خشک سال، عاشقِ دریا شدن خوش است
دلداده ها معامله با یار می کنند
بهر رسول این همه تنها شدن خوش است
قبل از غدیر گفت: علی رهبر من است
قبل از غدیر شیعۀ مولا شدن خوش است
دنبال مال نیست اسیر نگارها
بانوی ما به مادر زهرا شدن خوش است
سختی بکش محله محله که عاقبت
مادربزرگ طایفه ی ما شدن خوش است
بد نیست سنگ کوچه به پیشانی ات خورد
گاهی شبیه زینب کبری شدن خوش است
******
آن قدر سنگ خوردی و بال و پرت شکست
ای مادرم، سرم به فدایت، سرت شکست
5360 : متن نقلی. حجتالاسلام والمسلمین علی سعیدی نمایندۀ ولی فقیه در سپاه پاسداران انقلاب اسلامی صبح دیروز 14 خرداد 1396 در در جمع برخی از نخبگان اصفهان مطرح کرد:
«پس از انقلاب ما با چالشهایی روبرو بودهایم، از جمله چالش نهضت آزادی در دولت موقت، بنیصدر و منافقین، باند سیدمهدی هاشمی، تکنوکراتها، اصلاحطلبان سکولار، احمدینژاد و نوسازی انجمن حجتیه و اعتدال که در حقیقت در مقابل انقلابیگری بوده است.
در حال حاضر چند جبهه متشکل از چند گروه تحت عنوان خط امام شکل گرفته که باورها و گفتمان و عملکرد آنان با آرمانهای حضرت امام (ره) در تقابل است. سعیدی گفت: امروزه این جبهه، خود را به عنوان جناح داخلی معرفی میکنند و مشکل اینجاست که برخی از خواص هم این موضوع را پذیرفتهاند و با توجیه طرفداری نکردن از جناح در مقابل آنها موضع نمیگیرند.
متأسفانه ما داریم مؤلفههای دموکراسی غربی را در کشور پیاده میکنیم؛ رقیبهراسی از تکنیکهای دموکراسی غربی در انتخابات است که در کشور پیاده شد؛ آیا اگر در آمریکا از خدعه و فریب و نیرنگ استفاده میشود ما هم باید استفاده کنیم، اینها با مبانی امام راحل (ره) مخالف است.» (منبع)
امام خمینی و همسر. سال 58. قم ( عکس از: مرتضی اشراقی نوۀ امام)
5359 : متن نقلی. مهرداد خدیر. «این یک گفتار «متفاوت» است چون می خواهد به «تفاوت» های امام خمینی –اگر نخواهیم بگوییم «تمایز» های او– با روحانیون دیگر بپردازد...
5358 : از رهبر معظم انقلاب بشنویم. «رهبر معظم انقلاب اسلامی عصر (یکشنبه 14 خرداد 1396) در اجتماع عظیم مردم در بیست و هشتمین سالگرد رحلت امام بزرگوار و همیشه زنده ملت، خمینی کبیر تأکید کردند:
...حضور کشورهای بیگانه در سوریه بر خلاف اراده دولت و ملت آن کشور را اقدامی خلاف خواندند و تأکید کردند: مسائل سوریه باید با گفتگو حل شود. رهبر انقلاب اسلامی با اشاره به نقش دشمن در ایجاد جنگهای نیابتی در دنیای اسلام و درگیر کردن مردم با یکدیگر، گفتند: راهحل این قضایا گفتگو و مذاکره است و نباید از بیرون کشورها سلاح تزریق شود و دیگران در امور ملتها دخالت کنند.» (منبع: «پایگاه اطلاعرسانی دفتر مقام معظم رهبری»)
5357 : توضیح دامنه. به نام خدا. امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی عصر عاشورای سال 1383 قمری (13خرداد 1342) در مدرسۀ فیضیۀ قم، نطق تاریخی ایراد کردند که آغازی بود بر قیام 15 خرداد 1342. در آن سخنرانی مهم، مستقیم به رویارویی با شاه پرداختند. مردم در پایتخت شعار «مرگ بر دیکتاتور» سر دادند. ساعت 3 بامداد روز 15 خرداد 42 مأموران امنیتی، به منزل امام در محلّۀ یخچال قاضی هجوم بردند و ایشان را دستگیر کرده، و به تهران بُردند... بقیه در متن نقلی زیر از پرتال امام خمینی:
«خبر دستگیری امام به سرعت در شهر قم و مناطق اطراف پیچید. زن و مرد از روستاها و منازل خویش در شهر به سوی منزل قائد خود حرکت کردند. شعار اصلی جمعیت «یا مرگ یا خمینی» بود که از تمام فضای قم به گوش می رسید. خشم مردم آنچنان بود که ابتدا مأمورین پلیس پا به فرار گذاشتند. آنها پس از تجهیز قوا به میدان آمدند.
نیروهای کمکی نظامی نیز از پادگان های اطراف به شهر قم گسیل شدند. هنگامی که سیل جمعیت از حرم حضرت معصومه (س) بیرون آمدند، رگبار مسلسلها گشوده شد و تا ساعتی چند درگیری شدید ادامه داشت. حمام خون به راه افتاده بود. هواپیماهای نظامی از تهران به پرواز درآمدند و در فضای شهر قم برای ایجاد رعب بیشتر دیوار صوتی را شکستند. قیام با سرکوبی شدید کنترل شد. کامیون های نظامی، اجساد شهدا و مجروحین را به سرعت از خیابانها و کوچه ها به نقاط نامعلومی بردند. غروب آن روز شهر قم حالتی جنگ زده و غمگینانه داشت.
صبحگاه پانزده خرداد خبر دستگیری رهبر انقلاب به تهران، مشهد، شیراز و دیگر شهرها رسید و وضعیتی مشابه قم پدید آورد. مردم ورامین و شهرک های اطراف به سوی تهران سرازیر شدند. تانک ها و ابزار زرهی و نیروهای نظامی برای جلوگیری از ورود معترضین به شهر در سه راهی ورامین با جمعیت درگیر شدند و جمع زیادی از راهپیمایان را به خاک و خون کشیدند. جمعیت انبوهی در حوالی بازار تهران و مرکز شهر نیز گرد آمده و با شعار «یا مرگ یا خمینی» به سوی کاخ شاه به حرکت درآمدند. از جنوب شهر تهران نیز سیل جمعیت به سمت مرکز راه افتاده بود و در پیشاپیش آنها طیب حاج رضایی و حاج اسماعیل رضایی، دو تن از جوانمردان جنوب شهر تهران، با گروه خود در حرکت بودند. این دو تن بعد از چندی دستگیر و در 11 آبان 1342 تیرباران شده و هوادارانشان به بندرعباس تبعید گردیدند.
نزدیکترین ندیم همیشگی شاه، تیمسار حسین فردوست در خاطراتش از به کارگیری تجربیات و همکاری زبده ترین مأمورین سیاسی و امنیتی امریکا برای سرکوب قیام و همچنین از سراسیمگی شاه و دربار و امرای ارتش و ساواک در این ساعات پرده برداشته و توضیح داده است که چگونه شاه و ژنرالهایش دیوانه وار فرمان سرکوب صادر می کردند. ارتشبد فردوست در توضیح وخامت اوضاع می نویسد: به اویسی (فرمانده لشکر گارد ویژه) گفتم «تنها راه این است که هر چه آشپز و نظافتکار و اسلحه دار و غیره در لشکرداری مسلح کنی». سرانجام مأمورین نظامی و پلیس شاه با تیراندازی های گسترده و مستقیم و به کارگیری هرچه در توان داشتند بر قیام مردم فائق آمدند.» (منیع) و امام این روز خونین را برای همیشه عزای عمومی و تعطیل اعلام کردند.
5356 : به قلم دامنه. به نام خدا. در خبرهای دیروز حواندم که سردار محسن رضائی میرقائد فرماندهٔ اسبق سپاه چند شب پیش، یعنی شنبه شب، سیزدهم خرداد 1396، در صداسیمای میلی شخصی جناحی ادعا کرده است: «آمریکایی ها می خواهند از طریق دمکراسی در ایران نفوذ کنند، به همین خاطر در انتخابات اخیر، در خارج کشور حتی فرح پهلوی [همسر شاه] هم رأی می دهد.» وقتی مجری به او گوشزد کرد که آن تصویر [فرح] آرشیوی و غیرواقعی است او به توجیه و پافشاری دوباره بر نظر خویش پرداخت و گفت: اگر هم رأی نداده، در انتخابات بعدی رأی می دهد.» (منبع خبر)
خواستم سه کلمه به سردار بگویم و والسّلام: 1- هر وقت جناح راست رأی نمی آورد اَمثال شماها که خود را وکیل وصی! مردم می پندارید، رأی مردم را کوفه ای و حرام و بی ارزش می خوانید و دم از نفوذی و انگلیسی بودن نامزدها می زنید. تا کی می خواهید مردم را با این حرف های نسنجیده، رنج دهید و دل آنها را خالی کنید. من وابسته و دلبسته ی هیچ جناح و شخصی نیستم. بر حمله ات بر دموکراسی و جمهوریت و شیوۀ سیاست ورزی و نظامی گری ات نقد و ایراد دارم.
2- خود شما دو بار خود را آزمودید و نه فقط رأی نیاوردید، بلکه رأی بسیار پایین و شکننده و خجالت آور آوردید، اگر دموکراسی (=بخوانید جمهوریت به تعبیر بلند امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی) عاملِ نفوذ آمریکایی هاست! پس چرا خودت دو بار نامزد ریاست جمهوری شدید!؟ اگر بر فرض احتمال، بالای 24 میلیون به تو رأی می دادند باز هم نهاد مترقی انتخابات را این گونه مورد هَجمه قرار می دادید و سخنی سُست بر زبان می آوردی!؟
3- اگر بر فرض، حرف شما و تحلیل شما درست باشد (که همواره غلط از آب درمی آید حتی تحلیل های نظامی ات در جنگ های منطقه ی خاورمیانه)، پس با این سخن سدید رهبر معظم انقلاب چه می کنید که در آستانه ی چند انتخابات گذشته و انتخابات اخیر از همۀ ایرانی ها حتی آنهایی که نظام را قبول ندارند حکیمانه خواستند مشارکت کنند و رأی دهند. کاری نکن که ارزش هایت در دورۀ رزمندگی در جبهه ها، نزد نسل جدید و پویا مخدوش شود. اگر نظامی هستی (که هستی) حریم خود و قانون اساسی و حُرمت نهی اکید امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی را نگه دار که بارها هشدار دادند در ساست دخالت نکنید.
حال که شما که بر خلاف این همه تأکیدها، به خاطر دل و آرزوهای خود یا تکلیف پنداری ات، دم به دم در صداسیمای میلی شخصی جناحی، دست به تحلیل و تفسیر و اظهارنظرهای متناقض و جورواجور و گاه خنده دار می پردازی، لااقل چیزی نگو که مَضحکه گردد! و خلق را خنده آید!
در ضمن به یادت بیاورم که یادمان نرفته در بحران 88، نامۀ دستوری به رهبر معظم انقلاب نوشته بودی که چنین و چنان کند. با آن نامه، به جای رهرُوی، خواستی رهبَری کنی! پس، بس کن و آخرِ عمری، به آرمانِ هم جمهوریت و هم اسلامیت باهم، باقی و وفادار بمان و ابزار دست یک جناح نشو که سخت نیازمند بازسازی ست. کهنه سربازی برای خود قواعد و اخلاق ویژه دارد سردار. پایان. دامنه.
5355 : اُنس با قرآن. أَلَمْ یَرَوْا أَنَّا جَعَلْنَا اللَّیْلَ لِیَسْکُنُوا فِیهِ وَالنَّهَارَ مُبْصِرًا إِنَّ فِی ذَلِکَ لَآیَاتٍ لِقَوْمٍ یُؤْمِنُونَ.
آیا ندانسته اند که ما شب را قرار داده ایم تا در آن بیآرامند، و روز را روشن نموده ایم [تا در آن به تلاش اقتصادی برخیزند؟] به راستی در این امور برای مردمی که ایمان می آورند، نشانه هایی [بر توحید، رُبوبیت و قدرت خدا] ست.
(سوره ۲۷: النمل - جزء ۲۰ - آیۀ 86، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
حجة الاسلام والمسلمین شیخ حسین انصاریان، واعظ و مترجم و مفسّر قرآن، زادۀ 1323 خوانسار اصفهان
بقایای خانۀ مقدس رسول گرامی اسلام (ص) و حضرت خدیجه سلام الله علیها
5354 : سلسله پست های عترت رسول الله (قسمت 169)
همسنگر بی مثل و مانندم خدیجه
بر عشق تو یک عمر پابندم خدیجه
ای در تمام عرصه ها سنگ صبورم
ای یاور دیرینه ام کوه غرورم
ای تکیه گاه شانه زخمی احمد
ای هر قدم تصدیق تو یار محمد
شد پشت گرمی ام همیشه همّت تو
ترویج دین آغاز شد با ثروت تو
سرمایه اصلی آئین پیمبر
مال حلالت بوده و شمشیر حیدر
تو اولین زن در دیار مسلمینی
منصوب حق بر نام اُم المؤمنینی
تو پا به پایم درد و محنت می کشیدی
بار رسالت را به دوشت می کشیدی
تو آبروی سرزمین های حجازی
همسُفره ی من بوده ای در عشق بازی
تو حامی زحمت کش دین خدائی
تنها پرستارِ مناجات حَرائی
در مهربانی و وفا غوغا تو هستی
الگوی همسرداری زهرا تو هستی
حالا دگر گیسو سپید و قد کمانی
در هر نوائی اَشهد خود را بخوانی
دستان پرمهر تو دیگر پینه بسته
گرد غریبی بر سر و رویت نشسته
هی پلک های بسته را وا می کنی تو
رُخسار زهرا را تماشا می کنی تو
در این دیار بی کسی، جان می سپاری
سر روی خاک سرد قبرستان گذاری
تو واسطه کردی به سویم دخترت را
تا بین پیراهن بپیچم پیکرت را
بر آبرویت حق در رحمت گشوده
از آسمان بهرت کنن نازل نموده
اما کجائی تا ببینی نور دیده
درکربلا یک پیکری را سر بُریده
جز گیسوی زینب پریشان را نفهمد
هرگز کسی معنای عُریان را نفهمد
5353 : متنی از مهر
جواد عبدل زاده، محقق و نویسنده: تاریخ گواهی می دهد که: پیامبر (ص) وعده بهشت را به آن بانوی بزرگوار داده است. پیامبر (ص) همسری خویش در آخرت را پاداش تلاشهای آن همسر باوفا دانسته است. پیامبر خاتم (ص) ایشان را جزو چهار زنی که به کمال رسیده اند برشمرده است (آسیه، مریم، خدیجه، فاطمه (س). پیامبر(ص) ایشان را در بین افضل زنان بهشتی به عنوان نخستین زن نامبرده است. (خدیجه، فاطمه (س)،مریم، آسیه).
پیامبر (ص) ثروت ایشان را سودمندترین ثروتها برای ترویج اسلام معرفی می کنند. پیامبر اعظم (ص) در هنگام رحلت آن بانوی بانوان، رضایت کامل خویش از ایشان را ابراز داشته و آن بزرگوار را در لباس خویش (و به نقلی در پارچه ای فرستاده شده از طرف خداوند) تکفین نموده است.
تاریخ گواهی می دهد که جبرئیل سلام رسان الهی به خدیجه (س) بوده است. سه سال قبل از واقعه هجرت نبی(ص) و آغاز دوران شوکت و عظمت اسلام در مدینه، آن بانوی والامقام که نقشی بی بدیل در ترویج و نشر دین برعهده داشت و همسری بی مانند برای رسول الهی(ص) بود جان را به خالق بی همتا تسلیم کرده و در گورستان مکه در "حجون" آرمید.
خدیجه (س) به عنوان نخستین بانوی مسلمان الگویی بی نظیر در آغازین سالهای بعثت نبی(ص) برای سایر زنان ایمان آورده به اسلام بود. ملجاء و پناهگاهی تسکین بخش برای نبی(ص) در مقابل تمامی مشکلات و آزار و اذیتهای مشرکان، همراه و همیاری بی مانند در راه استقرار و نشر اسلام که تمام زندگی خویش را فدای آیین آخرین الهی نموده و در 10 سال درک مسلمانی و نبوت نبی(ص) یارشاطر بود نه بار خاطر.
خدیجه (س) بانویی که خانه اش محل دعوت گشت و مورد هجمه بدخواهان. بانویی که ناز و تنعُّم را با فرمانبری از نبی (ص) و تحمل مشکلات معامله کرد.
5352 : به قلم دامنه. به نام خدا. سلسله پست های مباحث اجتماعی (قسمت 280). درخبرها خواندم که 4000 زائر ایرانی به خاطر کلاهبرداری یک شرکت غیرمجاز در مشهد، یک هفته سخت را در عراق سپری کردند. گذرنامههایشان به خاطر بدهکاری کارگزار به هتلهای کربلا، گروگان گرفته شد. از هر زائر هزینهای بین یک میلیون و هشتصد و پنجاه هزار تا دو میلیون تومان اخذ کرده اند. این در حالی ست که از کارگزار این کاروان خبری نیست و نمایندهای هم که این ۴٠٠ نفر را در عراق همراهی میکرد، هماکنون متواری شده است. به همین منظور دادستانی مشهد، پرونده قضایی برای این متخلفان تشکیل داده تا به موضوع رسیدگی شود... و...
واقعاً مانده ام به این گونه آدم ها چه بگویم. فقط می توانم بگویم اینان چگونه جرأت می کنند از زائران نجف و کربلا این گونه کلاهبرداری کنند؟ انسان این قدر باید از هویتش بیرون برود که به خود اجازه دهد به زیارت کنندگانِ حرم های مطهر امام علی (ع)، امام حسین (ع) و حضرت ابوالفضل (س) خیانت کند و آنان را در گرمای 50 درجه ی عراق رها و سرگردان سازد. خیلی این خبر مرا رنجاند.
5351 : «برای نُهمین سال متوالی ایسلند صلحآمیزترین کشور جهان شده است. این انتخاب بر اساس شاخص جهانی صلح توسط انستیتوی اقتصاد و صلح (مستقر در سیدنی استرالیا) با تحلیل وضعیت ۱۶۳ کشور با ۷ / ۹۹ درصد از جمعیت جهان ارائه شده است.
سوریه بدترین کشور از نظر صلح و پس از آن عراق، افغانستان، سودان جنوبی، آفریقای مرکزی، سومالی، سودان، کنگو، پاکستان و کره شمالی در انتهای این فهرست قرار گرفتهاند.» (منبع)
5350 : توضیح دامنه. حجة الاسلام والمسلمین مسیح مهاجری مدیرمسئول روزنامه جمهوری اسلامی در گفتوگو با روزنامۀ قانون مسائل مهمی را در بارۀ امام و هاشمی رفسنجانی و... مطرح کرد که دامنه به مناسبت سالروز رحلت امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی آن را به نقل از قانون ارائه می کند:
...امام خمینی (س) توسط حاج احمدآقا به من پیغام دادند که علیه آقای شریعتمداری مطلبی چاپ نکنید» ما را متوجه کرد که امام (س) در برابر مخالفان خود نیز رویکردی متفاوت داشت...
...خدمت امام(س) رفتیم و ایشان فرمودند من مزاحم آقایان شدم برای اینکه به شما بگویم چرا این مقدار عکس من را چاپ و مطلب من را تیتر میکنید؟ به جای این کار در این مملکت آدمهای زیادی هستند که میتوانید عکس آنها را چاپ و مطالبشان را تیتر کنید. اگر طبیبی کار خوبی میکند و مریضی را معالجه میکند عکس او را در صفحه اول روزنامه چاپ کنید. اگر کارگری کار خوبی انجام میدهد عکس و تیتر او را بیاورید. اگر دهقانی کار خوبی میکند او را بیاورید. من و آقایان دیگر چون حرف حساب نداشتیم هیچ چیزی نگفتیم. چون حرف درستی بود تسلیم بودیم...
...وقتی آقای معادیخواه در دوران دولت مهندس میرحسین موسوی از وزارت ارشاد کنار گذاشته شد، آقای موسوی به من پیشنهاد کردند و بسیار جدی این پیشنهاد را دنبال کردند ولی من قبول نکردم... کاملِ این پست در ادامه
یکی از زندان های هلند
5349 : متن نقلی. «هلند قصد دارد 5 زندان این کشور را تا پایان تابستان آینده تعطیل کند. در سال 2013 نیز 19 زندان در هلند تعطیل شده بودند. تعطیلی این 5 زندان باعث می شود نزدیک به 2000 نفر از کارکنان زندان ها بیکار شوند. براساس برنامه ریزی ها 700 نفر از آنها به دستگاه ها و ادارات دولتی منتقل خواهند شد. روند تعطیلی زندان ها به دلیل روند کاهشی آمار بروز جرایم در هلند از سال 2004 تاکنون است.
وضعیت زندان های بدون زندانی در هلند باعث شد دولت این کشور سال گذشته میلادی 240 زندانی را از نروژ وارد کند. واردات زندانی از نروژ تنها با هدف ادامه فعالیت زندان های هلند صورت گرفت. وزیر دادگستری هلند نیز در پارلمان گفت: نگهداری زندان های خالی هزینه های زیادی برای دولت دارد.
دلایل مختلفی برای کاهش جرایم در هلند مطرح می شود از جمله اینکه قوانین انعطاف پذیر به ویژه در زمینه مصرف موادمخدر، تمرکز برنامه های بازگشت به جامعه زندانیان و استفاده بیش از پیش ابزارهای نظارتی الکترونیک. در هلند 17 میلیون نفری، تعداد زندانیان 69 نفر برای هر 100 هزار نفر است. در آمریکا آمار زندانیان، به ازای هر 100 هزار نفر، 716 نفر است که بالاترین آمار زندانیان در جهان به شمار می رود.» (منبع)
5347 : توضیح دامنه. سرمقالۀ روز شنبه 13 خرداد 1396 روزنامۀ جمهوری اسلامی به مناسبت سالگرد امام، خواندنی ست. از این رو به مناسبت این روز، این متن ارائه می شود:
...مشکل، هنگامی بزرگتر و پیچیدهتر میشود که جناحها یا بعضی از آنها مقدسات دینی را هم برای رسیدن به قدرت هزینه میکنند. اینکه امام زمان، روحانیت، جامعه مدرسین، جامعه روحانیت، ائمه جمعه، ائمه جماعات، امکانات مساجد و بیتالمال، نهادهائی که متعلق به عموم مردم و نظام هستند، صدا و سیما و خلاصه ابروباد و مه خورشید و فلک همه در کار شوند تا یکی رای نیاورد ولی همان شخص با رای بالا پیروز انتخابات شود، چگونه قابل توجیه است؟ قطعاً این به معنای بیاعتقادی مردم به مقدسات دینی نیست بلکه به معنای این است که باید مردم را در انتخابات آزاد گذاشت و نباید برای رسیدن به قدرت، دین و اعتقادات و مقدسات و امکانات عمومی را هزینه کرد...
لزومی ندارد روحانیت، خود را خرج این و آن کند و تمام مقدسات را هم به میدان بیاورد، کافی است فقط به سیره امام بر گردد و ببیند که مردم چگونه تلاش خواهند کرد خود را و آراء خود را به روحانیت نزدیک و بلکه منطبق کنند. وضعیت امروز ما یک بحران معنوی است. ما میتوانیم از این بحران خارج شویم به شرط آنکه طرحی نو دراندازیم... کاملِ این پست 6بندی در ادامه
5346 : توضیح دامنه. آیة الله سیدمحمد موسوی خوئینی ها برای اولین بار این بخش از خاطرات خود را انتشار داد. خاطرۀ وی در آخرین لحظات عمر امام و صحبت ها بر روی مسألۀ تعیین رهبری آینده و مصادیق و افراد پیشنهادی در آن لحظات در بیمارستان جماران:
«جایی که نشسته بودیم محل رفتوآمد افراد خانوادۀ امام و نیز اعضای دفتر به داخل بیمارستان بود و افراد مختلف آمدوشد میکردند. آقایان به داخل یکی از اتاقهای جنب بیمارستان راهنمایی شدند و دور هم نشستند. پزشکان هم نومیدانه در داخل بیمارستان همچنان بر بالین امام تلاش میکردند. در این نشست، آقایان خلخالی، محمدی گیلانی، مؤمن و شاید طاهری خرم آبادی هم بودند، ولی احمدآقا همراه پزشکان بر بالین امام بود. صحبت شد که بعد از امام برای رهبری چه باید کرد.
پس از مقداری سکوت، آقای محمدی گیلانی به جناب آقای خامنهای گفتند چرا خود شما نباشید و دو سه جمله هم در تأیید پیشنهاد خود گفتند که متأسفانه در خاطرم نمانده است. آقای خامنهای برآشفتند و به آقای محمدی گفتند خواهش میکنم دیگر این مطلب را تکرار نفرمایید.
آقای مؤمن گفتند که حضرت امام دربارۀ آقای منتظری فرمودهاند که رهبر نمیتوانند بشوند، ولی نفرمودهاند که عضو شورای رهبری هم نمیتوانند باشند؛ بنابراین، چه اشکالی دارد که شورای رهبری متشکل از ایشان و دو نفر دیگر که از جهت مدیریت و سیاسی صلاحیت دارند تشکیل شود؟ این پیشنهاد، اگر هم طرفداری داشت، اما اکثر حاضران با آن مخالف بودند. یک نفر همآقای گلپایگانی را پیشنهاد کرد که به خاطرم نمیرسد چه کسی بود و چون اطمینان ندارم، بهتر است بگویم خودم این پیشنهاد را دادم! این پیشنهاد هم هیچ طرفداری نداشت. گفته شد (در خاطرم نیست چه کسی اولین بار مطرح کرد) که شورای رهبری متشکل از آقایان خامنهای و هاشمی، که از جهت سیاسی و مدیریت مورد قبول همه هستند، بهعلاوۀ یک نفر از میان آقایان موسوی اردبیلی و مشکینی تشکیل شود؛ پس از گفتوگوی کوتاهی، همه این پیشنهاد را پذیرفتند... کاملِ این پست در ادامه
گریۀ هاشمی رفسنجانی. تشییع جنازۀ امام خمینی. عکاس اریک بووه فرانسوی
5345 : توضیح دامنه. این خاطره ی روز 13 خرداد 1368 مرحوم آیة الله اکبر هاشمی رفسنجانی ست که آن زمان از سوی امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی، فرماندۀ جنگ بود و از سوی مردم نائب رئیس خبرگان رهبری و رئیس قوۀ مقننه:
«بعد از نماز سری به بیمارستان زدم و از آنجا به مجلس رفتم، چیزی که حاکی از اطلاع اجانب از بد بودن حال امام باشد به چشم نمی خورد. دیگر نمی توانم اضطرابم را کتمان کنم. مثل کسی هستم که هر لحظه نگران رسیدن خبر شومی است. مساله مهم این است که به رغم وجود آتش بس در حالت جنگ به سر می بریم و ممکن است دشمن با استفاده از خلأ رهبری و فقدان مرکز تعادل و انسجام و امید مردم بار دیگر دست به حمله وسیع بزند.
ساعت 3 بعد از ظهر احمد آقا تلفنی اطلاع داد که حال امام وخیم شده و خواست سریعاً به جماران بروم. خود را با عجله به جماران رساندم. لحظات آخر تنفس طبیعی بود، امام به زحمت نفس می کشیدند. فقط یک بار چشم باز کردند و بستند. نزدیک بود منفجر شوم. صبرم تمام شده دکترها با عجله قلب را با ماساژ و شوک برقی و ریه را با تنفس مصنوعی به کار انداختند و تا ساعت 10/20 شب به این صورت نگاه داشتند. ولی دگیر مغز کار نمی کرد. فقط یک بار اطلاع دادند که تنفس طبیعی شد. ولی زود این وضع تمام شد. نمی توانم عمق رنج و ناراحتی ام را توضیح بدهم. همه جا را سیاه می دیدم.
در این فاصله درباره کیفیت اعلان خبر و برنامه های کشور و انتخاب رهبر و... مشاوره شد. با تلفن اعضای خبرگان را احضار کردیم که تا فردا صبح خودشان را به تهران برسانند و قرار شد اعلان فوت را به پس فردا موکول کنیم. یعنی پس از انتخاب رهبر و برگشت خبرگان به شهرها. با فاش شدن رحلت امام، شیون از داخل خانه و بیمارستان و سپس بیرون خانه بلند شد و من حضار را دعوت به صبر کردم و برنامه را برای آنها توضیح دادم. پذیرفتند و آرام گرفتند و قرار شد به اسم دعای توسل گریه کنند. صبر خانم های بیت امام برای ما جالب بود. تا ساعت 12 شب برای تنظیم برنامه ها ماندیم. به خانه آمدم و با استفاده از قرص آرام بخش خوابیدم. به یاد ندارم که تا کنون برای خواب رفتن از آرام بخش استفاده کرده باشم.» (منبع)
5344 : اُنس با قرآن. وَلَوْ جَعَلْنَاهُ قُرْآنًا أَعْجَمِیًّا لَقَالُوا لَوْلَا فُصِّلَتْ آیَاتُهُ أَأَعْجَمِیٌّ وَعَرَبِیٌّ قُلْ هُوَ لِلَّذِینَ آمَنُوا هُدًى وَشِفَاءٌ وَالَّذِینَ لَا یُؤْمِنُونَ فِی آذَانِهِمْ وَقْرٌ وَهُوَ عَلَیْهِمْ عَمًى أُولَئِکَ یُنَادَوْنَ مِنْ مَکَانٍ بَعِیدٍ.
و اگر آن را قرآنی غیر عربی قرار داده بودیم قطعاً می گفتند: چرا آیاتش در نهایت روشنی بیان نشده است، آیا [قرآنی] غیر عربی [و نامفهوم] برای [مردمی] عرب زبان [و فصیح؟!] بگو: این کتاب برای کسانی که ایمان آورده اند، سراسر هدایت و درمان است، و کسانی که ایمان نمی آورند در گوششان سنگینی است، و آن [با همه روشنی و آشکاری اش] بر آنان پوشیده و نامفهوم است؛ اینانند که [گویی] از جایی دور ندایشان می دهند.
(سوره ۴۱: فصلت - جزء ۲۴, ۲۵ - آیۀ 44، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
جنابان مهندس محمد عبدی سنه کوهی، احمد بابویه دارابی،حسین فرجی سورکی
5343 : به قلم دامنه. به نام خدا. در همایش تجلیل از فعّالین ستاد «اصلاح طلبان» انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم سال 1396 استان مازندران در ساری، از دست اندرکاران این کارزار مهم سیاسی که نشانِ نشاط و نمادِ جمهوریت است، تشکر و قدردانی شده است. در این نشست دو چهرۀ خوب و ارزشمند و دوست داشتنی ام جنابان احمد بابویه دارابی و مهندس محمد عبدی سنه کوهی نیز حضور داشته اند و از این دو رفیق بزرگوارم نیز تجلیل گردیده است.
این پست را برای سلام و سپاس و خداقوت باد نگاشته ام تا به این دو گرامی گفته باشم فعالیت سیاسی در ظِلّ نظام اسلامی برکت و خیری ست که موجب دوام نظام و اصلاح امور مردم و حکومت می گردد.
برقرار باد نظام جمهوری اسلامی، این یادگار عظیم و پربرکت بنیانگذار متفکر و خردمند آن، امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی که قاعدۀ «میزان، رأی ملت» را برای ایران استبدادزدۀ شاهنشاهی به ارمغان آوردند و حق حاکمیت سیاسی مردم را _که سال های سال از سوی حاکمان جور به نیسانی و فراموشی رفته بود_ احیاء نمودند و مردم را به عنوان «ولی نعمتانِ» نظام و مسئولان، حاکم بر سرنوشت شان ساختند. روحِ « امام روح الله» همآره جاویدان باد؛ و جان همۀ فعالان باانصاف سیاسی هر دو جناح، در صحّت و سلامت و شکیبایی.
5338 : متنی از خراسان
مِهر خدیجه را به سر شانه می برم
شکر خدا که مادر زهراست، مادرم
آسمان سنگین است؛ در غروب پرمحنت مکه، گویی نجوای غمفزایی رحلت مادر امت را مویه میکند. ای بانوی ایثار، ای غم خوار رسول حضرت دوست و ای مادر فاطمه زهرا (س)، بدرود. امشب، زمین و آسمانها در ماتم تو عزادارند؛ امشب قلب پیامبر رحمت، با همه بزرگی و وسعت، تنگ است. راستی که جدایی از خدیجه (س) برای پیامبر (ص) چه سخت است؛ زین پس، در هیاهوی خلقی که فرمان حق را بر نمیتابند، همراز و محرم اسرار محمد (ص) کیست؟ کدام گوش شنوا، کدام دیده بیناست که دردهای رسول مهربانیها را ببیند و بشنود و با بیان شیرین و مهر بیدریغش، بر خستگیها و رنجیدگیهای حبیب خدا، مُهر پایان زند؟ اما، امشب ... گویی غمهای رسول خدا (ص) را پایانی نیست.»
نکتۀ دامنه: به نام خدا. دوشنبه دهم ماه مبارک رمضان، روز 15 خرداد، وفات «حضرت خدیجه سلام الله علیها»ست که ان شاء الله برای آن بانوی عظیم الشّان اسلام و اُسوۀ زنان و پرهیزکاران و نمونۀ اعلای انسان ایثارگر، پست هایی خواهم نگاشت. پیشاپیش این فراق و حُزن بزرگ را به دامنه خوانان شریف و ساحت مقدس امام زمان (عجّ) تسلیت می گویم.
5341 : سلسله مباحث بزرگان دینی و علمی (قسمت 44). «فقیه ربانی و فیلسوف الهی آیت الله محمدصالح حائری معروف به علامه سمنانی از نوادر روزگار و جامع معقول و منقول و مسلط بر بسیاری از علوم بوده است. شیخ صالح در سال ۱۲۹۸ ق در شهر کربلای معلا و میان خانواده منسوب به علم و فرهنگ دیده به جهان کشود. پدر بزرگوارش آیت الله حاج میرزا فضل الله علامه حائری از فقهای عصر خویش و مربی روحانی ایشان هم به حساب می آمد. مادر مخدره اش نیز دختر آیت الله حاج محمدیوسف استرابادی در زمره زنان پاکدامن قرار داشت.
علامه سمنانی، مراتب تحصیل اش را چنین قلم می زند: مرحوم والد مرا در حالی که بسیار خردسال بودم به تحصیل دانش واداشت و بی آنکه فارسی بیاموزم پس از آموختن قرائت قرآن مجید به آموختن امثله و شرح امثله و… پرداختم. سپس به نحو و صرف و منطق مشغول شدم . شرح لمعه را با کمال تدقیق و تحقیق نزد والدم خواندم و به همین منوال قوانین را نزد برادر اکبرم خواندم. سپس کتاب کبری را به پارسی در بحر تقارب وانموذج و التهذیب المنطق را به تازی به نظم کشیدم. هنگامی که سیوطی می خواندم الفیه را تخمیس کردم، رفته رفته قصاید بسیار را انشا نمودم پس از استفاده از محضر بسیاری از علمای کربلا به نجف اشرف مسافرت نموده و ۱۲ سال تمام در حوزه درسی مرحوم آخوند خراسانی و میرزا حسین خلیل تهرانی مشغول بودم.
علامه سمنانی علاوه بر علوم نقلی به کسب معارف دینی بر طبق براهین عقلی روی آورد و در این زمینه محضر حکیم توانا مرحوم ملا اسماعیل بروجردی را مغتنم شمرد. ایشان در علوم عقلی تالیفاتی از خود به جانهاده و هنوز به بیست سالگی نرسیده بود که به درجه اجتهاد نائل آمد.
هجرتی اجباری: زمانی که حوزه نجف می بایست از مقام علمی ایشان استفاده کند معظم له دچار بیماری چشم شد که همین امر موجبات هجرت ایشان را در سال ۱۳۲۴ به زادگاه اجدادش یعنی بابل فراهم می نماید. شمع وجودش پرتو افکن هدایت و روشنگری مردم منطقه بوده و طلاب آن دیار هم به نوبه خود از وجودش مستفیض گشته اند.
علامه از نگاه دیگران:
استاد محمدرضا حکیمی علامه سمنانی را چنین توصیف می نماید: حضرت علامه سمنانی در سده گذشته از علمای بزرگ و بسیار کم نظیر اسلام است و جامع معقول و منقول به معنای وسیع و ژرف تعبیر و صاحب اطلاعات پهناور و مجتهد در فلسفه و تحقیقات فلسفی بویژه اصول و مبانی متعالیه. جامعیت علامه سمنانی تا جایی است که آثار او را در فنون مختلف و رشته های علمی ۳۰۰ تالیف دانسته اند.
5342 : سلسله پست های طبیعت و جهان (قسمت 84). «به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از ایندپندنت، یک دختربچه ۱۲ ساله هندی به نام «راجگاری پاوار» در تست هوش موسسه British Mensa IQ از ۱۶۲ نمره به ۱۴۰۰ امتیاز دست یافت. این رقم دو امتیاز بالاتر از نتیجه تست هوش آلبرت انیشتین و استیون هاوکینگ است. این دختربچه که در منطقه کشایر انگلیس زندگی می کند، آزمون تست هوش British Mensa IQ را ماه گذشته در منچستر انجام داد. او دارای بیشترین میزان IQ میان افراد کمتر از ۱۸ سال است. Mensa بزرگترین و قدیمی ترین موسسه بین المللی آزمون هوش در جهان است.» (منبع)
5340 : «حضرت آیت الله العظمی سیستانی به پرسشی درباره تکلیف روزه در روزهای بسیار بلند در صورت خوف از بیماری برای افراد نوبالغ یا نحیف و مسن پاسخ داده اند.
پرسش:
بسمه تعالی. اگر از دیدگاه متخصصان، روزه برای مدت بیش از مثلا ۱۸ ساعت برای دختران و پسران نو بالغ و یا افراد نحیف و مسن، احتمال عقلایی تاثیر نامطلوب بر رشد داشته و یا احتمال بیماری ها و نارسائی کلیوی و امثال آن را افزایش دهد، آیا چنین نظر کارشناسی و یا خوف و احتمال ضرر از سوی عقلا و یا شخص مکلف، مجوز رفع تکلیف روزه به ویژه در کشورهایی با روز های بسیار بلند نظیر کشورهای اروپایی که در تابستان ممکن است طول روز حدود ۲۰ ساعت یا بیشتر باشد، می شود؟
پاسخ:
بسمه تعالى. اگر ضرر محتمل از نظر عقلا معتنا به نیست ویا قابل پیشگیرى است (مثلاً با استفاده از نوعى از غذاها ویا مایعات در سحرى ویا با استراحت در ساعات بیشترى در روز) باید روزه را بگیرد. و اما در غیر این دو صورت روزه هر روزى که خوف ضررش را دارد بر او واجب نیست ، بنابر این اگر روزه گرفتن حتى یک روز برایش بى ضرر است باید همان یک روز را روزه بگیرد . و معیار خوف خود مکلف است، و نظر کارشناس اگر برایش موجب خوف نشود اعتبارى ندارد. واگر روزه طولانى ضرر چندانى برایش ندارد ولى مشقّت زیاد دارد باید نیت روزه کند و هر وقت در اثناء روز ادامه روزه حَرجى شد مى تواند به مقدار ضرورت از آب و یا غذا استفاده کند و سپس آن روز را قضا کند.» (منبع)
5339 : حکایت خوک و گاو. مباحث اجتماعی (قسمت 279). «مرد ثروتمندی به کشیشی می گوید: نمی دانم چرا مردم مرا خسیس می پندارند. کشیش گفت: بگذار حکایت کوتاهی از یک گاو و یک خوک برایت نقل کنم. خوک به گاو گفت: مردم از طبیعت آرام و چشمان حزن انگیز تو به نیکی سخن می گویند و تصور می کنند تو خیلی بخشنده هستی. زیرا هر روز برایشان شیر و سرشیر می دهی.
اما در مورد من چی؟ ...من همه چیز خودم را به آنها می دهم از گوشت ران گرفته تا... را. حتی از موی بدن من بُرس کفش و ماهوت پاک کن درست می کنند. با وجود این کسی از من خوشش نمی آید. علتش چیست؟
می دانی جواب گاو چه بود؟ جوابش این بود: شاید علتش این باشد که هر چه من می دهم در زمان حیاتم می دهم.» (منبع)
5337 : متن نقلی. توضیح دامنه. این سخنان آیة الله محمدتقی مصباح یزدی ست که در اخیراً در جمع تعدادی از اساتید مدرسه ی علمیه ی رشد مطرح کرده است. دامنه خواندن آن را مهم تشخیص داده و عیناً بی کم و کاست ارائه نموده است:
«...کمتر زمانی بوده است که طلابی بتوانند نقش عظیمی در جامعه ایجاد کنند. در زمانی اصلا طلبگی یک نوع گدایی محترمانه در جامعه محسوب می شد، اما امروز وسایلی در اختیار طلاب است که می توانند در سرنوشت جامعه نقش ایفا کنند.
وی با بیان این که باید شاگردانی تربیت شوند که زبان قرآن و روایات را بفهمند و کتاب هایی انتخاب شود که وقت کمتر و اثر بیشتری داشته باشد، افزود: در گذشته گاه سال ها ادبیات عرب می خواندند و در عین حال باز هم حتی از روخوانی صحیح متن عربی عاجز بودند؛ چرا که شیوه خواندن و کتب در دسترس، مناسب نبود.
آیت الله مصباح یزدی با اشاره به این که با همت علامه طباطبائی، تحرکی در علوم عقلی نیز پدید آمده است، ادامه داد: هر چند به حد مطلوب نرسیده است، اما مانند سابق هم نیست.
وی گفت: آیا بسنده کردن به دروس سنتی حوزه و خواندن آن، صحیح است و یا وظیفه دیگری در کنار آن داریم؟ البته در این زمینه نظرها یکی نیست؛ برخی وظیفه اصلی را همین دروس سنتی می دانند و معتقدند نهایتا اگر وقتی شد، به فعالیت دیگر هم پرداخته شود. اما الحمدلله امروز گرایشی در حوزه به وجود آمده که واقعا دروس حوزه را کافی نمی دانند و معتقدند باید در کنار دروس حوزه، کار اساسی صورت گیرد. کاملِ این پست در ادامه
اسلحۀ تک تیرانداز «حیدر». (منبع عکس)
5336 : به قلم دامنه. به نام خدا. عکس بالا، اسلحۀ «حیدر» است؛ اولین تکتیرانداز سنگین و نیمه اتوماتیک ایرانی، برای مقابله با زرهپوشها. خواستم بگویم دست اندرکاران گرانقدر اسحله سازی و دفاع _که کارشان بسیار ارزشمند و امنیت آفرین و ضروری ست_ نام مقدس و ائمۀ اطهار (ع) را روی سلاح ها نگذارند. چون به هر حال کار اصلی اسحله و افزارآلات جنگی خون ریزی انسان هاست، ولو برای دفاع از اسلام و حریم ایران باشد. نام های زیادی برای این گونه سلاح ها وجود دارد که تحکیم بخش است. حیدر، از القاب برجستۀ امیرالمؤمنین امام علی (ع) است، حیف است چنین لقبی برای تفنگی بکار رود که کارش کشتن است. پیشتر نام یک اسلحۀ دیگر را هم «مُحرّم» نهادند که ماه مقدسی برای شیعیان است. من نظرم به عنوان یک بسیجی که در جبهه ها حضور داشته ام این است از این گونه نامگذاری ها برای آلات جنگی پرهیز گرددو در قضایای مؤسّسات مالی و صندوق های قرض الحسنه در ایران نیز این اسامی مقدس بکار گرفته شد، ولی خون مردم را با سودهای گزاف و رباهای سرسام آور رُبودند. با پوزش و امتنان. دامنه.
«مولانا محمدحسین گرگیج» امامجمعۀ اهلسنت آزادشهر
5335 : متن نقلی. سلسله پست های دامنۀ ایران (قسمت 95). «مجوز برگزاری نمازجمعه اهلسنت شهرستان گالیکش پس از گذشت چندین سال انتظار، با پیگیریهای مستمر مولانا محمدحسین گرگیج امامجمعه اهلسنت آزادشهر، و همکاریهای آیتالله نورمفیدی نماینده رهبری در استان گلستان، صبح امروز (پنجشنبه ۱۱ خرداد 13966) صادر شد. مولوی نعمتالله کاشانی (مشعوف) یکی از اساتید برجسته دارالعلوم فاروقیه گالیکش، بهعنوان امامجمعه اهلسنت این شهرستان معرفی شد. ۱۳۹۶/۰۳/۱۲» (منبع)
نکتۀ دامنه: به نام خدا. ان شاء الله مایۀ برکت و رحمت باشد. نمازجمعه باید مظهر انسجام و آگاهی بخشی واقعی باشد و خطیبان جمعه باید شجاعت بیان دردهای مردم را داشته باشند. با تأسف برخی از تریبون های نمازجمعه از جمله تهران و شهرهای بزرگ کاملاً جناحی شده و بعضاً بر اساس دستورالعمل های دریافتی خطبه می خوانند. این مجوز را به برادران و خواهران اهل سنت گالیکش تبریک می گویم. کار آیة الله سیدکاظم نورمفیدی قابل تحسین و سپاسگذاری است.
5334 : اُنس با قرآن. یَا عِبَادِیَ الَّذِینَ آمَنُوا إِنَّ أَرْضِی وَاسِعَةٌ فَإِیَّایَ فَاعْبُدُونِ* کُلُّ نَفْسٍ ذَائِقَةُ الْمَوْتِ ثُمَّ إِلَیْنَا تُرْجَعُونَ* وَالَّذِینَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ لَنُبَوِّئَنَّهُمْ مِنَ الْجَنَّةِ غُرَفًا تَجْرِی مِنْ تَحْتِهَا الْأَنْهَارُ خَالِدِینَ فِیهَا نِعْمَ أَجْرُ الْعَامِلِینَ.
ای بندگان من که ایمان آورده اید! یقیناً زمین من وسیع و پهناور است؛ پس [با انتخاب سرزمینی مناسب و شایسته که ارزش ها در آن حفظ شود] فقط مرا بپرستید، هر جانداری چشندۀ مرگ خواهد بود، سپس به سوی ما بازگردانده می شوید، و کسانی که ایمان آورده و کارهای شایسته انجام داده اند حتماً آنان را در قصرهایی رفیع و با ارزش از بهشت که از زیرِ [درختانِ] آن نهرها جاری است، جای خواهیم داد، در آنجا جاودانه اند؛ چه نیکوست پاداش عمل کنندگان.
(سوره ۲۹: العنکبوت - جزء ۲۱ - آیات 56 تا 58، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5333 : توضیح ضروری دامنه. به نام خدا. دامنه در 9 خرداد 1396 متنی با عنوان «جواب دامنه به آیة الله شیخ صادق لاریجانی در بارۀ حصر» (پست 5297 اینجا) نوشته بود. اینک علی مطهری نائب رئیس قوۀ مقننه نقد شجاعانه ای خطاب به آیة الله شیخ صادق لاریجانی رئیس قوۀ قضائیه نوشت که خواندنی و ستودنی ست. علی مطهری نماینده ای ست که از حق گویی و بیان واقعیات و دردهای مردم نمی هراسد؛ چرا که فرزند شایستۀ استاد شهید آیة الله مرتضی مطهری ست و می فهمد آنچه پدرش نوشته و گفته، با آن چیزهایی که از سوی برخی از مسئولین نظام می بیند؛ زمین تا آسمان فرق است. متن علی مطهری در زیر جهت روشنگری به دامنه خوانان شریف ارائه می شود:
«جناب آقای صادق لاریجانی دامت برکاته رئیس محترم قوه قضائیه. با اهداء سلام، اخیراً در جمع مسئولان عالی قضائی فرمودهاید: «نقل کردهاند که کاندیدایی در جمع هواداران خود خطاب به آنان گفته است که ما آمدهایم حصر را بشکنیم. شما چه کارهاید که بخواهید حصر را بشکنید؟»
به عرض میرساند رئیسجمهور طبق اصل ۱۱۳ قانون اساسی مسئول اجرای قانون اساسی است و وقتی اقدامی مانند حصر خانگی برخلاف اصول ۳۲ تا ۳۷ قانون اساسی است، وظیفه دارد که در دفاع از حقوق شهروندی ملت اقدام کند، خصوصاً که شعارهای مردم در انتخابات اخیر نشان داد که این موضوع خواست اکثریت ملت ایران است. این، ادبیات مناسبی نیست که به رئیسجمهوری که مسئول اجرای قانون اساسی است و حدود ۲۴ میلیون رأی داشته ـ و اگر از ادامه رأیگیری جلوگیری نمیکردند شاید ۲۶ میلیون رأی داشت ـ بگویید شما چهکارهاید که بخواهید حصر را بشکنید؟
از شما سؤال میکنم شما که کارهای هستید، برای حل این موضوع چه اقدامی کردهاید؟ آیا مجازات ادامه حصر خانگی تا زمانی که آنها از دنیا بروند، بدون حکم دادگاه علنی صالح، کار درستی بوده است؟
فرمودهاید: «عالیترین نهاد امنیتی کشور در این زمینه تصمیمی را اتخاذ کرده است.» من عرض میکنم اولاً رئیس این عالیترین نهاد امنیتی کشور رئیسجمهور است و میتواند برای تغییر این تصمیم اقدام کند. ثانیاً این نهاد زمانی که کشور در حال آشوب بود، اضطراراً این حق را داشته است که به صورت موقت چند ماهه تا زمان برقراری آرامش حکم به حصر خانگی بدهد، اما بحث در ادامهی آن است. آیا شورای عالی امنیت ملی پس از آرامش جامعه و رفع خطر میتوانسته است حکم به مجازات ادامه حصر بدهد، یعنی کار قوه قضائیه را انجام بدهد؟ آنهم بدون هرگونه محاکمهای و شنیدن دفاعیات آنها و پرداختن به پرونده سایر طرفهای فتنه سال ۸۸۸ ؟
همچنین فرمودهاید: «به فرض که شورای عالی امنیت ملی مصوبه خود را ملغی کند و رفع حصر اتفاق بیفتد، در این صورت تازه کار قوه قضائیه برای رسیدگی قضایی به این موضوع آغاز میشود و تصمیم در مورد این اتهامات و نحوه رفتار با متهمان با قاضی رسیدگیکننده به پرونده و در چارچوب مقررات قانونی خواهد بود.»
جالب است، در واقع میفرمایید قوه قضائیه پس از مجازات ۷ سال حصر خانگیِ بدتر از حبس، تازه آن متهم را محاکمه میکند تا ببیند مجازات او چیست. مستدعی است این حرف را تکرار نفرمایید که موجب وهن نظام جمهوری اسلامی است.
حفظ اقتدار قوه قضائیه که جنابعالی به درستی دنبال آن هستید، با رفتار عادلانه این قوه و دفاع از حقوق آحاد ملت، حتی کسانی که به زعم شما فتنهگر بودهاند به دست میآید نه این که بخشی از وظایف خود را به شورای عالی امنیت ملی محول کنید و در عوض به اظهارنظر درباره برجام و سفر ترامپ به عربستان و مانند آن بپردازید. البته اظهارنظر درباره این مسائل پس از پاسخ به سؤالات قضائی مردم بیاشکال است.
از جنابعالی میخواهم برای رفع ادامه حصر خانگی که میرود تبدیل به معضلی برای جمهوری اسلامی شود اقدام عاجل مبذول فرمایید. بجاست که این هفت سال حصر خانگی به عنوان مجازات طولانی کردن اعتراضات آنها که موجب سوءاستفاده دشمن شد منظور شود و به آن خاتمه داده شود. البته انتظار رسیدگی به اتهامات طرفهای مقابل نیز به جای خود باقی است. برای آن مقام محترم آرزوی توفیق الهی دارم. با تقدیم احترام. علی مطهری» [12 خرداد 1396]. (منبع)
5332 : «به گزارش ایسنا، به نقل از روزنامه الوسط بحرین، منابع آگاه عنوان داشتند که عبدالله الغریفی و محمد صنقور و محمد صالح الربیعی از علمای به نام بحرین با آیت الله شیخ عیسی قاسم در منزلش در منطقه الدراز در حالی که از یک هفته پیش در حبس خانگی است، دیدار کردند. این نخستین دیدار با آیت الله قاسم در منزلش بعد از حمله خونبار نیروهای امنیتی بحرین به منزل وی در تاریخ ۲۳ مه گذشته به شمار میآید. این منابع تاکید کردند که این دیدار با هدف اطمینان یافتن از سلامت آیت الله صورت گرفت.» (منبع)
5330 : متن گفت وگوی مهم و خواندنی شفقنا با شریف ادریس عبدالقادر اندیشمند سودانی هماهنگ کننده امور دینی مسلمانان منطقه سودان، امام جماعت و مبلغ و محقق دینی و مسئول و موسس موسسه شریف ادریس
5329 : متن نقلی. بحثی مهم و خواندنی. پاسخ دکتر محسن رنانی، استاد دانشگاه، اقتصاددان و صاحب نظر در حوزه توسعه، به این پرسش اندیشکده آموزش و پرورش سایت عصر ایران: «با توجه به وضع نامطلوب آموزش و پرورش ایران از نظر کیفیت و اثر بخشی (رتبه ۱۰۳ در دنیا)، برای دستیابی به آموزش و پرورشی توسعه یافته، کارآمد و اثربخش، مهمترین تغییرِ کلیدی و ضروری در این نهاد چیست؟
«ضروری ترین تغییر، «تغییر نگاه» است. نگاه سنتی، به دانشآموز به مثابه یک موجود ناقص یا یک ماده خامی مینگرد که ما باید آن را بتراشیم تا از دل آن یک تندیس خیلی جذاب بیرون بیاوریم. نگاه سنتی، دانشآموز را به مثابه خمیری که باید آن را ورز بدهیم و به شکل دلخواه درآوریم مینگرد.
این نگاه، نگاه خطرناک و پرآسیبی است. به دانشآموز باید به مثابه یک موجود کامل و به مثابه یک تندیس طلایی ارزشمند و فوقالعاده جذاب که روی آن را مقداری گردوغبار گرفته است نگاه کنیم. ما فقط باید به آرامی، با لطافت و نرمی و با مراقبت ویژه این گرد وخاک و خس و خاشاک را از روی این تندیس بزدایم.
هر کودک یک موجود کامل است. آموزش و پرورش معمولا با اقدامات خود این موجود کامل را ناقص می کند، چون نگاهش به این موجود غلط است. اگر این نگاه تغییر کند، آنگاه ماموریت آموزش و پرورش نیز به طور طبیعی تغییر می کند. دیگر آموزش و پرورش گمان نمی کند که ماموریتش تولید نخبه و دانش آموز باسواد و بالا بردن معدل بچه ها و آوردن رتبه در کنکور و حفظ کردن تاریخ و فرمول های فیزیک و ریاضی است بلکه درمییابد که ماموریتش سالم نگاه داشتن و تقویت روح انسانی و غبارروبی از تواناییهایی است که در این «انسان کامل» وجود دارد. آنگاه درمییابد که با مشق شب و املا و حضور و غیاب و نمره و معدل نمیتوان از این انسان کامل رونمایی کرد.
به تبع تمام هدف و رویکرد نهادهای مدنی و این اندیشکده که در راستای اصلاح نظام آموزش و پرورش گام بر می دارند باید این باشد که به «تغییر نگاه» در آموزش و پرورش کمک کنند. باقی قضایا، بعد از تغییر نگاه امکان پذیر خواهد شد.» (منبع)
5328 : سلسله مباحث سیاست (قسمت 637). رژۀ پاسداران در نمایش گردش موشک های سپاه به سمت دریای عمان. مراسم دانش آموختگی دانشجویان افسری و تربیت پاسداری دانشگاه امام حسین (ع). 21 اردیبهشت 1396 در حضور رهبر معظم انقلاب؛ فرمانده کل قوا. (منبع: امروز فردا را می سازیم)
تصویر رهبر معظم انقلاب؛ فرمانده کل قوا در یک مانور نظامی
استاد محمدتقی شریعتی مزینانی در کنار شهیدان: مطهری، بهشتی و فضل الله محلاتی در مکّه مکرّمه (منبع)
5327 : سلسله مباحث بزرگان دینی و علمی (قسمت 43). «محل تولد من مزینان است و به همین اعتبار هم نام فامیلی ما مزینانی است،شریعتی نیست. برادرهای من شریعتی هستند ولی من... بقیه زندگینامه به زبان خود استاد در ادامه
رهبر معظم انقلاب که در سال 1366 ریاست جمهوری اسلامی ایران را برعهده داشتند به مناسبت درگذشت استاد محمّدتقى شریعتى مزینانی پیام زیر را صادر کرده بودند:
«درگذشت متفّکر و محقّق اسلامى، استاد محمّدتقى شریعتى (قدّس سرّه) را به همه دوستان، علاقمندان،شاگردان و به ویژه بازماندگان ایشان تسلیت مى گویم و رحمت و غفران الهى را براى آن فقید سعید مسئلت مى کنم.
این رادمرد دینى، از پیشروان و پایه گذاران اندیشه «بازگشت به قرآن و نهج البلاغه» و خود مفسّر قرآن و مدرّس و شیفته نهج البلاغه بود. خدمات ارزنده او در تعلیم و تربیت اسلامى نسل جوان و مبارزۀ پیگیر و دشوار او با تفکّرات الحادى آن هم در هنگامى که روش هاى مناسب براى این مقابله فکرى و سیاسى کمتر شناخته شده و میدان در برابر تبلیغات گروه هاى الحادى وابسته، کاملاً گشوده بود، یکى از صفحات درخشان زندگى اوست.
همچنین مبارزات او در دوران نهضت ملّى که تحرّک سیاسى مردم در خراسان را جهت و محتوایى اسلامى مى بخشید، سند افتخار دیگرى در پرونده آن زندگى پربار و شرافتمندانه است. او که از خانواده اى روحانى برخاسته و سال ها در حوزه علمیه مشهد، مدارج علوم دینى را پیموده بود، بى شک یکى از پرسوزترین و مخلص ترین اندیشمندان و مبلغان اسلامى بود که استحکام اندیشه را با نوآورى در روشى به هم آمیخته و براى نسل تحصیل کرده و با فرهنگ، «متاع فکرى جذّابى» را ارائه کرد. زندگى او سراسر به تعلیم و تعلّم و در بهشتى از صفا و پاکدامنى گذشت. رحمت خدا بر او و حشرش با محمّد و آل محمّد(صلى الله علیه وآله) باد که عمر را به عشق و ثناگویى آنان به سر آورده بود. سیّدعلى خامنه اى. رئیس جمهورى اسلامى ایران» (منبع ؛ روزنامه اطلاعات، اردیبهشت 1366، ش 18151.» (منبع: شاهد کویر مزینان)
5326 : متن نقلی. «آیت الله آقا سید ضیاء الدین خوانساری از علمای نامدار دوره پهلوی اول و یکی از موسسان حوزه علمیه قم است. هشتاد سال از رحلت او می گذرد؛ آقا سید ضیاء الدین در سال ۱۳۱۱ق (۱۲۷۱ش) در دوره سلطنت ناصرالدین شاه قاجار در روستای هرستانه از توابع شهرستان خوانسار چشم به جهان گشود. خانواده وی از سادات موسوی خوانسار و از اَحفاد امامزاده سید صالح قصیر بودند. نسب سید ضیاء با ۳۵ واسطه به امام موسی بن جعفر (ع) میرسید و اجداد ایشان و پدرش آقا سید اسماعیل از بزرگان، علماء و معتمدین منطقه بودند. شجرهنامه سادات این منطقه موجود است و به تایید علمای مختلف از دوره صفویه تا معاصر رسیدهاست.
وی در نوجوانی همزمان با عزیمت آیتاللهالعظمی حائری از نجف به سلظانآباد، برای کسب علوم دینی راهی حوزه علمیه اراک میشود و مدارج مختلف علمی را به سرعت طی میکنند. ایشان یکی از مدرسان مرحوم آیت الله حاج سید روح الله خمینی(امام خمینی) در دروس مقدمات وسطح بودهاست. ایشان در سال ۱۳۰۰ شمسی (۱۳۴۰) به همراه زعیم حوزه علمیه اراک، مرحوم آیت اللهالعظمی حاج شیخ عبدالکریم حائری به قم مهاجرت مینماید و حوزه علمیه قم را پس از سالها احیا نمود.
مهمترین ویژگی ایشان زهد، تقوا، جود و قناعت خاص ایشان بوده که با وجود دسترسی همیشگی به وجوهات شرعی، تمام عمر را در فقر و قناعت مطلق گذراند و همواره برای فقرا و نیازمندان در برابر خود و قرزندانش اولویت قائل شد. منزل کوچک ایشان در خیابان چهار مردان قم و محله امامزاده
5325 : دامنهٔ کویر (قسمت 117)
جهان هرگز به حالی برنپاید
پسِ هر روز، روز دیگر آید
(فخرالدین اسعد گرگانی)
زندگینامۀ فخرالدین اسعد گرگانی در ادامه آمده
5324 : اُنس با قرآن. اعْلَمُوا أَنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ وَأَنَّ اللَّهَ غَفُورٌ رَحِیمٌ* مَا عَلَى الرَّسُولِ إِلَّا الْبَلَاغُ وَاللَّهُ یَعْلَمُ مَا تُبْدُونَ وَمَا تَکْتُمُونَ* قُلْ لَا یَسْتَوِی الْخَبِیثُ وَالطَّیِّبُ وَلَوْ أَعْجَبَکَ کَثْرَةُ الْخَبِیثِ فَاتَّقُوا اللَّهَ یَا أُولِی الْأَلْبَابِ لَعَلَّکُمْ تُفْلِحُونَ.
بدانید مسلماً خدا [نسبت به نافرمانی بندگان] سخت کیفر، و [نسبت به طاعت آنان] بسیار آمرزنده و مهربان است. بر عهدۀ پیامبر جز رساندن [پیام خدا] نیست. و خدا آنچه را آشکار می کنید و آنچه را پنهان می دارید، می داند. بگو: ناپاک و پاک [مانند کافر و مؤمن، معصیت و طاعت، حرام و حلال، و معیوب و سالم] یکسان نیستند؛ هر چند فراوانی ناپاک ها تو را به شگفت آورد. پس ای صاحبان خرد! از خدا پروا کنید تا رستگار شوید.
(سوره ۵: المائدة - جزء ۷ - آیات 98 تا 100، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
اُنس با قرآن. قم. حرم حضرت معصومه (س). 10خرداد 1396.ماه مبارک رمضان
5323 : عکس هایی از جادۀ جنگلی هزار جریب بهشهر، منطقه ی بالادست شهرستان بهشهر. عکاس: غلامرضا رضایی آغوزگله. (منبع: اینجا)
5322 : متن نقلی. علی تسلیمی. «محمدتقی ملک الشُّعرای بهار (1266-1330) در روزگار غریبی میزیست؛ اندیشههای اروپایی در ایران حزبها و آدمهای تازهای را پرورش میداد. ایران چندپاره بود و بهارکه هم یادگار شعر و هم یادآور شاهان بانام ملک الشعرای دربار و در نتیجه خلاصهای از ایران بود، نیز در چندپارگی می زیست. چند پارگی چه بسا ناگزیر بود، زیرا جامعۀ ایرانی به گونۀ انفجاری و جنون آسایی عناصر مذهبی، هویت ملی و پراکندگیهای بومی، ایدئولوژی لیبرال، اندیشه چپ و اندیشههای دیگری را یک جا با خود داشت. اما بهار اندیشههای نوینی را گزینش کرده بود. وی در زمانی که اروپا تازه بردموکراسی مهر تأیید میزد، نوگرایانه به حزب دموکرات پیوست تا از قوام پشتیبانی کند. حزبی که ضداستبداد شاهی و نیز مخالف دادن امتیازات از جمله نفت به روسیه و انگلیس بود، اگر چه مانند جبهه ملی و مصدق با روسیه و انگلیس با موازنۀ منفی برخورد نمیکرد. مصدق دست هردو را با نفی امتیازات کوتاه کرد، اما قوام میخواست دست آنان را با دادن امتیازات و حذف تدریجی آن کوتاه کند. درهمین سمت و سو بود که بهار در شعر «وطن در خطر است» نهنگ (نشانۀ انگلیس) و خرس (نشانۀ روسیه) را همدست هم علیه ایران میخواند:
خرس صحرا شده همدست نهنگ دریا
کشتی ما را رانده ست به گرداب بلا
آه از این رنج و محن آوخ از این جور و جفا
هان به جز جرات و غیرت نبود چارۀ ما
زان که ناموس وطن زین دو محن در خطر است
ای وطنخواهان زنهار وطن درخطر است.
بهار با قالب، محتوا و زبان سنتیاش، اندیشههای سیاسی نوینی داشت، اگر چه اندیشههای سیاسی او نیز گاهی با سنتهای ملی و میهن پرستانه همراه بود؛ وی از این رو، به گونهای بومی به جهانی میاندیشید؛ از سویی به وطن پرستی و ملیت گرایش داشت و از سویی به دموکراسی جهانی نظر میکرد. آن هم در زمانی که بسیاری از اندیشمندان براین باور بودند که ایران مُستبد میخواهد اما مُستبدی خوب (بهار نیز از رضاخان از همین رو حمایت میکرد تا آنکه به مقاماتی در دولتش دست یافت ولی رفته رفته با گرایشهای جدی مشروطه خواهانه اش از رضاخان طرد گردید).
دموکراتها با حزب توده هم تضادی بنیادی داشتند؛ آنها لیبرالهای وطن خواه بودند، ولی اعضای حزب توده درعین چپ گرایی هایشان عملاً وطن خود را به شوروی تقدیم میکردند و نسبت به دموکراتها و مردان جبهه ملی که امتیازات روسیه را حذف میکردند، مرتکب خیانت میشدند. اما بهار در همین حال که گاه از حزب توده حمایت کرد، به ایران وفادار بود. وی حتی در ملی کردن زبان فارسی تلاش نمود درحالی که
5321 : متن نقلی و نکتۀ دامنه. سلسله پست های مباحث اجتماعی(قسمت 277). «خبرگزاری آریا: پس از اعلام افزایش قیمت جوجه یک روزه به بهانه در پیش بودن ماه مبارک رمضان، سازمان حمایت از مصرف کنندگان و تولید کنندگان در نامه ای به انجمن جوجه تولیدکنندگان جوجه یک روزه، این افزایش را خلاف مقررات و مصوبات کارگروه تنظیم بازار اعلام کرد. این سازمان حداکثر قیمت هر قطعه جوجه یکروزه بر اساس ابلاغیه دبیرخانه کارگروه تنظیم بازار را 17 هزار ریال (1700 تومان) اعلام و تاکید کرد: با متخلفان برخورد میشود.» (منبع: اینجا)
نکتۀ دامنه: اَعُوذُ بِاللّهِ منَ الشّیطانِ الرَّجیم. ضَب (=خیلی خیلی) هوای مصرف کنندگان را دارند این سازمان و آن انجمن جوجه ی یک روزه در ایام ماه پربرکت رمضان و روزه!
5320 : به نام خدا. دامنهٔ قم (قسمت 75). اسامی مطهر 14معصوم (ع)، حدیثی از پیامبر اکرم (ص)، نام های چهار زن بهشتی و نام آن حضرت روی سنگ نوشته شده است. این سنگ قرار است از شیراز به قم منتقل شود. (منبع: اینجا)
5319 : به قلم دامنه. به نام خدا. مطابق با سنتهای یهودی، افراد را به دیوار نُدبه بیت المقدس _که صهیونیست ها آن را هیکل (=مَعبد مقدس) سلیمان می نامند_ می برند و باید دست راست را روی دیوار قرار دهند و دعایی را در شکاف دیوار بگذارند. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا نیز 1 خرداد 1396 به آنجا برده شد و او دعایش را در یکی از شکافهای این دیوار قرار داد. در این سنت باید کیپا (=کلاه مخصوص یهودیها) به سر گذاشت، و از دیوار نُدبه بازدید به عمل آورد. ترامپ لابد دعایش این بوده، باز هم به عربستان بیاید و آل سعود فاسد را با فروش میلیاردها دلار سلاح جنگی بدوشد. چه دنیایی ساخته اند جنگ افروزان و پول پرستان.
5318 : متن نقلی. «دولت فنلاند با هدف حمایت از ارزشهای عدالت و حقوق بشر پول رسمی کشور را با تصویر آلان کُردی، کودک غرق شده 3 ساله ی سوری که تصویر آن جهان را تکان داد، ضرب کرد. آلان کُردی کودک 3 ساله سوری است که در سپتامبر 2015 در دریای مدیترانه غرق شده بود. وی یکی از آوارههای جنگ داخلی سوریه بود. آلان به همراه برادر 10 ساله، پدر و مادر خود در مسیر عبور از دریای مدیترانه به مقصد یونان به همراه مادر و برادر 10 ساله غرق شد و امواج دریا جسد وی را به ساحل ترکیه آوردند. آلان کُردی و خانوادهاش اهل منطقه کُردنشین کوبانی سوریه بودند» (منبع: اینجا)
5317 : متن نقلی. سلسله مباحث آموختنی ها. «مفهوم اسب بُخار اول از همه توسط مهندس اسکاتلندی به نام جیمز وات که بین سالهای 1736 میلادی تا 1819 میلادی عمر کرد، در اواخر قرن 18 میلادی بکار گرفته شد. زمانی که وی در معدن زغال سنگ کار میکرد و میخواست راهی برای محاسبه مقدار توان اسبها در زمان بالا کشیدن سطلهای زغال سنگ پیدا کند و بدین ترتیب به این مهم رسید که هر اسب در هر ثانیه میتواند وزنی 75 کیلوگرمی را به ارتفاع 1 متر بلند کند. (البته منظور از بلند کرد این است که با استفاده از قرقره و طناب، اسب جسمی به وزن 75 کیلوگرم را بالا بکشید که در مثالهای امروزی، اسب نقش یک بالابر برقی ساختمانی را ایفا میکند).
بعدها جیمز وات از این روش در محاسبه مقدار نیروی تولیدی ماشینهای بخار استفاده کرد که نام "اسب بخار به خود" گرفت و مقرر شد که هر اسب بخار تولید شده توسط ماشینهای بخار معادل 746 وات است که یک عدد خود ساخته به شمار میرفت. عددی که حالا برای محاسبه نیروی تولیدی موتورهای پیستونی، موتورهای توربینی، موتورهای الکتریکی و سایر ماشین آلات دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
برای محاسبه قدرت تولیدی در اتومبیلهای احتراق داخلی، اول با دستگاههای مخصوص که به خروجی میل لنگ موتور وصل میشود و باری بر روی موتور قرار می دهد، حداکثر گشتاور تولیدی موتور را محاسبه میکنند و سپس آن را در دور موتور ضرب کرده و تقسیم بر عدد 5252 میکنند.
به عنوان مثال در دور موتور 3600 rpm، گشتاوری 200 نیوتن متری بدست میآید، حال اگر 2600 را ضربدر 200 نیوتن متر کنیم و سپس عدد بدست آمده یعنی 720000 را تقسیم بر 5252 کنیم، عدد 137 برای مقدار قدرت تولیدی بدست میآید که آن را 137 اسب بخار مینامیم. البته ناگفته نماند که این روش برای موتورهای تنفس طبیعی کاربرد دارد و برای محاسبه نیروی تولیدیموتورهای توربوشارژر نیاز به یک فرمول جداگانه و دستگاههای مخصوص سنجش توان است. قدرت = گشتاور X دور موتور / 5252» (منبع: اینجا)
بازهم موشک پرانی کره شمالی؛ این بار آزمایش ضدهوایی. (منبع: فرادید. اینجا)
5316 : نکتۀ دامنه. به قول میرمحمود موسوی، [برادرِ میرحسین] کارشناس مسائل سیاست خارجی _که سابقه ی کار در سفارتخانه های هند، پاکستان و افغانستان سه کشور پُرتنش منطقه را دارد_ «ارتباط خوب با همسایگان با هزار موشک برابر است.» منبع این نقل قول:اینجا. بگذرم.
5315 : اُنس با قرآن. وَمَنْ یُسْلِمْ وَجْهَهُ إِلَى اللَّهِ وَهُوَ مُحْسِنٌ فَقَدِ اسْتَمْسَکَ بِالْعُرْوَةِ الْوُثْقَى وَإِلَى اللَّهِ عَاقِبَةُ الْأُمُورِ* وَمَنْ کَفَرَ فَلَا یَحْزُنْکَ کُفْرُهُ إِلَیْنَا مَرْجِعُهُمْ فَنُنَبِّئُهُمْ بِمَا عَمِلُوا إِنَّ اللَّهَ عَلِیمٌ بِذَاتِ الصُّدُورِ.
و هرکس همه وجود خود را به سوی خدا کند در حالی که نیکوکار باشد بی تردید به محکم ترین دستگیره چنگ زده است؛ و سرانجام و عاقبت همه کارها فقط به سوی خداست. و هرکس کفر ورزد، کفرش تو را اندوهگین نسازد؛ بازگشت آنان فقط به سوی ماست، پس آنان را از آنچه انجام داده اند آگاه می کنیم؛ یقیناً خدا به نیّات و اَسرار سینه ها داناست.
(سوره ۳۱: لقمان - جزء ۲۱- آیات 22 و 23، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
اُنس با قرآن در کشمیر (منبع عکس: فرادید. اینجا)
5310 : نکتۀ دامنه. دلیل سلیمان عکاس خبرگزاری فرانسه این تصاویر رقّت بار کودکان سوری را ثبت کرده است. کودکان معصومی که قربانیِ قدرت طلبی ها و جاه طلبی های قدرتمندان و سیاستمداران در سرزمین تاریخی سوریه شده اند. آیا می رسد روزی، ملّت از هوَس پرستی های جاه طلبان غرب و شرق رهایی یاید؟ (منبع: عکس ها: اینجا)
5314 : به قلم دامنه. به نام خدا. این مرد غیور و مُستبصر، یحیی ترائوره واعظ بورکینافاسویی ست که با حضورش در حرم آقا امام حسین (ع) شیعه شد. وی پیش از این بر مذهب سُنّی مالکی بود. برای سلامتی و تشرّفش به شیعۀ اهل بیت (ع)، همگی هدیه کنیم بر وی صلوات و ثنا و سلام. من با نگاه به چهره ی معصومانه و مظلومانه اش و رفتنش به کربلای معلّی و نیز شوق وافرش در زیارت حضرت اباعبدالله (ع) به اشک شوق گریستم... خدا نگه دارت ای مرد باعزّت آفریقا.
5313 : به قلم دامنه. به نام خدا. این پست را به مناسبت تأیید صِحّت انتخابات می گذارم. این عکس فیش پرداختی یک بیمار پیوند کبدی ست؛ «بیماری که اگر طرح تحوّل سلامت دولت حسن روحانی نبود، مجبور بود 819 هزار تومان برای سه قلم داروهایش بدهد، ولی تنها 924 تومان پرداخت کرده است.» طرحی که بارها مورد تمجید رهبر معظم انقلاب قرار گرفته بود. که نامزدهای رقیب به این کار مثبت و مردمگرایانۀ دولت، هیچ اشاره ای نکرده بودند. خدا، ان شاء الله کسی را محتاج دارو و درمان های سخت نکند. ملتِ آگاه و آزادنگر ایران می داند در انتخابات ها چه کند تا سرنوشت او و نسل های آینده اش دستخوش هوَس های افراطی ها نشود. (منبع: اینجا)
5012 : متن نقلی مهم. مناظره را باید از میرزای شیرازی و آخوند خراسانی آموخت نه از دروغپردازان. سلسله مباحث بزرگان دینی و علمی (قسمت 41). «حکایت: مرحوم آخوند خراسانی صاحب کفایه الاصول در دوران تحصیل سختیهای فراوان کشید تا به حدی در علم رسید که روزی در یک مسئله اصولی با استادش مرحوم شیخ مرتضی انصاری در هنگام درس آنقدر مناظره می کرد که هم دوستان و همکلاسی هایش به او لقب آخوند دادند، ایشان پس از شیخ انصاری به درس میرزای شیرازی حاضر شد و در آنجا درخششی بیشتر از خود نشان داد، نوشتهاند گاهی آنقدر مباحثه استاد و شاگرد طولانی میشد که همه را مبهوت میساخت. روزی استاد بالای منبر تدریس نشسته بود و مطلبی را با استدلال بیان میکرد، آخوند اشکال گرفت، استاد در مقام پاسخ گوئی برآمد و دو سه بار شاگرد بر سخن خود پافشاری میکرد و استاد هم همچنین، بالاخره شاگرد برای احترام استاد ساکت شد. فردای آن روز میرزا که بر فراز منبر رفت قبل از هر سخنی گفت: در مورد مسئله دیروز حق با جناب آخوند بوده و نظر ایشان درست است. باید درود فرستاد بر چنین استاد و چنان شاگردی. با اقتباس و ویراست از ماهنامه پاسدار اسلام» (منبع: اینجا)
نقشۀ ایران
5311 : دامنه ایران (قسمت 92)
هدیۀ دامنه بمناسبت انتخابات ریاست جمهوری 12 توسط ملت آگاه ایران
(شاعر: مرحوم عباس یمینی شریف)
ما گل های خندانیم
فرزندان ایرانیم
ایران پاک خود را
مانند جان می دانیم
ما باید دانا باشیم
هشیار و بینا باشیم
از بهر حفظ ایران
باید توانا باشیم
آباد باش، ای ایران
آزاد باش، ای ایران
از ما فرزندان خود
دلشاد باش ای ایران
نقشۀ فضایی ایران توسط سازمان ناسای آمریکا
دستبوسی منصور ارضی. مُصلّای تهران. 26 اردیبهشت 1396
5309 : نکتۀ دامنه. این عکس را همان روز ذخیره کرده بودم. که اینک با تأیید صِحّت انتخابات، آن را منعکس می کنم. خوب شد، رئیسی، با نه ی مردم رئیس نشد، چون هنوز رئیس نشده بود، باب دستبوسی را باز کرده بود! امان امان از مداهنه! امان امان از خنده!
5308 : به انتخاب دامنه. به نام خدا. سلسله پست های مباحث اجتماعی (قسمت 276). در فیلم دِرام «طوقی» ساختۀ مرحوم علی حاتمی، آسیدمرتضی (=بهروز وثوقی) از طرف دایی اش یعنی آسیدمصطفی (=ناصر ملک مطیعی) برای خواستگاری از طُوبی به شیراز می رود، ولی به طوبی علاقه مند می شود و او را به عقد خود درمی آورد... .
5307 : به قلم دامنه. به نام خدا. سلسله پست های مباحث اجتماعی (قسمت 275). معمولاً عُرف آن است پسر از دختر خواستگاری می کند؛ اما کشورها و شهرهایی در جهان هستند که دختر به خواستگاری پسر می رود و هیچ هم عیبی بر آن بار نیست. مانند مراکش، گینه بیسائو، اوکراین، شیکاگوی آمریکا،چین و اسکاتلند.
مثلاً در گینه بیسائوی آفریقا دخترها نظر خود را کاملاً علنی با آوردن یک ظرف ماهی سرخ شده با روغن مخصوص و سُس خوش طعم قرمز رنگی تزئین می کنند و با هماهنگی با مادرِ پسر، نزد پسر مورد نظر می روند. (منبع مطالعاتی این پست: اینجا)
عکس بالا رسم عجیب یک روستا در آفریقاست که لَب های عروس و داماد را با یک قُلّاب به هم وصل می کنند و این گونه در اثر کشیدن، پاره می شود و لب و لُوچه، لَپ لِه لُوچ! می گردد... .
بازدید شیعیان تایلند از بیت امام خمینی در جماران. (منبع: اینجا)
5306 : سلسله مباحث رهبر کبیر انقلاب (قسمت 88)
بحثی بسیارمهم در بارۀ آیۀ 16 سورۀ ق
5305 : به نام خدا. سلسله مباحث قرآن در صحنه (قسمت 43). وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِیدِ. همانا انسان را آفریدیم و همواره آنچه را که باطنش [نسبت به معاد و دیگر حقایق] به او وسوسه می کند، می دانیم، و ما به او از رگ گردن نزدیک تریم. (سوره ۵۰: ق - جزء ۲۶ - آیۀ 16، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
تفسیر مرحوم علامه طباطبایی: «راغـب مـى گـویـد: کـلمـه وسـوسـه بـه مـعـنـاى خـُطـور افـکـار زشـت در دل است، و اصل آن از وسواس است که به معناى صداى زیور آلات زنان، و نیز به معناى آهسته سخن گفتن است. و مـراد از خـلقـت انـسـان، وجـود تـدریـجـى او اسـت کـه مـدام تـحـول مـى پـذیـرد و وضـع جـدیـد بـه خـود مـى گـیـرد، نـه تـنـهـا تـکـویـن در اول خـلقـتـش. هـر چـند که تعبیر در آیه تعبیر گذشته است، چون فرموده وَلَقَدْ خَلَقْنَا الْإِنْسَانَ ما انسان را خلق کردیم ولى از آنجایى که انسان _و همچنین هر مخلوق دیگر کـه حـظـى از بـقاء دارد_ همان طور که در ابتداى به وجود آمدنش محتاج به پروردگار خویش است، همچنین در بقاء خود نیز محتاج به عطاى او است...
وَنَعْلَمُ مَا تُوَسْوِسُ بِهِ نَفْسُهُ؛ در این جمله خفى ترین اصناف علم را ذکر کرده که عـبـارت اسـت از حضور نفسانى خفى، تا اشاره کند به اینکه علم خداى تعالى همه چیز را فـرا گرفته است، گویا فرموده : ما از ظاهر و باطن انسان و حتى از خاطرات قلبى اش و از آن وسـوسـه اى کـه در امـر مـعـاد دارد خـبـر داریـم و مـى دانـیـم کـه در دل خـود مى گوید: چگونه انسان بعد از مردن و خاک شدن و متلاشى گشتن اجزاء و درهم و برهم شدن بدنش دوباره مبعوث مى شود؟...
و اگـر وسوسه را به نفس آدمى نسبت داده، نه به شیطان با ایـنـکـه مـنسوب به شیطان نیز هست، براى این بوده که سخن پیرامون علم خداى سبحان و احـاطـه اش بـه احـوال آدمى بود، و مى خواست بفرماید: حتى به آنچه در زوایاى دلش مى گذرد آگاه است.
وَنَحْنُ أَقْرَبُ إِلَیْهِ مِنْ حَبْلِ الْوَرِیدِ؛ کلمه ورید به معناى رگى است که از قـلب جـدا شـده و در تـمـامـى بـدن منتشر مى شود، و خون در آن جریان دارد. بعضى هم گـفته اند: به معناى رگ گردن و حلق است. و به هر معنا که باشد در آیه شریفه آن را طـنـاب خـوانـده، چـون شـبـیـه بـه طـنـاب اسـت...
ایـن جـمـله مـى خـواهـد مقصود را با عبارتى ساده و همه کس فهم، اداء کرده باشد و گرنه مسأله نـزدیکى خدا به انسان مهم تر از این و خداى سبحان بزرگتر از آن است، براى ایـنـکـه خداى تعالى کسى است که نفس آدمى را آفریده و آثارى براى آن قرار داده، پس خـداى تـعـالى بـین نفس آدمى و خود نفس، و بین نفس آدمى و آثار و افعالش واسطه است، پـس خـدا از هر جهتى که فرض شود و حتى از خود انسان به انسان نزدیکتر است، و چون ایـن مـعـنـا مـعـنـاى دقـیـقى است که تصورش براى فهم بیشتر مردم دشوار است، لذا خداى تـعـالى بـه اصـطـلاح دسـت کـم را گـرفـته که همه بفهمند، و به این حد اکتفا کرده که بفرماید: ما از طناب ورید به او نزدیک تریم. و یا در جاى دیگر قریب به این معنا را آورده بـفـرمـایـد: ان اللّه یـحول بین المرء و قلبه خدا بین انسان و قلبش واسطه و حائل است.» (منبع: المیزان)
5304 : به قلم دامنه. به نام خدا. سلسله مباحث دمی با دماء شهیدان. این عکس بالا، پیکر پاک شهیدی دست بسته است که به همراه 130 شهید ایرانی دورۀ دفاع مقدس در استانهای بصره، الاماره و شهر کوت عراق طی یک ماه گذشته توسط گروه تفحُّص (گروه جستجوی مفقودین) پیدا شده است.
سردار باقرزاده رئیس کمیته ی جستجوی مفقودین نیروهای مسلح در این باره گفته است: 18 نفر از این شهدا از شهدای غواص عملیات کربلای4 هستند که در جزیره اُمالرّصاص با دستهای بسته پیدا شدهاند. (منبع این خبر: اینجا)
دامنه با دردمندی بگوید دست بسته بودن شان، بدین معنی ست که دژخیمان رژیم صدام، آنها را در حال اسیری به شهادت رساندند و در گورهای جمعی پنهان ساختند. مهم این است؛ بدانیم، با این که ایران هنوز هم پیکرهای شهید جاویدالاثر دارد و همچنان در کفِ داغ بیابان های برهوت عراق پنهان اند، باز نیز بعضاً کسانی در مصدر امورند که نه فقط پیام خون شهید را هیچ نمی فهمند و به هیچ می انگارند، بلکه به انباشت ثروت و دزدی و امتیازگیری و اختلاس مشغول اند. بگذرم که دردها، زیاد است و فریادرَسی نیست.
و
5302 : توضیح دامنه. به نام خدا. سلسله مباحث طبیعت و جهان (قسمت 77). نگهداری قلب 272 کیلوگرمی نهنگ توسط جانورشناسان کانادایی. این قلب در موزه ی رویال اونتاریو کشور کانادا به معرض نمایش درآمد. قلب یا همان دل مانند تُلمبه رساندن خون به تمام بدن را بر عهده دارد. معنی دیگر قلب به نقل از واژه یاب یعنی «میان و وسط چیزی». (منبع: اینجا)
5301 : متن نقلی. «به گزارش خبرگزاری اهلبیت(ع) ـابناـ رسانههای قطری کاریکاتورهایی را از پادشاه عربستان و منتشر کرده که جنجال گستردهای را در محافل اجتماعی عربستان به پا کرده است. محافل اجتماعی عربستان این کاریکاتور را توهین به ملک سلمان میدانند. اخیراً در پی اظهاراتی از سوی امیر قطر، روابط میان دوحه و عربستان و دیگر کشورهای شورای همکاری خلیج فارس وخیم شده است. امیر قطر در این اظهارات از ایران، حزبالله و حماس تقدیر کرده است.» (منبع: اینجا)
5300 : به نام خدا. دامنهٔ قم (قسمت 74). مجمع جهانی اهل بیت (ع) مراسم "شهدای مدافع حریم فقاهت در بحرین" را عصر روز چهارشنبه 10 خرداد ماه در مسجد اعظم قم برگزار می کند و جامعه مدرسین حوزه علمیه قم، جامعة المصطفی العالمیة، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی و خبرگزاری اهل بیت (ع) ـ ابنا در برپایی آن مشارکت خواهند داشت... شایان ذکر است نیروهای رژیم آل خلیفه سه شنبه هفته گذشته با حمله به تحصُّن مسالمت آمیز طرفداران شیخ عیسی در مقابل منزل وی، ۵ تن را شهید و بیش از ۱۰۰ تن دیگر را زخمی و ۲۸۶ تن را بازداشت کردند. در عین حال ۵ روز از محاصره الدراز توسط نیروهای امنیتی تا دندان مسلح میگذرد وشیخ عیسی قاسم در حصر خانگی است و نگرانیها از وضعیت سلامتی ایشان وجود دارد.» (منبع:خبرگزاری اهل بیت (ع) ـ ابنا، اینجا)
5298 : متن نقلی. «عبدالکریم سروش که دیدگاههای سالهای اخیر او دربارهی اسلام و حضرت محمد (ص)، چالشهای زیادی را در پی داشته است، اخیرا در گفتگویی توضیحاتی دیگر دربارهی ادعاها و دیدگاهش مطرح کرده است. وی در بخشی از گفتگوى خود با سایت زیتون با عنوان «رویارویى رویا»، ادعاها و عقایدی را مطرح کرده که خلاصهی آن در پی میآید:
پیامبر اسلام یک انسان عالی و در حد بالایی از کمال و بصیرت بود و میتوانست بواطنی و عوالمی را کشف کند که هنوز هم برای ما تازه است... ما میتوانیم در ظل تجارب او حرکت کنیم و به اصطلاح صوفیان بر سر سفره او بنشینیم... اما این معنایش این نیست که همه غذایی در سفره او بوده است... به زبان ساده تر، با آمدن قرآن حرف های خدا تمام نشده و تجربه های ممکن دینی به پایان نرسیده است... هم اسرار جدیدی برای کشف شدن وجود دارد و هم عوالم تازه ای... مولانا و حافظ هم برخی از حرفهای ناگفته خدا را گفتهاند... پیامبری مثل شاعری است... هیچ وقت نمی توان گفت حافظ یا مولوی بالاترین شاعر است... فقط می توان گفت اینها قله های بلندی را فتح کرده اند... اصلا بالاترین شاعر معنا ندارد، گرچه شاعر ضعیف ممکن وموجودست... حافظ در نوع خودش عالی است، سعدی هم همینطور و مولوی هم... من در این جا قائل به کثرت ام؛ کثرتی غیر قابل تحویل به وحدت... من به بسط تجربۀ نبوی قائلم و نه به کشف تام. و این منافاتی با خاتمیت ندارد. خاتمیت یعنی خاتمیت در ماموریت.» (منبع: اینجا)
میرحسین،رهنورد،کروبی صادق لاریجانی
5297 : به قلم دامنه. به نام خدا. آیة الله شیخ صادق لاریجانی رئیس قوۀ قضائیه دیروز 8 خرداد 1396 در جلسۀ مسئولان عالی قضایی گفت: «نقل کردهاند که کاندیدایی [بخوانید حسن روحانی] در جمع هواداران خود خطاب به آنان گفته است که ما آمدهایم حصر را بشکنیم. شما چه کاره اید که بخواهید حصر را بشکنید؟... به این قبیل رسانهها و افرادی که تلاش می کنند به صورت زنجیرهای و همنوا چنین مسائلی را دائماً تکرار کنند و از این طریق فشار وارد آورند هشدار میدهیم که این بساط را جمع کنند وگرنه قوه قضاییه با اقتدار، خود این بساط را جمع خواهد کرد... به فرض که شورای عالی امنیت ملی مصوبه خود را مُلغی کند و رفع حصر اتفاق بیفتد، در این صورت تازه کار قوه قضاییه برای رسیدگی قضایی به این موضوع آغاز می شود و تصمیم در مورد این اتهامات و نحوه رفتار با متهمان با قاضی رسیدگی کننده به پرونده و در چارچوب مقررات قانونی خواهد بود.» (منبع این نقل: ایلنا: اینجا)
سه نکتۀ جواب دامنه: 1- اول آن که ما از کودکی پای منبرها در مساجد و تکایا در روستا آموختیم در اسلام و حکومت عدل علی (ع)، قاضی _خصوصاً قاضی القُضات_ هرگز نباید خشمگین باشد و جانبدار یکی از متخاصمین دعوای باشد. حال آن که این صحبت خشم آلودتان نشان می دهد شما که به عنوان قاضی القضات در مَنصب مهم قوۀ قضاییه منصوب شدید، در این قضیه بی آن که هنوز محاکمه ای صورت داده باشید، جانبدار یک سو شده اید. این از عدل و میزان و تقوا به دور است و من البته تعجبی هم ندارم چرا چنینی. چون به هر حال جامعه می داند شما تعلُّقات جناحی داری و در شورای نگهبان هم بودی چنین بودی.
2- مگر این گونه مسائل، ذوقی و سلیقه ای ست که افراد را در حصرخانگی نگه دارید و حتی از اینترنت محروم شان کنید؟ (که بدبختانه بچه های دبستان هم امروزه تلگرام دارند و تلگرام باز شده اند). اگر کسی که باید محاکمه شود، پس چرا تأخیر می اندازید؟ آیا محدودیتی به اسم من درآوردیِ «حصرخانگی» از زندان و حبس و حتی اعدام کمتر است؟ کجای اسلام، ما «حصر» داریم؟ آیا امام علی (ع) در 5 سال حکومتش مخالفین و منتقدینش را به حصر می کشید؟ اساساً حصر یعنی چه؟ چه سنخیتی با قضا و محاکمات دارد؟
3- جالب این که همین حصر را برای شیخ عیسی قاسم در بحرین نمی پذیری و این گونه به حکومت بحرین گفتی: «سخن جمهوری اسلامی از ابتدا دفاع از مستضعفان بوده و ما معتقدیم که حقوق بشر واقعی، حقوق بشر مبتنی بر کرامت انسانی است. مردم بحرین برای داشتنحق رأی تلاش می کنند و شما مانع آن می شوید. این دفاع از حقوق بشر است؟ نسبت به عالم و مجاهد آگاه بحرین آیت الله شیخ عیسی قاسم آگاه بزرگترین جنایات را مرتکب می شوید و مردم را تحت فشار می گذارید. این دقیقاً همان حقوق بشر آمریکایی و اروپایی است.» (همان منبع)
آقای آیة الله شیخ صادق لاریجانی این را باید دانست، اکثریت مردم ایران خواهان رفع حصر میرحسین، رهنورد، کروبی اند. این که چرا همچنان باید در حصر خانگی و محدویت شدید باشند، برای مردمی که انتخابات ها خود را نشان داده اند، قابل توجیه و پذیرفتنی نیست. اساساً مطالبات اجتماعی حق مردم است نمی شود مطالبات را سرکوب کرد. محاکمه ی شان کنید تا مردم بدانند آنان _که حتی دسترسی به تلفن و اینترنت و نامه نگاری هم ندارند_ چه دفاعیه و سخنی دارند. مگر شاه مُستبد، مرحوم طالقانی و مرحوم بازرگان را در دادگاه نظامی ارتش، محاکمه نکرد و دفاعیات شان کتاب ماندنی تاریخ نشد؟ حال که از سرِ خشم و عصبانیت تهدید کرده اید اگر رفع حصر هم شوند «در این صورت تازه کار قوه قضاییه برای رسیدگی قضایی به این موضوع آغاز می شود» خُب؛ محاکمه ی شان کنید؛ و الّا، به گفتۀ سدیدِ مرحوم آیة الله اکبر هاشمی رفسنجانی «اگر در حصر بمیرند، خون شان به گردن حکومت می افتد». پایان. عادی ترین شهروند ایران: دامنه
5296 : اُنس با قرآن. قُتِلَ الْخَرَّاصُونَ* الَّذِینَ هُمْ فِی غَمْرَةٍ سَاهُونَ* یَسْأَلُونَ أَیَّانَ یَوْمُ الدِّینِ* یَوْمَ هُمْ عَلَى النَّارِ یُفْتَنُونَ* ذُوقُوا فِتْنَتَکُمْ هَذَا الَّذِی کُنْتُمْ بِهِ تَسْتَعْجِلُونَ.
مرگ بر دروغ پردازان [که بدون دلیل و به ناحق دربارۀ قرآن و حقایقش سخن پراکنی می کنند.] همانان که در جهالتی عمیق و فراگیر در بی خبری و غفلتی سنگین فرو رفته اند! [همواره] می پرسند: روز جزا چه زمانی خواهد بود؟ همان روزی است که آنان را در آتش می سوزانند. [و به آنان گویند:] عذابتان را بچشید، این همان عذابی است که [از روی ریشخند] شتاب در آمدنش را می خواستید.
(سوره ۵۱: الذاریات - جزء ۲۶ - آیات 10 تا 14، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5295 : به نام خدا. دارابکلا و مسجد تکیه (قسمت 26). مراسم شب سوم ماه مبارک رمضان (یکشنبه 7خرداد 1396) پایین مسجد دارابکلا با سخنرانی جناب حجة الاسلام والمسلمین شیخ محمدجواد مهاجری. ارسالی جناب رنگین کمان به تلگرام دامنه. با سپاس از رنگین کمان.
دکتر غلامحسین دینانی
5293 : دامنهٔ روح. لیف روح 192. «روزه یعنی همان خلوت گزیدن با خود. این ممکن است عُزلت نباشد اما خلوت است. برای این خلوت شمرده می شود که من در غیر رمضان، اسیر مشتهیّات و شهوات هستم و مُشتهیّات من، خود من هستند و من در این ماه از این ها فاصله می گیرم و در واقع با خودم خلوتی دارم که غیر از عزلت است. این زمان، یک ماه و زمان بسیار خوبی است که فرصت خلوت دست می دهد. این ماه، ماه خلوت با خداست. وقتی من با خودم خلوت می کنم و مشتهیّات را کنار می گذارم، در واقع به خداوند نزدیک شده ام و با او خلوت کرده ام... انسان در این ماه فرصت خوبی برای خلوت با خود دارد، خوب است که اخلاص پیشه کند. اخلاص، امری باطنی است...
اخلاص چگونه به انسان دست می دهد؟ اخلاص، هنگامی به دست می آید که انسان با خودش صادق باشد و این صدق با خود اُم الفضائل است. انسان اگر به خود راست گفت، اخلاص هم می یابد و با دیگر مردم نیز می تواند صادق باشد و به هیچ فردی خیانت روا نمی دارد و آزارش به موری نخواهد رسید. بنابراین اخلاص به دنبال این صدق می آید.» (منبع: اینجا)
دکتر ناصر هادیان سردار علی شمخانی
5292 : متن نقلی سلسله مباحث سیاست. (قسمت 626)
دیدگاه اول: سردار علی شمخانی دبیر شورای امنیت ملی. «تلاشهای ایران برای حلوفصل بحران سوریه که تاکنون به شکل حضور مستشاری و مشارکت در مذاکرات آستانه بود، میتواند مضاعف شود و به اعزام نظامیان هم برسد. این را علی شمخانی دبیر شورایعالی امنیت ملی کشورمان در گفتوگویی با روزنامه «کامرسانت» گفته است. همزمان با انتشار این مصاحبه، ولادیمیر پوتین و حسن روحانی نیز تلفنی گفتوگو کردهاند. فقط این نیست و همزمان با این اعلام آمادگی و این تماس تلفنی روزنامه الرأی کویت مدعی است که آمریکا از طریق روسیه یک پیام تهدیدآمیز برای ایران فرستاده و گفته «اگر به سربازان آمریکایی در عراق یا سوریه آسیب برساند، به پایگاههای نظامی داخل ایران حمله خواهد کرد». البته بهرام قاسمی سخنگوی وزارت امور خارجه دیروز این ادعا را رد کرد.» (منبع: اینجا)
دیدگاه دوم: دکتر ناصر هادیان استاد علوم سیاسی دانشگاه تهران. «اما از طرف دیگر ایران از هر سو در حال هزینه دادن است، هم هزینه مالی میدهد، هم شهید میدهد، هم هزینه استراتژیک میدهد و هم از همه نظر تحت فشار هستیم. این هزینههای استراتژیک به تنها کسی که سود میرساند به دشمنان منطقهای ما از جمله اسرائیل و عربستان سعودی است. تنها راهی که در سوریه در مقابل ما وجود دارد این است که به نوعی یک راهبرد خروج یا Exit Strategy برای بحران سوریه برای خودمان تعریف کنیم. یعنی راهکاری پیدا کنیم که با کمترین هزینه بیشترین منابع استراتژیک خودمان را از این بحران طولانی مدت خارج کنیم و به این سوزاندن ظرفیتها پایان بدهیم. به نظر میرسد که سیاستی که امروز جمهوری اسلامی ایران در قبال سوریه در پیش گرفتهاست به نوعی شبیه به سیاست سالهای نیمه دوم جنگ تحمیلی باشد، یعنی سیاست انتظار برای پیروزی بزرگ ... حلب پیش آمد، پیروزی بزرگ هم داشتیم. بعد از حلب رفتیم با ترکها و روسها رفتیم و اجلاس آستانه را به این امید شروع کردیم که بحران را پایان دهیم. اما طرفهای مقابل یعنی آمریکا و عربستان و امارات و قطر میلی به پایان دادن به این بحران ندارند. بعد مگر امکانپذیر است که آمریکا را از بازی حذف کرد؟ در اجلاس آستانه ایران اصرار دارد که نماینده آمریکا حضور نداشتهباشد، خب آمریکا هم اجازه نمیدهد که این اجلاس به موفقیت برسد. ما باید راهی پیدا کنیم که از سوریه خارج شویم باید دنبال استراتژی خروج باشیم، چه با پیروزی بزرگ و چه بدون آن، چه با ماندن اسد و چه بدون آن. کاملِ متن دکتر ناصر هادیان در ادامه
5291 : طبیعت و جهان (قسمت 75)
روستای آجوگونل، محلهای فقیرنشین و زاغه ای در قلب لاگوس نیجریه، محلی که فوتبالیستهای بزرگی در آن متولد و بزرگ می شوند و تحویل جهان می گردند. (منبع: اینجا)
5289 : به قلم دامنه. به نام خدای آفرینندۀ آدمی. در ادامۀ «آنچه بر دامنه گذشت» به کشته شدن یک همکلاسی در زیر بُلدوزر می پردازم:
به گمانم سال 56 و 57 بود. تازه داشتند جادۀ دارابکلا را تعریض می کردند. بین سربالایی پاسگاه تا پیچ گلچین. تا پاسی از شب بُلدوزر به رانندگی تُرکی به اسم «عارف» به کندن و خاک برداری مشغول بود. مردم محل هم، دسته دسته می آمدند نگاه می کردند. بُلدوزر به تپّۀ روبروی خونۀ محمد مهاجر رسیده بود. عبور دوم پایین محله، کوچه ی پشت درمانگاه. این همکلاسی ما که من اسمش را فراموش کردم (به نظرم با آق محمد نکایی و ایل و تبارشان نسبت داشت) بالای تپه در یک متری بُلدوزر، داشت تماشا می کرد و حتی من یک لحظه دیدمش که داشت نون هم می خورد. ناگهان سُر خورد، یا خاک ریزش کرد و یا نمی دانم به چه علتی بود، رفت زیر چرخ های آهنی تیغه دار بُلدوزر و در دَم لِه شد و مُرد. فضای وحشتناکی در آن ساعت شب ایجاد شد.
آن سال این رخداد هولناک که با چشمم دیده بودم، بر من بسیار حادثه ای دلخراش بود و تا مدت ها از بُلدوزر می ترسیدم. یاد او را گرامی می دارم و خواستم بگویم که روستا در حالی که در حال نوسازی بود، این اتقاق شُوم رخ داده بود و ما دانش آموزان نوجوان را به کُما و هراس برده بود. (در اینجا فلق و شفق هم منتشر می شود)
دامنه. سال 1357. مکان عکس سبزمیدان ساری
این حیوان از بس کم تحرّک و در خوابه مشهور شده به «تَنبل»
5288 : به قلم دامنه. به نام خدا. کال ایمون. دارابکلا و فرهنگ لغت (قسمت 71). در روستای دارابکلا این اصطلاح هم کاربردی مذهبی دارد و هم حیثیتی و اجتماعی و تَبارسنجی. کال یعنی خام و ناقص و کم. ایمون شکسته شدۀ واژه ی ایمان است. روی هم می شود: ناقص الایمان. کم ایمان. کال ایمان. حالا کِی ها اینو می گن؟ این موقع ها:
پسره رفته خواستگاری. گَت ننا می گه: هی ی ی ی وِره زن ندین؛ وِه کال ایمونه.
گَعده می گیرن (اغلب هم، زنان) و دور هم، هی کَرِ همه را هوا می کنن و از همدیگه می پرسن فلانی چیطی هسّه؟ یکی یکی می گن هعچی، کال ایمونه. تنبله. خات و خو دره همش. تکون نخانّه شِه جاجه.
خودِ درون خانوادگی هم به بچه ای که برای نمازصبح تنبلی کنه بیدار بشه، می گن کال ایمون. تنبله.
اساساً کال ایمون، به اونایی گفته می شود که نسبت به مسائل دینی و شرعی کم توجه اند و به عبادت و شرعیات میل و رغبت چندانی ندارند و به قول معروف یک خط در میان قبله می ایستن. نه آن که منکر و جاحد باشند، نه. اساساً تنبل اند!
5287 : سلسله مباحث قانون و حقوق (قسمت 27)
اصل یکصد و نهم: شرایط و صفات رهبر:
1 - صلاحیت علمی لازم برای افتاء در ابواب مختلف فقه.
2 - عدالت و تقوای لازم برای رهبری امت اسلام.
3 - بینش صحیح سیاسی و اجتماعی، تدبیر، شجاعت، مدیریت و قدرت کافی برای رهبری.
در صورت تعدد واجدین شرایط فوق، شخصی که دارای بینش فقهی و سیاسی قوی تر باشد مقدّم است. (منبع: مرکز پزوهش های مجلس شورای اسلامی: اینجا)
5286 : اُنس با قرآن. إِنَّ الْمُسْلِمِینَ وَالْمُسْلِمَاتِ وَالْمُؤْمِنِینَ وَالْمُؤْمِنَاتِ وَالْقَانِتِینَ وَالْقَانِتَاتِ وَالصَّادِقِینَ وَالصَّادِقَاتِ وَالصَّابِرِینَ وَالصَّابِرَاتِ وَالْخَاشِعِینَ وَالْخَاشِعَاتِ وَالْمُتَصَدِّقِینَ وَالْمُتَصَدِّقَاتِ وَالصَّائِمِینَ وَالصَّائِمَاتِ وَالْحَافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاکِرِینَ اللَّهَ کَثِیرًا وَالذَّاکِرَاتِ أَعَدَّ اللَّهُ لَهُمْ مَغْفِرَةً وَأَجْرًا عَظِیمًا.
مسلماً خدا برای مردان و زنان مسلمان و مردان و زنان با ایمان، و مردان و زنان عبادت پیشه، و مردان و زنان راستگو و مردان و زنان شکیبا، و مردان و زنان فروتن، و مردان و زنان صدقه دهنده، و مردان و زنان روزه دار، و مردان و زنان حفظ کننده خود از پلیدی های جنسی، و مردان و زنانی که بسیار یاد خدا می کنند، آمرزش و پاداشی بزرگ آماده کرده است.
(سوره ۳۳: الأحزاب - جزء ۲۲ - آیۀ 35، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
روزنامۀ قرآنی «اعتدال»
5284 : متن نقلی. «آیت الله عالمی رئیس شورای عالی زکات کشور، مبلغ جمع آوری شده توسط ستاد زکات کمیته امداد در سال زراعی 95 را حدود 270 میلیارد تومان دانست و افزود: مبلغ جمع آوری شده صرف فقرا و بخشهای عمرانی مذهبی میشود. آیت الله حسن عالمی، با بیان اینکه مردم ایران دین باور و پیرو مکتب اهل بیت(ع) هستند، به ایسنا گفت: مردم نسبت به فریضه بزرگ الهی زکات اهتمام دارد. وی مبلغ جمع آوری شده توسط ستاد زکات کمیته امداد در سال زراعی 95 را حدود 270 میلیارد تومان دانست و افزود:
مبلغ جمع آوری شده توسط کمیته امداد صرف فقرا و بخشهای عمرانی مذهبی اعم از مسجد وخانۀ عالِم میشود لذا ظرفیت بیشتری وجود دارد و بخش عظیمی توسط خود مردم به فقرا و نیازمندان بخشیده میشود.» ادامۀ مطلب هم خوانده شود
5283 : متن نقلی. «آیتا... سیدمحمد موسویخویینیها، دبیرکل مجمع روحانیون مبارز تهران، در یادداشتی نوشت: یکی از خوانندگان محترم گفتهاند کسانی که در سالهای 63، 64 در داخل کلاسهای دانشگاهها دیوار میکشیدند، در دهه دوم انقلاب، دانشجویان را به اردوهای مختلط میبردند؛ سپس از من پرسیدهاند که اصلاحطلبان چه جوابی برای این تغییر روش دارند. پیش از پرداختن به پاسخ این سوال، لازم است به نکتهای اشاره کنم و آن اینکه در کشور ما فعلا شرایط برای شکلگیری احزاب قدرتمند وجود ندارد، از گذشتههای دور هم همینگونه بوده است؛ از اینرو آنچه امروز در صحنه سیاسی وجود دارد، جریانهای سیاسی است و نه احزاب سیاسی فراگیر.
امروز دو جریان سیاسی نیرومند به نام اصلاحطلب و اصولگرا وجود دارد، اما این دو جریان فراتر از سازمانهای سیاسی موجود هستند. گروههای سیاسی موسوم به اصلاحطلب و اصولگرا نمیتوانند تمام کسانی که خود را اصلاحطلب یا اصولگرا میدانند پوشش دهند. بیستواندی گروه هستند که خود را اصلاحطلب میدانند و در جامعه هم کموبیش پذیرفته شدهاند، لکن بسیارند کسانی که خود را اصلاحطلب میدانند، ولی در گروههای اصلاحطلب نمیگنجند. میان بسیاری از آنان و این گروههای اصلاحطلب تفاوتهای عمیق اعتقادی و سیاسی وجود دارد.
5282 : «مذهب رایج در سنگال، اسلام صوفی است. این مذهب به میانهروی و بخشش و مهربانی با دیگران مشهور است به همین دلیل ناظران ورود جامعه سنگال به یک نزاع مذهبی منطقهای را برای این کشور خطرناک توصیف کردهاند... بخشی های از جامعه سنگال نسبت به تصوف انتقاد میکند آنها مدعی هستند که آموزههای مذهب تصوف قدیمی و محدود کننده هستند آنها مذاهب شیعی و سنی را راهی به سوی آزادی از آموزههای صوفی میدانند.
ادرامی وانی" مدیر مطالعات پژوهشی جامعه المصطفی [=مؤسسه زیر نظر حوزۀ علمیه قم] در گفتگو با رویترز گفت: جامعه المصطفی در داکار سالانه 150 دانشجو پذیرش میکند و به آنها آموزش مجانی، کمکهای مالی بلاعوض و غذای مجانی ارائه می شود.
... در فاصله چندکیلومتری جامعه المصطفی در داکار انجمن تبلیغات اسلامی "الشبیبه" قرار دارد اقدام به آموزش آموزههای اسلام سنی سلفی میکند. این دانشگاه وابسته به عربستان سعودی است.» (منبع: اینجا)
5281 : توضیح دامنه. حجت الاسلام و المسلمین سیدمهدی طباطبایی عضو ارشد جامعه روحانیت مبارز و استاد اخلاق اخیراً صریح و بی پرده به آسیب شناسی جامعۀ مدرسین و جامعۀ روحانیت پرداخت. بخش هایی از این گفت و گو ارائه می گردد:
«...اجازه بدهید برای پاسخ به این سوال در حد اجمال بگویم که آن جامعه مدرسین گذشته دیگر وجود ندارد، جامعه مدرسین که آن روز بود دیگر نیست. اعضا، تصمیم گیریها و عظمتش در چشم مردم دیگر مثل گذشته نیست. ، حتی اگر اسم شان هم باشد ولی عملا حضور ندارند. خیلی از مدرسین رده بالا دیگر در این تشکل نیستند.
دوم اینکه وقتی بزرگان نباشند، تصمیم گیری دست کسانی می افتد که دانش سیاسی ندارند ولی قدرت و ابزار دارند. وقتی نپخته سیاسی باشند آنوقت نتیجه برخوردشان با اقشار فرق می کند، چون فرق می کند هم از این طرف و هم از آن طرف زده می شوند. یعنی هم از سوی مردم و هم از سوی سیاسیون کنار زده می شوند.
یک عبارتی آخوندها می گویند «و ضعف طالب والمطلوب» یعنی هم این طرف ضعیف است و هم آن طرف ضعیف. یعنی هم مردم آن استقبال را از آخوند و روحانیت و جامعه مدرسین ندارند، هم خودِ آقایان وارد قضیه نمی شوند.
جامعه روحانیت مبارز تهران هم همینطور است، شاید چند نفر از اعضای جامعه قدیمی باشند. البته نه اینکه افرادی که هستند بد باشند اما هیچکدام نه از آن مظاهر انقلاب و نه از آن شرایط انقلاب آگاهی ندارند.یعنی شرایط سیاسی جامعه روحانیت که در ذهن مردم هست را حفظ نکردند.
اگر روزنامه ها را ورق بزنید، می بینید در سه دوره قبل جامعه مدرسین چطورمی گفتند و مردم چه می گفتند. جامعه روحانیت چه حرفی می زدند و مردم چه واکنشی نشان می دادند. بنده خودم عضو جامعه روحانیت هستم اما الان می بینم آنچه آن روز می شد بگویم را امروز نمی توانم بگویم. چون پذیرا نیستند. هم جامعه پذیرا نیست هم مردم. بنابراین هم مراجعین به جامعه روحانیت در آن شرایط گذشته نیستند و هم خود جامعه روحانیت شرایط گذشته را ندارد ضمن اینکه قدمت و سابقه هم ندارد.
5279 : توضیح ضروری دامنه. به نام خدا. روزنامۀ جمهوری اسلامی در گرماگرم رقابت انتخاباتی در تاریخ 24 اردیبهشت 1396 نکته ای از آیة الله رضا استادی از علمای بارز حوزۀ قم و امام جمعۀ سابق قم نقل کرده بود که بسیار تکان دهنده بود. اینک فرصتی یافتم تا در ماه مبارک رمضان آن را در دامنه ارائه کنم:
«آیتالله رضا استادی در همایش ائمه جماعات قم گفت: ائمه جماعت نباید از شخص خاصی در مساجد حمایت کنند چون حتماً طرف مقابل آن شخص هم در همان مسجد طرفدارانی دارد که با ملاحظه این حمایتها از امام جماعت دلسرد میشوند. وی افزود: ما از یکطرفه شدن نماز جمعهها ضرر کردهایم و میبینید که نماز جمعهها به خاطر همین حالت خلوت شدهاند.» (منبع: اینجا)
عکس یکی از نمازجمعه های تهران
5278 : به قلم دامنه. به نام خدا. اینجا ونزوئلا است. وقتی هوگو چاوز مُرد، راننده اش نیکولاس مادورو، رییس جمهور شد. کشور هم اینک به مرز فروپاشی رسیده است. تورّم 800% مردم را وارد خیابان ها و اعتراض ها کرد. آنان با مدفوع انسان کوکتل مولوتوف می سازند (عکس بالا) و در برابر سرکوب رژیم، مقاومت می کنند. محمود احمدی نژاد _که هنوز هم خود را در نوشته هایش رئیس جمهور 9 و 10 می خواند_ در این کشور مسکن مهر! ساخت و پول های زیادی را به هدر داد بطوری که این کشور بحران زده، هنوز هیچ پولی به ایران بازنگردانده است. این بود مدیریت جهانی آن مرد به اصطلاح هزاره! که می خواست نه فقط ایران که جهان را رهبری!!! کند. جلّ الخالق. تاریخ را باید ورق زد و خواند. (منبع عکس ها: فرادید: اینجا)
میرواعظ محمد عمر فاروق
5277 : خبرگزاری تسنیم در 29 اردیبهشت 1396 نوشت: «ارتش هند «میر واعظ عمر فاورق» رهبری آزادی خواهان کشمیر را حبس خانگی کرد... کشمیر نظامیترین منطقه جهان است که با وجود داشتن جغرافیایی محدود و کوچک 500 هزار نظامی هند را در خود جای داده است.» (منبع: اینجا)
میرواعظ عمر فاورق کیست؟ میرواعظ عمر فاروق چهرۀ 44 سالهای است که پس از مرگ پدرش میرواعظ مولوی فاروق در سن 23 سالگی جانشین پدر شد. او از جمله چهرههای پرطرفدار و پرنفوذ در میان مردم مسلمان کشمیر به شمار میآید. (منبع: اینجا)
منبع عکس: عصر ایران
5276 : توضیح دامنه: تالاب هورالعظیم کجاست؟ و چرا دارد خشک و کویر می شود؟ متنی نقلی از تورج فتحی کارشناس محیط زیست و منابع آب با عنوان «هورالعجیب!». مسأله ایی که بُعد ملی دارد و باید به آن توجه ی ویژه کرد و از عُمق بحران زیست محیطی که بر کل کشور اثر می گذارد، باخبر گردید. چند عکس دردناک هم به این پست افزودم:
«هورالعظیم در مرز میان ایران و عراق یکی از مهمترین تالابهای منطقه است که در ۴٠٠ سال اخیر آسیبهای بزرگی را متحمل شد. آسیبهایی که منجر به خشکشدن بخشهای بزرگی از آن شد. مهمترین دلایل خشکیدن هورالعظیم در منطقه سرزمینی عراق را میتوان اینگونه برشمرد: در چند دهه گذشته روند خشکاندن تالاب از دهه ١٩۵٠ تا ١٩٧٠ میلادی ادامه یافته و زمینهای کشاورزی زیادی از قلب تالاب و در محدوده باختری آن بیرون کشیده شد و ابعاد تالاب کوچک و کوچکتر شد. زمینهای استحصالی (زیر کشت) در سالهای بعد مصرف آب بیشتری پیدا کرده و در نتیجه حقابه تالاب کمتر و کمتر شد. در اواخر دهه ٨٠ و ٩٠ میلادی، در زمان صدام حسین، این کار توسعه و شدت یافت و جمعیت ساکن در این منطقه از آنجا رانده شدند. بیش از ٩٠ درصد تالاب تا سال ۲۰۰۳ و سقوط صدام خشک شده بود و از آن سال با بازگشایی نهرها مساحت تالاب به ٣٠ درصد افزایش یافت.
در منطقه سرزمینی ایران نیز: الف- تکهتکهشدن تالاب: در سالهای پس از جنگ تحمیلی به موازات نوار مرزی، خاکریزی با بلندای چند متر در تالاب در راستای شمالی-جنوبی ایجاد شد. ایجاد این دیواره مصنوعی سبب قطع طبیعی جریان اصلی آب، کمترشدن عمق آب، تبخیر بیشتر آب، تکهتکهشدن تالاب و در نتیجه تسریع در روند خشکاندن آن شد. این روند در سالهای بعدی (در دهه ٨٠) به وسیله وزارت نفت با انگیزه کشف نفت (میدان نفتی آزادگان) شدت و گسترش یافته و باعث شد تا تالاب در بخش ایرانی به پنج سلول موسوم به مخزن تبدیل شود. ایجاد سلولهای بیشتر و قطع کامل ارتباط جریان آب بین سلولها و سپس خشکاندن آبهای داخل هر سلول، انجام فعالیتهای نفتی را آسانتر، سادهتر و کمهزینهتر (اما به قیمت خشکشدن تالاب) کرد.
4275 : «صالح الخرسان عضو شورای اداری آستان مقدس امام علی (ع) در گفت وگو با شفقنا: درهای حرم مطهر امام علی برای استقبال از هیچ مقام و شخصیتی بسته نمی شود. صالح الخرسان با اشاره به اینکه آستان قدس علوی هیچ مراسمی را برای استقبال از مسئولان و شخصیت ها برگزار نمی کند، افزود: هیچ فردی از زیارت امام علی (ع) از هر طایفه، دین و گرایشی هم باشد، جلوگیری نمی شود. وی با اشاره به اینکه زائران ادیان و طوایف مختف در ادای مراسم مذهبی خود در داخل حرم مطهر امام علی (ع) از آزادی کامل برخوردارند، افزود: اهل سنت به زیارت حرم امام علی مشرّف می شوند و به شیوه خود نماز می خوانند احدی هم مانع آنها نمی شود.» (منبع: اینجا)
5274 : دامنهٔ کویر2 (قسمت 115)
نکتۀ کویری دامنه. بنا به گفته ی مولوی در مثنوی، حضرت عیسی (ع) برای همه دوا و درمان داشت بجزنادان، و از دست نادان فراری بود. والسّلام.
5273 : اُنس با قرآن. قُلْ هُوَ الْقَادِرُ عَلَى أَنْ یَبْعَثَ عَلَیْکُمْ عَذَابًا مِنْ فَوْقِکُمْ أَوْ مِنْ تَحْتِ أَرْجُلِکُمْ أَوْ یَلْبِسَکُمْ شِیَعًا وَیُذِیقَ بَعْضَکُمْ بَأْسَ بَعْضٍ انْظُرْ کَیْفَ نُصَرِّفُ الْآیَاتِ لَعَلَّهُمْ یَفْقَهُونَ.
بگو: او تواناست که از بالای سرتان یا از زیر پاهایتان عذابی بر شما برانگیزد، یا شما را گروه گروه و حزب حزب به جان هم اندازد، [تا وضعتان به اختلافات سنگین و کینه های سخت بیانجامد،] و مزۀ تلخ جنگ و خونریزی را به هر گروه شما به وسیله گروه دیگر بچشاند؛ با تأمل بنگر چگونه آیات خود را به صورت های گوناگون بیان می کنیم تا بفهمند.
(سوره ۶: الأنعام - جزء ۷ - آیۀ 65، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
محفل اُنس با قرآن (6 خرداد 1396) در حرم امام خمینی
عکس های ارسالی جناب رنگین کمان به دامنه
5272 : به قلم دامنه. به نام خدا. دارابکلا و عمومیات (قسمت 124). هم باید بکوشد نهال بکارد و هم باید غم و غُصه بخورد چگونه حراستش کند. نگران نباش حاج علی میرزا. تا بوده چنین بوده! زیرا فرهنگ سازی زمان می بَرد. چقدر طول کشید تا همه باور کنند بستن کمربند ایمنی برای حفظ جان راننده و سرنشینان مؤثّر است؟ درخت کاری هم چنین است. ان شاء الله همگان به این درک برسند که درختان، از هر جُنبنده ای برای سلامتی انسان مهم ترند. تا آن زمان که این مطلب و این فرهنگ جا بیفتد، غُصّه خوردن اَمثال تو جناب حاج علی میرزا رواست.حتی می شود چند منبر ماه رمضان محل را به این امر مهم اختصاص داد تا عُمق کار روشن شود و ثواب هم ذخیره گردد.
5271 : به نام خدا. دارابکلا و مسجد تکیه (قسمت 25). مراسم شب دوم ماه رمضان (شنبه 6 خرداد 1396) پایین مسجد دارابکلا با سخنرانی جناب حجة الاسلام والمسلمین شیخ محمدجواد مهاجری. ارسالی جناب رنگین کمان به تلگرام دامنه. با سپاس از رنگین کمان.
5270 : گزیدۀ یادداشت دکتر محمدجواد ظریف در نیویورکتایمز
«در حالی که آقای ترامپ پس از امضای یک قرارداد تاریخی تسلیحاتی، میهمان قصرهای خانواده سلطنتی سعودی بود، مردم ایران نتیجه یک انتخابات واقعی و چالشی را جشن میگرفتند...
اگر کارایی روش های قبلی ملاکی برای موفقیت در آینده باشد، ۱۱۰ میلیارد دلار دیگر برای سلاح، ، نه «بار هزینه های اضافی را از دوش واشنگتن برخواهد داشت» و نه «به امنیت دراز مدت عربستان» _آنگونه که وزارت امور خارجه آمریکا ادعا می کند_ کمکی خواهد کرد. آخرین باری که سعودی ها چنین مبلغ هنگفتی را هزینه کردند، بیش از ۷۰ میلیارد دلار به صدام حسین برای تسلیح وی در تجاوز به ایران در دهه هشتاد میلادی پرداخت کردند: ولی ببینید نتیجه این کار برای دنیا و خود آنها چه بود. بنابراین در خوشبینانه ترین حالت، آقای ترامپ مشغول اَخاذی و دوشیدن همسایگان سعودی ماست...
...بگذارید واضح تر بگویم: آنچه آقای ترامپ”انبوه تجهیزات نظامی زیبا” خواند، مردابی را که گنداب تروریسم و افراطی گری ستیزه جویانه ایجاد کرده اند، تخلیه نخواهد کرد. نه «زنجیرهای طلا» و نه «گوی های درخشان» یک راه حل جادویی برای چالش های اجتماعی- اقتصادی و سیاسی که منشا افراط گرایی هستند، ارائه نمی کنند. چیزی که موثر خواهد بود تلاشی واقعی برای ایجاد تعاملی فراگیر میان قدرت های منطقه ای مبتنی بر یک سیاست همزیستی و پذیرش بی ثمر بودن راه حل های نظامی است...» (منبع: اینجا)
5269 : «آیت الله العظمی وحید خراسانی با اشاره به آیه شریفه قُولُوا لِلنّاس حُسنًا گفت: بر طبق دستور قرآن شریف با مردم دنیا باید به نحو حسن گفتگو کرد. به گزارش شفقنا، این مرجع تقلید در دیدار دکتر روحانی و هیئت همراه برای توفیق رئیس جمهور در اداره امور دعا نمود و سپس با اشاره به آیه شریفه قُولُوا لِلنّاس حُسنًا گفت: بر طبق دستور قرآن شریف با مردم دنیا باید به نحو حسن گفتگو نمود، پروردگار متعال می فرماید: «قُولُوا لِلنّاس حُسنًا» «و با مردم، نیکو سخن بگویید». نه فقط با مسلمین بلکه با ناس و تمام مردم دنیا باید با زبان حُسن و نیکو سخن گفت.
او در ادامه بیان کرد: این مناصب همانطور که قرآن شریف می فرماید گذراست. «وَ تِلکَ الاَیامُ نُداوِلُها بَینَ النّاس» «و ما این روزها را میان مردم به نوبت مى گردانیم». تا می توانید در این مدت به امور دینی و مذهبی و خدمت به مردم اهتمام ورزید. خداوند می فرماید: « وَأَنذِرْهُمْ یَوْمَ الْحَسْرَهِ إِذْ قُضِیَ الْأَمْرُ » « و آنان را از روز حسرت بیم ده آنگاه که داورى انجام گیرد.» (منبع: اینجا)
زندگینامۀ آیة الله العظمی میرزا حسین وحید خراسانی در ادامه
5267 : توضیح دامنه. به نام خدا. دارابکلا و مسجد تکیه (قسمت 24). این عکس برنامۀ سخنرانان سه دهۀ ماه رمضان پایین مسجد دارابکلا را جناب رنگین کمان به تلگرام دامنه ارسال کرده است.
دهۀ اول: حجة الاسلام والمسلمین شیخ محمدجواد مهاجری.
دهۀ دوم: حجة الاسلام والمسلمین حاج سیدعلی صباغ دارابی.
دهۀ سوم: حجة الاسلام والمسلمین شیخ محمدجواد غلامی دارابی.
5266 : به قلم مهندس محمد عبدی سنه کوهی 127. «سلام بر شما کبلاقا ابراهیم عزیز در بین تمام پستهای این روزهایت هیچ مطلبی بیشتر از فرقانیسم [پست 5250 اینجا) من را جذب و در تفکر عمیق فرو نبرد. شدیدا احساس خطر ازین مورد همین الآن حتی در دور افتاده ترین روستاها وجود دارد و جالب است بدانید که دقیقا شیوه و روش و کلام اینان هم شباهت بسیاری به آن تروریستهای از خدا بی خبر هم دارد. البته وظیفه همه است که روشنگری کنند و با جوانان تندشده و افراطی صحبت و مباحثه و راهنمایی کنند و کجی ها رو بهشون یادآوری و خطر افراطی گری را بیشتر برایشان برشمارند.
فرقانیسم زمان ندارد در هر زمان بازخوانی و بازتولید می شود و به نظرم گروه انحرافی دولت نهم و دهم در باز تولید این تفکر انحرافی کارهای زیادی خواسته یا ناخواسته انجام دادند و درست عمل شد که این دوره انتخابات با رد صلاحیت تمامی کاندیداهای مورد حمایت آن گروه خط و ربطشان هم در جامعه قابل شناسایی راحتتر جوانان گردید که به نظرم خواست و ارداه الهی بود که چنین شد و ... در هر حال کار روشنگری و افزایش آگاهی جوانان وظیفه خطیر همه هست تا از بازتولید چنین تفکری پیشگیری و درمان کنند به حول و قوه الهی موفق باشید»
پاسخ دامنه: به نام خدا. سلام من هم به شما مهندس، دوست گرانقدر و زحمتکش من. 1- ابتدا ممنونم از دقت های فکری ات و دامنه خوانی حرفه ای ات. 2- من نیز چون شما این نوع افراطی اندیشی ها را سمّ مُهلک انقلاب می دانم. ترور دکتر سعید حجاریان ریشه اش به همین نوع گرایش های فُرقانیسم برمی گردد. چه کسانی حجاریان را این گونه معلول کردند؟ کسانی که در دَخمه ای در خیابان آهنگ تهران دعای نُدبه می خواندند و با نوای مدّاحان خاص! به سر و سینه می زدند! و اهل مثلاً استغاثه! بودند و بعضاً مشهور به لباس شخصی بودند.... آنها توسط عوامل خاص تحریک می شدند و خود خبر نداشتند بیراهه می روند و کارشان عاقبت به خیری ندارد. 3- من بشدت با مناظرات زندۀ نامزدهای ریاست جمهوری مخالف بودم. چون تحلیلم این بوده، آنها به مدد صداسیمای میلی شخصی جناحی! می خواهند پرده دَری کنند و پا روی پای فرقانیست های دهۀ 60 بگذراند و این بار به جای ترور فیزیکی! ترور شخصیت کنند و مانند شیوۀ منحرفانه ی آن محمود به اصطلاح هزاره!ی قرنِ عاقبت ردصلاحیت شده، بگم بگم راه بیندازند. که دیدید چه کارهای سُستی در حین مناظره کردند که به تعبیر برخی صاحب نظران سیاسی حتی سازمان تروریستی منافقین نیز چنین نکرده بود!!! بگذرم مهندس، که تو خود روشنی و روشنگر.
5264 : توضیح دامنه. به نام خدا. دامنه ایران (قسمت 88). اینجا یزد است؛ دارالعبادۀ ایران؛ بزرگ ترین شهر خشتی جهان. این شهر تاریخی ایران، تیرماه امسال منتظر می ماند تا کمیتۀ ثبت جهانی سازمان یونسکو _که در کشور لهستان برگزار میشود_ رأی نهایی اش را صادر کند و آن را در فهرست اثر جهانی ثبت نماید. ان شاء الله تعالی.
5263 : متن نقلی. حجت الاسلام اصغر کریم زاده. (کارشناس و محقق مهدوی و دانش آموخته مرکز تخصصی مهدویت حوزه) در گفت و گویی با خبرگزاری شبستان:
«اگر بخواهیم یک آسیب شناسی ریشه ای برای استفاده نشدن از پتانسیل مساجد در مسیر توسعه فرهنگ مهدوی داشته باشیم، باید بازنگری ویژه ای در دستور قرآن شریف و روایات برای «عمارت مسجد» داشته باشیم! قطعا معناى عمارت مسجد (ومن یعمر ...)، گستردهتر از ساختن، تعمیر و نگهدارى بناى مسجد است. به نظر می رسد که یکی از عوامل استفاده نشدن از پتانسیل بزرگ مساجد، توجه به کمیت مساجد (عمارت به معنی لغوی ) بیش از توجه کیفی به آنها باشد!
جوانان در برخی مساجد با ظاهری زیبا و امروزی که با نیت های متفاوت ساخته شده روبرو می شوند ولی متاسفانه روح معنوی و منتظر پروری که شایسته است در آن یافت نمی شود! نکته بعد معیوب بودن سیستم سکانداری عوامل اجرایی مساجد است! نوگرا نبودن در انتقال آموزههای دینی و فقدان روح موعود باوری و انحصار برنامه های مهدوی در برنامه های خاصی همانند دعای ندبه، انگیزشی نبودن و ایستایی برنامه های معرفتی، از آسیب هایی ست که روند رو به رشد منتظرپروری در مساجد را کُند می کند!
به نظر میرسد ما برای احیای نقش بی بدیل مساجد، به دور از فضای ایده آل گرایانه، نیازمند ایجاد یک سند تحول ساز مسجد محور واقع گرا و به روز در حوزه فرهنگ مهدویت هستیم. سندی که بتواند در زاویه های فردی و اجتماعی، نقش آفرینی مساجد را پررنگ تر کند. این سند باید بتواند با ملاحظه عوامل تنبهبخش و بیدارساز حوزه معارف مهدویت، انگیزه سازی مناسبی برای مخاطبان داشته باشد و با ایجاد گفتمان انتظار محور در مساجد، ایجاد کننده مسجد زمینه ساز ظهور باشد. فضا سازی ، الگو سازی و تشویق افراد، با محوریت امام عصر علیه السلام، از دیگر خصوصیات این سند باید باشد. این سند باید بتواند مسجد را که از جمله معدود پدیده های اجتماعی است که با تمام قشرهای مردم به نوعی در ارتباط است، در مسیر گسترش فرهنگ مهدی باوری و مهدی یاوری سوق دهد!» (منبع: اینجا)
5262 : اُنس با قرآن. الَّذِینَ اتَّخَذُوا دِینَهُمْ لَهْوًا وَلَعِبًا وَغَرَّتْهُمُ الْحَیَاةُ الدُّنْیَا فَالْیَوْمَ نَنْسَاهُمْ کَمَا نَسُوا لِقَاءَ یَوْمِهِمْ هَذَا وَمَا کَانُوا بِآیَاتِنَا یَجْحَدُونَ.
آنان که دینشان را سرگرمی و بازی گرفتند و زندگی دنیا آنان را فریفت، پس ما امروز از یاد می بریمشان، همان گونه که آنان دیدار امروزشان را از یاد بردند وهمواره آیات ما را انکار می کردند.
(سوره ۷: الأعراف - جزء ۸ - آیۀ 51، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5261 : نکتۀ دامنه. به نام خدا.در اهمیت این ماه همین بس که پیامبر خدا (ص) فرمود: آتش را از خود دور کنید هر چند با افطاری دادن نیمی از خرما، آتش را از خود دور کنید هر چند با جرعه ای آب. (منبع: اینجا). دامنه پیشاپیش حلول این ماه مبارک و خجسته را به دامنه خوانان شریف تیریک می گوید.
5260 : دامنهٔ قم (قسمت 73) و مرجعیت شیعه (قسمت 115)
ورود به قم با قطار قبر آیة الله العظمی بروجردی
دیدار با آیة الله العظمی شُبیری دیدار با آیة الله العظمی مکارم
دیدار با آیة الله العظمی صافی نماز و زیارت حضرت معصومه (س)
5259 : گزیدۀ سخنان بسیارمهم آیة الله العظمی حسین وحید خراسانی خطاب به طلاب مبلّغ ماه رمضان امسال: «...در ماه خدا، قیام برای خدا، موعظه برای خدا. اولا خودتان منقلب بشوید. تا قلب و انقلاب نباشد کلمات اثر ندارد... خدا به حضرت موسی وحی کرد اگر دو کار کنی هر کاری از این دو برای تو بهتر است از این که صد سال همه ایام روزه بگیری، شب ها تا صبح قیام کنی. موسی مبهوت شد. این دو کاری که هر یک با صد سال قیام لیل و صیام نهار کریم برابر است، آیا چقدر مهم است. پرسید: خدایا تفسیر این دو کلمه چیست؟! جواب آمد: یکی، أن ترد آبقا. دوم ان ترشد ضالا . پرسید تفسیر این دو جمله را: خطاب آمد ان ترد آبقً عبارت است از این که گنهکاری را توبه بدهی. پرسید ارشاد ضال چیست؟ خطاب آمد کسی را که امام زمانش را نشناسد به امام زمان آشنا کنی.
وظیفه همه شما در تبلیغ این دو کلمه است: یکی گنهکاران را توبه بدهید. یکی مردم را با امام زمان آشنا کنید. به منابر اکتفا نکنید. روزها در مدرسهها بروید و در هر مجلسی و محفلی از این عمر گرانمایه بهره ببرید. صد سال نماز شب موسی و روزه موسی در دفتر عمل شما ثبت می شود. یکی گنهکاران را توبه بدهید. دوم مردم را به امام زمان آشنا کنید... قدر این فرصت را بدانید: ماه رمضان ماهی است که بهار است بذرها به ثمر می رسد. هم مواعظ . کاری کنید که هر جا می روید مردم آنجا بعد از آمدن شما دوازده امام را بشناسند.
اولاً سعی کنید افراد مستعد را شناسایی کنید مسائل را به آنها یاد بدهید روزها . تا بعد از شما هم این آیین زنده بماند و این حسنات در نامه عمل شما ثبت بشود... کاری کنید که ان شاء الله افرادی که در قلمرو تبلیغ شما هستند هم به احکام آشنا بشوند هم به عقائد هم به اخلاق. انما العلوم ثلاثه: آیه محکمه فرضیه عادله، سنه قائمه. آیه محکمه اصول عقائد است. فریضه عادله احکام الهیه است، سنه قائمه ، اخلاق حسنه. نتیجه تبلیغ در افراد باید این سه کلمه باشد.
اولا ً روزنامه برای مردم نخوانید. قصه نگویید. آنچه مهم است آیه محکمه، فرضیه عادله ، سنه قائمه. عقائد احکام، اخلاق، این ثمره تبلیغ است.... در این سه کلمه اجرتان حساب ندارد... اولاً توبه گنهکاران، ثانیا آشنایی با امام زمان، همان دو کاری که خدا به موسی فرمود. اجرتان در این فرض قابل تقدیر نیست. ما مسئولیتمان مهم است. سیدالشهداء چرا کشته شد؟ چرا قیام کرد؟ رمز عاشورا چه بود؟ وَإِنَّما خَرَجْتُ لِطَلَبِ الاِصْلاحِ فى أُمَّهِ جَدّى، أُریدُ أَنْ آمُرَ بِالْمَعْرُوفِ وَأَنْهى عَنِ الْمُنْکَرِ. این کار شما در ماه رمضان است. قدر بدانید. کار، کار سیدالشهداء است. قابل گفتن نیست.» (منبع: اینجا)
5258 : به درد دامنه. به نام خدا. دردهای جامعه. (قسمت 50). فاصله ی طبقاتی در اثر تشدید شکاف فقیر و غنی در ایران. گُسلی خطرناک؛ که باید با عدالت و مبارزه با فساد ترمیم شود. انقلاب ما، به قول شهید مطهری «انقلاب برای شکم نبود» که عده ای امروزه فقط و فقط در پی سهم خواهی و میراث خواری اند. دیری نمی پاید که این رویکرد کثیف خورۀ انقلاب می گردد. آیا باید منتظر ظهور ماند!؟ یا باید حق طلب بود و تا وقت ظهور از هیچ کار انقلابی و علوی دست نشَست.
امیر محبّیان، تئوریسین جناح راست
5257 : متن نقلی. توضیح دامنه: تحلیل مهم و هشداردهندۀ امیر محبّیان _تئوریسین جناح راست، ستون نویس سابق روزنامۀ رسالت، صاحب خبرگزاری آریا، استاد دانشگاه_ از وضعیتی که جامعۀ مدرسین قم و جامعۀ روحانیت مبارز تهران و جناح راست (= که خود را اصولگرا می نامند) به آن مبتلا شدند. امیر محبّیان فردی پُخته، معتدل، صاحب سبک و متبحّر در تحلیل رویدادهاست. دامنه همیشه نوشته ها و گفته های وی را از سال های دور تا اکنون می خوانده و می خوانَد. این دیدگاه وی ارائه می گردد:
«چرا اصولگرایان در رقابت با روحانی موفق نشدند؟ در سیاست و اساسا در هر کجا باید مشکل حل شود والا نادیده گرفتن مشکل به حل آن نمیانجامد. بارها گفتهام اصولگرایی دچار بحران هویت شده است؛ اثرات این بحران در ساختار و رفتارها هم خود را نشان میدهد. اصولگرایی دارای بدنه قدرتمند و مؤمن اجتماعی است. باید مشکلات آن حل شود. باید اصولگرایی و مرزهای آن بازتعریف شود باید سازمان و تشکیلات بازآرایی شود و ادبیات اصولگرایی بعد از چهل سال دوباره طراحی شود تا امکان ارتباط با نسل نو فراهم آید. اصولگرایان حاملان مومن ارزشهای انقلاب اسلامیاند کوتاهی در این کار به انقلاب اسلامی صدمه خواهد زد.
آینده جریان اصولگرایی را چگونه پیشبینی میکنید؟ اصولگرایی اگر نتواند خود را بازسازی و به عبارت بهتر نوسازی کند روزبهروز تحلیل خواهد رفت. موتور تئوریک آن مدتهاست خاموش شده؛ روحانیت که موتور محرک قدرتمند و ارزشمند اصولگرایی بود به عضو منفعل تبدیل شده و به انتهای صف تصمیمگیرندگان رانده شده است. این خطرناک است. با حاشیهنشین شدن تشکلهای روحانی موثری چون جامعتَین [=جامعۀ مدرسین و جامعه روحانیت] قدرتگرایی و پوپولیسم جای ارزشگرایی و آرمانگرایی را خواهد گرفت و قهرمانان اصولگرایی به جای علما و دانشمندان و چهرههای دینی؛ سلبریتیها [دامنه: یعنی افرادی که در زمینه ی موسیقی، رقص، مُدل، سکس، و... مشهور!! می شوند] وچهرههایی خواهند شد که فاقد حداقل ارزشهای رفتار دینی بوده و بدبختانه مجبور خواهیم شد برای پیشتازی آنها از ارزشها و تاریخ اسلام هزینه نماییم.
آیا جمنا توانست خود را به عنوان نهاد بالادستی سیاسی اصولگرایان تثبیت کند؟ جمنا [تشکُّل تازه تأسیس «جبهه مردمی نیروهای انقلاب: > جمنا»] یک تجربه موقت بود؛ چندان هم بد نبود و یک تجربه نیمه دموکراتیک تلقی میشود. اما ما باید نهادهای بالادستی دموکراتیک و مردمی اصیلی را ایجاد کنیم. پیشنهاد من تشکیل مجلس اعلای یا عالی اصولگرایان یا کنگره ملی اصولگرایان است که با دفتر اجرایی و سیاسی فعال عمل کند؛ نه آنکه یکماه قبل از انتخابات فعال شده و چهرههای تکراری گردهم آیند و تقسیم مناصب کرده و در فضای وهم آلود ابتدا برای پیروزی خیالی جشن بگیرند و بعد از شکست تا چهار سال دیگر به کما روند. اصولگرایی یک جریان اصیل است ولی بدون برنامه مدون حساب شده و سازمان تشکیلاتی قدرتمند پیروزی خیال است.» (منبع: اینجا)
موحدی کرمانی رحیمیان سرتیپ ذوالقدر
دامنه. سال 1384. دارابکلا
5256 : به قلم دامنه. به نام خدا. این سه تن، 5شنبه 4خرداد 1396 در گردهمایی تشکُّل تازه تأسیس «جبهه مردمی نیروهای انقلاب» (=جمنا) اظهار کردند که «آقای رئیسی 16میلیون «رأی حلال» و «مؤمنانه خالص» داشت».منبع: اینجا، اینجا، اینجا.
اما پاسخ دامنه؛ من کاری به روحانی و رئیسی ندارم. فردی مستقل هستم و هیچ هم به جناحی یا فردی دلبستگی ندارم، جوابم به شما سه تن است که بازی خطرناکی را با این تقسیم بندی آغاز کرده اید:
1- شاید شما نمی خواهید به یادتان بیاورید، ولی مردم بخوبی یادشان مانده که به امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی می گفتند: «روح منی خمینی، بُت شکنی خمینی». آن رهبر کبیر همۀ بُت های طاغوتی را شکست و مسؤولان نظام را خادمِ مردم معرفی کرد. دیگر هیچ کس قادر نیست خود را «ربُّ النُّوع» مردم جا بزند.
2- بدقّت یادمان مانده که آن رهبر کبیر، بدرستی جامعۀ روحانیت و جامعۀ مدرسین را نهی اکید کرده بودند که مثل دورۀ شاه، در امور انتخابات مردم دخالت نکنند و برای آنها تعیین تکلیف ننمایند. حال اینکه چرا این دو تشکّل به ندا و نهی آن بُت شکن بزرگ تاریخ گوش نمی دهند و همچنان مردم را در همۀ انتخابات ها فرامی خوانند به فلان فرد که مثلاً اصلح!!! است رأی دهید، بماند.
3- حتماً می دانید قریب 1400 سال پیش، مشرکان عنود و لَجوج و اَشرافی مکه، به پیامبر اسلام (ص) ایراد می گرفتند تو چه پیامبری هستی که مثل آدم های عادی در بازار راه می روی! قصر نداری! و آدم های دور و برَت همگی بوی بُز می دهند! حالا شما رأی جناح خود را «حلال و مؤمنانه خالص» می دانید، و لابُد رأی سایر مردم که به بر اساس تشخیص خود به تفکر شما رأی ندادند، حرام و کافرانه! می پندارید. تردیدی ندارم اگر آن روح بزرگ خمینی بُت شکن زنده بود، به خاطر این خَبط و خَلط خطرناک تان، هم بر شما تشَر بزرگی می نواخت و هم بشدّت و بی تعارف توبیخ تان می نمود.
4- اگر در سیاست ورزی تاب باخت در کارزار انتخابات را ندارید، و چشم دیدن بُرد رقیب را ندارید، پس بهتر است دست از آن بشویید و در این سنّ سال بالای تان به عبادت و خداپرستی و خودسازی مشغول شوید که برای دنیا و آخرت تان اُولی است.
5- یادمان مانده که دو سال پیش هم در انتخابات مجلس شورا و خبرگان، آن باند افراطی که دور و بَرتان را احاطه کرده اند، مردم تهران را به علت آن که به لیست تان رأی ندادند، مردم کوفه! خواندند و گفتند رأی شان بی ارزش است چون که آنها!! لیست مورد حمایت مرحوم آیة الله اکبر هاشمی رفسنجانی را «انگلیسی» و «نفوذی» معرفی کرده بودند.
6- رأی مردم مانند اسکناس است. آیا اسکناس مثلاً 1000 تومانی دست شما با اسکناس 1000 تومانی دست سایر مردم فرق می کند!؟ رأی هم این گونه است. رأی مردم عادی با رأی مراجع عظام، رأی رهبری، و رأی همه و همه به لحاظ ارزش قدرت بخشی به نامزدها، مانند اسکناس، برابر است. چرا با این تقسیم بندی خطرناک ذائقۀ ملت را تلخ می کنید.
7- نکند آن زمان که به جبهه ها هم می رفتیم و جهاد و مقاومت می کردیم و از حریم اسلام و ایران در برابر هجوم غرب و صدام به وطن، دفاع می کردیم، مال جناح شما حلال بود مال بقیۀ ملت حرام!!؟ بگذرم که حرف تان خیلی سُست بود در این موضوع سرنوشت ساز انتخابات. سُست تر از تارِ عنکبوت.
8- جناب آیة الله محمدعلی موحدی کرمانی دبیرکل جامعه روحانیت مبارز تهران، (نماینده سابق ولی فقیه در سپاه) شما در پایتخت نمازجمعه اقامه می کنید، گونه ایی نگویید که نمازگزاران به شما دچار تردید و شُبهه شوند.
9- جناب حجة الاسلام والمسلمین محمد حسن رحیمیان رئیس تشکُّل تازه تأسیس «شورای مرکزی جبهه مردمی نیروهای انقلاب» (=جمنا) و مدیر ماهنامۀ پاسدار اسلام، شما برای جبران گذشته ی تان که معاون حجة الاسلام والمسلمین مهدی کروبی در بنیاد شهید بودید، نیاز نیست مواضع شداد و غلاظ بگیرید که باورتان کنند! همین که راهت را به تشخیص خود از کروبی جدا کردید کفایت می کند.
10- جناب سردار سرتیپ پاسدار محمدباقر ذوالقدر رئیس ستاد تشکُّل تازه تأسیس «جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی» (=جمنا) رئیس اسبق ستاد مشترک سپاه، عملکرد شما کاملاً مبرهین است که وقتی در سپاه شاغل بودید برخلاف دستور امام خمینی و قانون اساسی در امور سیاسی و جناحی دخالت می کردی. حال که پس از بازنشستگی وارد عرصۀ سیاسی و جناحی شدی، سخنی بر زبانت نران، که بوی تبعیض و جداسازی و فرق گذاری مردم دهد.
11- در آخر بگویم امتیازطلبی در مناصب انتصابی شاید جاداشته باشد و معمول و جاری باشد! ولی در پست های انتخاباتی درِ امتیاز و تفاخرطلبی مسدود است و حرف آخر را فقط ملت می زند و بَس. این است نعمت بزرگ همان جمهوری اسلامی که امام خمینی رهبر کبیر انقلاب اسلامی در برابر تز منحرفانۀ «حکومت اسلامی»!! ایجاد کرد و به رفراندوم ملت گذاشت و جواب آری گرفت. لطفاً خودتان را بازسازی کنید. نیازی نیست باز نیز در غیابِ آن بنیانگذار خردمندِ جمهوری اسلامی، تز منحرفانۀ «حکومت اسلامی» را با سخنان نسنجیده بازتولید کنید.
12- از توهینی که به ملت کردید توبه کنید و از محضر شریف ملت که ولی نعمت اند، شجاعانهعذرخواهی کنید. اگر رأی حلال و حرام داشت پس چرا رهبر معظم انقلاب از همۀ آحاد ملت (حتی کسانی که نظام را قبول ندارند) درخواست کردند در انتخابات مشارکت کنند و رأی دهند؟ این کار و سخن شما هم ضد مشیء حکیمانۀ رهبری ست و هم بازی خطرناکِ مقابله ی متعصّبانه با اختیار و آزادی و حقّ مشارکتِ ملت. والسّلام. قم. جمعه. دامنه.
5255 : اُنس با قرآن. قُلْ إِنَّمَا أَعِظُکُمْ بِوَاحِدَةٍ أَنْ تَقُومُوا لِلَّهِ مَثْنَى وَفُرَادَى ثُمَّ تَتَفَکَّرُوا مَا بِصَاحِبِکُمْ مِنْ جِنَّةٍ إِنْ هُوَ إِلَّا نَذِیرٌ لَکُمْ بَیْنَ یَدَیْ عَذَابٍ شَدِیدٍ* قُلْ مَا سَأَلْتُکُمْ مِنْ أَجْرٍ فَهُوَ لَکُمْ إِنْ أَجْرِیَ إِلَّا عَلَى اللَّهِ وَهُوَ عَلَى کُلِّ شَیْءٍ شَهِیدٌ* قُلْ إِنَّ رَبِّی یَقْذِفُ بِالْحَقِّ عَلَّامُ الْغُیُوبِ.
بگو: من شما را فقط به یک حقیقت اندرز می دهم [و آن] اینکه دو دو و یک یک برای خدا قیام کنید، سپس درباره رفیقتان [محمّد که عمری با پاکی، امانت، صدق و درستی در میان شما زندگی کرده است] بیندیشید که هیچ گونه جُنونی ندارد، او برای شما از عذاب سختی که پیش روست، جز بیم دهنده ای نیست. بگو: هر گونه پاداشی که از شما خواستم، آن پاداش برای خودتان، پاداش من فقط بر عهده خداست، و او بر همه چیز گواه است. بگو: همانا پروردگارم که دانای غیب است، حق را [بر قلوب پیامبرانش] القا می کند.
(سوره ۳۴: سبأ - جزء ۲۲ - آیات 46 تا 48، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5254 : دارابکلا و چهره ها (قسمت 79)
ارسالی رنگین کمان به تلگرام دامنه. ممنونم از رنگین کمان
کَبل ولی حسنی
راست: سید حسین شفیعی دارابی (مرحوم حاج سیدکاظم) چپ: مهدی بهرامی و کبل ابراهیم رمضانی. اردیبهشت 1396. ارسالی رنگین کمان به تلگرام دامنه
5253 : به قلم دامنه. به نام خدا. دارابکلا و چهره ها (قسمت 78) مرحومه حاجیه ثریا اکبری جناسمی قابِلۀ مشهور روستای دارابکلا بود. قابله یعنی «زنی که هنگام زاییدن زنِ آبستن بچۀ او را میگیرد.» یعنی ماما. او مهربان بود. مادرِ رفیق بسیارنزدیک و صمیمی دورۀ جوانی ام محمد طالبی دارابی فرزند مرحوم ابوالقاسم (ببخَیل). ثریا واقعاً ثریا بود. ثریا یعنی پروین آسمان، یعنی چهل چراغ (=چلچراغ). من بسیار این مادر مهربان را دوست می داشتم. خانه مَحرم شان بودم. رفت و آمدم بخانه ی شان به علت رفاقت با پسرش محمد موجب شده بود مرا نیز عین پسرش بداند.
من از جناب یک دوست خواسته بودم عکسش را به هر طریقی ست تهیه کند و برام تلگرام کند تا یادی ازین «پزشک تجربی» روستای مان کرده باشم. او یادگاری از دورۀ سنتی زاد و ولَد دارابکلا بود. خیلی از بزرگان این روزگار به دست مهربان او به دنیا آمدند. یادش همیشه جاویدان. از جناب یک دوست بابت این تلاش بیش از حد ممنونم زیرا من این مادرِ بسیاررئوف و کاردان را بیش از حد دوست می داشتم و هنور هم در قلب من است. قبرش همیشه نورانی باد.
مرحومه حاجیه ثریا قابِلۀ مشهور روستای دارابکلا
5252 : «شفقنا (پایگاه بین المللی همکاری های خبری شیعه) –حضرت آیتالله العظمی مکارم شیرازی به پرسشی درباره حکم دوستی با نامحرم در حال روزه پاسخ گفته است.
پرسش : حکم دوستی با نامحرم در حال روزه چیست؟
پاسخ : اولاً دوستی با نامحرم حرام است و باید فوراً توبه کرد و این رابطه را قطع نمود. ثانیاً حرف زدن با نامحرم اگر از حد حرفهای عادی و معمولی فراتر روَد و مَفسده داشته باشد حرام است. در هر دو صورت، هر چند روزه باطل نمی شود اما مرتکب کار حرامی شده اند و از ثواب روزه آنها کم می شود.» (منبع: اینجا)
5251 : سخنان مهم آیة الله سید مصطفی محقق داماد، عضو پیوسته ی فرهنگستان علوم ایران، مجتهد و حقوقدان در مراسم رونمایی کتاب جدید عزت الله فولادوند با عنوان «در جستجوی خرد و آزادی» در عصر روز سه شنبه 2 خرداد 13966 در خانۀ اندیشمندان علوم انسانی: کاملِ این بحث در ادامه
اکبر گودرزی (سرکرده گروهک فُرقان)
5250 : گروهک فُرقان چگونه فکر می کرد؟
...عقاید و خُلقیات آشوری و گودرزی درخورتوجه است. برای نمونه مرتضی الویری تعریف میکند که «موقعی که رفتند او [گودرزی] را دستگیر کنند، در یک اتاق ۴×۳ با یک زیلوی مندرس و اسباب و اثاثیه فوقالعاده ساده زندگی میکرد. در همان خانه ۳۵۰ هزار تومان پول نقد وجود داشت! که در آن زمان پول بسیار هنگفتی بود؛ یعنی پول کافی در آن خانه وجود داشت؛ ولی او نان و پنیر میخورد! و زندگی فوقالعاده سادهای داشت. گروه فرقان یک گروه واقعا اعتقادی از همان سنخی بود که میگویند در صدر اسلام هم بودند و از کثرت نماز، پیشانیشان پینه بسته بود... . طوری گرفتار شده بودند که هرگز حاضر نبودند خارج از چارچوب فکری خودشان به مسائل دیگری هم فکر کنند... کاملِ این بحث در ادامه
5248 : سلسله مباحث شهید مطهری (قسمت 107). «این چه مسلمانی ای است که من و شما داریم و کبائر محرّمات اسلامی را هم مرتکب میشویم؟ قرآن دیگر چقدر در مورد همین معصیت رایج میان ما، یعنی غیبت کردن و تهمت زدن داد بکشد؟! به خدا قسم انسان از اینهمه تهمتهایی که میان مردم است تعجب میکند. میدانید تهمت یعنی چه؟ ما دو گناه کبیره درجه یک داریم: یکی از آنها دروغ گفتن است و دیگری غیبت کردن.
گناه کبیره یعنی گناهی که انسان به وسیله آن استحقاق جهنم رفتن را پیدا میکند. لا یغْتَبْ بَعْضُکمْ بَعْضاً ایحِبُّ احَدُکم انْ یأْکلَ لَحْمَ اخیهِ مَیتاً مردم! غیبت یکدیگر را نکنید. آیا هیچیک از شما دوست دارد که گوشت برادر مسلمانش را در حالی که مرده است بخورد؟! گوشت مرده چقدر تنفّرآور است، خصوصاً اگر انسانْ مرده را بشناسد و دوستش بوده باشد یگر بالاتر از این تعبیر هم هست؟ تهمت یعنی دروغ به علاوه غیبت؛ یعنی دو گناه که با همدیگر توأم شوند اسمش میشود تهمت، و چقدر در میان ما تهمت زدن رایج است! و بعضی از ما که میخواهیم مقدسی کنیم، یک «میگویند» اول حرفمان میآوریم.» (منبع: اینجا)
الاغ، سگ و گوسفند و صاحب شان در جادۀ ایرلند
5247 : دامنهٔ کویر2 (قسمت 114)
غیرفهم و جان که در گاو و خرست
آدمی را عقل و جانی دیگرست
(مثنوی معنوی مولوی دفتر چهارم)
آیة الله شیخ عیسی قاسم رهبر شیعیان بحرین
5246 : به قلم دامنه. به نام خدا. سرانجام، آیة الله شیخ عیسی قاسم توسط حکومت مُستبدّ آل خلیفۀ بحرین، حصر خانگی شد. البته سازمان صداوسیمای میلی شخصی جناحی و برخی سایت های خاص! به جای اصطلاح حصر خانگی _که در ایران معنای ویژه ای یافته است_ می گویند: «اقامت اجباری»! بگذرم و همین یک اشاره کافی ست: العاقل یکفیه الاشارة.
5245 : اُنس با قرآن. وَمَا کُنْتَ تَرْجُو أَنْ یُلْقَى إِلَیْکَ الْکِتَابُ إِلَّا رَحْمَةً مِنْ رَبِّکَ فَلَا تَکُونَنَّ ظَهِیرًا لِلْکَافِرِینَ* وَلَا یَصُدُّنَّکَ عَنْ آیَاتِ اللَّهِ بَعْدَ إِذْ أُنْزِلَتْ إِلَیْکَ وَادْعُ إِلَى رَبِّکَ وَلَا تَکُونَنَّ مِنَ الْمُشْرِکِینَ* وَلَا تَدْعُ مَعَ اللَّهِ إِلَهًا آخَرَ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ کُلُّ شَیْءٍ هَالِکٌ إِلَّا وَجْهَهُ لَهُ الْحُکْمُ وَإِلَیْهِ تُرْجَعُونَ.
و تو امید و انتظار نداشتی که این کتاب بر تو اِلقا شود، لکن رحمتی از سوی پروردگارت بود [که بر تو القا شد]؛ پس هرگز پشتیبان کافران مَباش، و مبادا [کفر پیشگان لجوج] تو را از [ابلاغ] آیات خدا پس از آنکه به سوی تو نازل شد باز دارند، و به جانب پروردگارت دعوت کن، و هرگز از مشرکان مباش، و با خدا معبودی دیگر مخوان، جز او معبودی نیست، هر چیزی مگر ذات او هلاک شدنی است، فرمانروایی [بر همه جهان هستی] ویژه اوست، و فقط به سوی او بازگردانده می شوید.
(سوره ۲۸: القصص - جزء ۲۰ - آیات 86 تا 88، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
حرم پیامبر اسلام (ص) در مدینۀ منوّره
با یاد شهیدان و درودی وافر بر غیورمردان و نوجوانان و رادسیرتان
5243 : به مناسبت فتح خرمشهر در روز سوم خرداد سال 1361 _که نماد افتخارآفرین دفاع مقدس شد_ این سخن خدا را در آیه های 17 و 18 سورۀ مبارکۀ انفال تقدیم و هدیه می دارم:
فَلَمْ تَقْتُلُوهُمْ وَلَکِنَّ اللَّهَ قَتَلَهُمْ وَمَا رَمَیْتَ إِذْ رَمَیْتَ وَلَکِنَّ اللَّهَ رَمَى وَلِیُبْلِیَ الْمُؤْمِنِینَ مِنْهُ بَلَاءً حَسَنًا إِنَّ اللَّهَ سَمِیعٌ عَلِیمٌ* ذَلِکُمْ وَأَنَّ اللَّهَ مُوهِنُ کَیْدِ الْکَافِرِینَ.
یعنی: [به کشتن دشمنان بر خود مبالید] شما آنان را نکشتید، بلکه خدا آنان را کشت. [ای پیامبر!] هنگامی که به سوی دشمنان تیر پرتاب کردی، تو پرتاب نکردی، بلکه خدا پرتاب کرد [تا آنان را هلاک کند] و مؤمنان را از سوی خود به آزمایشی نیکو بیازماید؛ زیرا خدا شنوا و داناست. [سرنوشت مؤمنان و کافران از] این [قرار است که دیدید]، و قطعاً خدا سست کننده نیرنگ کافران است. (ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5242 : سلسله مباحث حضرت امام علی. قسمت 40. خطبۀ 206 نهج البلاغه. امام علی (ع) وقتی در جنگ صفین شنید که یاران او شامیان را دشنام مى دهند این خطبه را خواند:
«من خوش ندارم که شما دُشنام دهنده باشید، اما اگر کردارشان را تعریف، و حالات آنان را بازگو مى کردید به سخن راست نزدیکتر، و عذرپذیرتر بود، خوب بود بجاى دشنام آنان مى گفتید: خدایا خون ما و آنها را حفظ کن، بین ما و آنان اصلاح فرما، و آنان را از گمراهى به راه راست هدایت کن، تا آنان که جاهلند، حق را بشناسند، و آنان که با حق مى ستیزند پشیمان شده به حق باز گردند.»
حرم امام علی (ع). نجف اشرف
5241 : توضیح دامنه. به نام خدا. دامنه در تاریخ 6 دی 1395 در سلسله مباحث روحانیت دارابکلا در پست 3963 اینجا، با عنوان «حجة الاسلام سید روح الله شفیعی دارابی» (فرزند جناب حجة الاسلام والمسلمین حاج سید حسین شفیعی دارابی) به معرفی ایشان پرداخته بود. چون عکسی از ایشان نداشتم، آن پست بدون تصویر وی منتشر شده بود. اینک عکس هایی از ایشان توسط دوست گرامی ام جناب رنگین کمان به تلگرامم ارسال شده است که منعکس می گردد. از رنگین کمان بابت این همکاری بسیار ممنونم.
حجة الاسلام سید روح الله شفیعی دارابی. مسجدجامع دارابکلا. اردیبهشت 1396. بقیه در ادامه
5240 : اشارۀ ویژۀ دامنه. این شخص دستبند به دست خانم «پارک گون هه» رئیس جمهور سابق کره جنوبی است که با افشاگری های مطبوعات کره جنوبی در باره ی فساد مالی اش، با رأی پارلمان برکنار و با حکم دادستانی بازداشت شد و اینک راهی دادگاه برای محاکمه است. جُرمش چیست؟ اینهاست:
متهم به دریافت رشوه، سوء استفاده قدرت، افشای اسرار حکومتی، توطئه چینی با دوستش خانم «چوی سون سیل» و همدستی با او و دخالت دادنش در امور کشورداری. (منبع این نقل: اینجا)
جالب است. نه؟ آن وقت ما در حکومت مان که شعار می دهیم مشیء علوی داریم! قوۀ دست اندرکار این گونه امور حتی قادر نیست (= شاید هم نمی خواهد) محمود احمدی نژاد را با آن همه فسادهای مالی، بهم ریختن انضباط های پولی، پرونده های متعدد اختلاس، نامشخص بودن میلیاردها دلار پول نفت و سایر درآمدها و نیز ایجاد بحران ها و تنش های مرموز و حاشیه سازی های خطرناک داخلی و خارجی و ... به دادگاه احضار کند و از او توضیحی بخواهد تا پشت پرده ها بر این ملتِ ولی نعمت، روشن شود. حتی مجلس شورای قبلی را نیز نگذاشته بودند آن اقدام عدم کفایت وی را در دستور کار خود بگذارند! بگذرم که تاریخ زنده است و هرگز نمی میرد و قضایا محو نمی گردد.
عزتالله فولادوند
5239 : متن نقلی. محسن آزموده. «نام عزتالله فولادوند در میان اهل فرهنگ و فلسفه در ایران با ترجمههایی دقیق، روان، منسجم و اثرگذار از آثار فلسفی گره خورده است. نویسنده و مترجمی با بیش از 50 کتاب و صدها مقاله منتشر شده در زمینههای متنوع و به هم پیوستهای چون فلسفه، جامعهشناسی، تاریخ، تاریخ اندیشه، ادبیات و سیاست که برخی تاثیرات ژرف و ماندگاری در ذهن و ضمیر اهالی اندیشه در ایران به جای گذاشتهاند تا جایی که به اذعان بسیاری از پژوهشگران میتوان آقای مترجم را در کنار برخی اصحاب فکر از موثرترین چهرهها در پیشبرد اصلاحات فکری در ایران پس از انقلاب خواند. انتخابهای هوشمندانه، سنجیده و موثر از آثار و موضوعات حساس، ترجمه امانتدارانه و دقیق آنها و نثر محکم و روان فارسی تنها برخی از ویژگیهای مثبت کار استاد فولادوند است. نویسندهای که در طول نیم سده قلم زدن همواره با حفظ فاصله از کار روشنفکری صرف و فعالیت آکادمیک محض، نسبت به تحولات سیاسی و اجتماعی بیتفاوت نبوده و مرزهای میان این دو را در هم نوردیده، تا جایی که امروز آثار متنوع و متعدد او را میتوان هم در دانشگاهها و نزد دانشوران دانشگاهی دید و هم در کتابخانههای شخصی علاقهمندان عمومی به حوزههای متنوع علوم انسانی، کتابهایی که هم از حیث آموزشی مفید و پر سود هستند و هم از نظر ادبی لذت بخش و خواندنی، آثاری از متفکرانی روان نویس و ژرف اندیشی چون کوئنتین اسکینر، کارل پوپر، برایان مگی، اریش فروم، پیتر سینگر، فردریش فون هایک، آیزایا برلین، مارتا نوسباوم و باربارا تاکمن.
بالاتر از همه این اسامی اما باید از ایمانوئل کانت یاد کرد، بزرگترین فیلسوف عصر جدید که ترجمه استاد از «نقد عقل عملی» او هنوز منتشر نشده، اما همه اهل فلسفه در ایران با ترجمه ایشان از کتاب «فلسفه کانت» نوشته اشتفان کورنر آشنا هستند. کار فکری استاد فولادوند در زبان فارسی بیش از هر اندیشمندی با دعوت کانت به روشن اندیشی قابل قیاس است، متفکری که به خردورزی فرا میخواند و روشننگری را خروج از نابالغی خودکرده فکر انسان میخواند.» (منبع: اینجا) در این منبع: اینجا نیز این چهره شهیر ایران معرفی شده است.
جامعۀ باز و دشمنان آن. نوشتۀ کارل ریموند پوپر. ترجمۀ عزت الله فولادوند
5238 : حجت الاسلام والمسلمین مدنی مدیر جامعه الزهرا قم گفت: جامعه الزهرا بزرگترین حوزه علمیه بانوان جهان تشیع است که امروزه ۱۳هزارو ۴۹۷طلبه خواهر ایرانی و هزارو ۱۴۱ طلبه غیر ایرانی از سایر نقاط جهان در این مرکز مشغول تحصیل علوم دینی هستند... این مرکز که به امر مبارک امام راحل در سال 13633 تاسیس شده است، یادگار شخصیت های بزرگی مانند آیت الله العظمی فاضل لنکرانی، آیات مشکینی، توسلی، اردبیلی، جنتی، شرعی و حسن صانعی می باشد.
امسال حدود 8هزار نفر متقاضی تحصیل در این مرکز بودند که امیدواریم بتوانیم حدود یک سوم این تعداد را پذیرش نهایی کنیم.
در هفته گذشته ما همایش بزرگ فارغ التحصیلان این مرکز را داشتیم که به خاطر مسائل امنیتی این فارغ التحصیلان در کشورهای خودشان رسانه ای نشد اما باید گفت که 22نفر از این طلاب خواهر در کشورهای خود یا حوزه علمیه تاسیس کرده اند یا موسسه آموزشی داشته اند؛ 12نفر از این فارغ التحصیلان صاحب کتاب یا ترجمه بوده اند و بسیاری دیگر از آنان درکشورهای خود مبلغ و مدرس و یا در شبکه های تلویزیونی شرکت داشته اند و فعالیت های دینی و تبلیغی خود را انجام داده اند بدون اینکه حتی یک دلار از ناحیه ما به آنان کمک مالی شده باشد
حجت الاسلام کیانی، مدیرکل روابط عمومی جامعه الزهرا نیز به تشریح نحوه پذیرش طلاب خواهر غیر ایرانی در جامعه الزهرا پرداخت و گفت: این مرکز در رشته های فقه، تفسیر، کلام اسلامی، تعلیم و تربیت اسلامی و تاریخ در دو مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد طلبه خواهر غیر ایرانی می پذیرد و علاقه مندان از 16 اردیبهشت ماه سال جاری [1396] می توانند با مراجعه به سایت این مرکز به نشانی www.jz.ac.ir و یا www.j-alzahra.orgثبت نام نمایند. (منبع: اینجا)
جامعة الزهرا قم (حوزۀ علمیۀ خواهران)
5237 : آیةالله نورالله طبرسی نماینده ولی فقیه در مازندران و امام جمعۀ ساری در گردهمایی ائمه جمعه استان مازندران در مصلّای امام خمینی شهرستان نکا در بارۀ نتیجۀ انتخابات اخیر چنین گفت: «مردم به شهدا و امام و رهبری و ندای رهبر گوش فرا دادند و اکنون رئیس جمهورباید تلاش کند تا بتواند رضایت مردم را فراهم آورد و برای رفع مشکلات تلاش کند و مایه خوشحالی شود.» (منبع: اینجا)
نکتۀ دامنه : به نام خدا. جناب آیة الله نورالله طبرسی در حالی بر مفهوم «رضایتِ مردم» تأکید می کند که گویی رأی 244 میلیونی مردم به حجة الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی به معنای عدمِ رضایت! است. رضایت در علم سیاست، همان کارآمدی و مشروعیت سیاسی ست که مردم در انتخابات 29 اردیبهشت 1396 با دادنِ رأی به ایشان، رضامندی و قدرت بخشی مجدد به وی را اعلان کردند. این حق شما بود که بیانیه داده بودید به حجة الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی رأی می دهید؛ ولی این گونه توصیه های شما بعد از آشکارشدن گرایش و نظر ملت، به نظرم نه فقط نویدبخش نیست، بلکه نشانه ای از تحلیل نابجا از انتخابات است. امید است عالمان دینی به گونه ای قدم و قلم نزنند که نسل جدید از آنان رویگردان شوند. ما عالمان دینی را همآره به حُرّیت و حقّانیت می شناختیم نه به مصلحت اندیشی هایی که متأسّفانه آسیبی بزرگ برای این قشر برجسته گردیده است. با پوزش.
5235 : اُنس با قرآن. وَتَرَى کَثِیرًا مِنْهُمْ یُسَارِعُونَ فِی الْإِثْمِ وَالْعُدْوَانِ وَأَکْلِهِمُ السُّحْتَ لَبِئْسَ مَا کَانُوا یَعْمَلُونَ.
و بسیاری از آنان را می بینی که در گناه و تجاوز [از حدود خدا] و حرام خوری خود می شتابند؛ همانا بد است اعمالی که همواره انجام می دادند.
(سوره ۵: المائدة - جزء ۶ - آیۀ 62، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5233 : به قلم دامنه. به نام خدا. قسمت 22 درس مبانی علم سیاست. یکی دیگر از مفاهیم مهم علم سیاست، دموکراسی ست. این مفهوم از دموس (=مردم) و کراسیا (=قدرت) ریشه گرفته است که به معنی قدرتِ مردم است. یکی از مهمترین تعاریف دموکراسی این است:
رژیمی سیاسی و فلسفۀ اجتماعی است که بیش از هر رژیم و فلسفه، گوناگونی عقاید را می پذیرد و در آن دست به دست شدنِ قدرت سیاسی از راه های مسالمت آمیز صورت می گیرد و هدف آن تأمین حداقل رفاه برای همگان است.
در واقع، دموکراسی هم شکلی از حکومت است و هم فلسفۀ زندگی با هم. حکومتی ست که در آن قاعدۀ اکثریت برای جابجایی قدرت حاکم است. به تعریف مشهور آبراهام لینکلن، دموکراسی «حکومتِ مردم، توسطِ مردم، برای مردم، توسط همه، برای همه» است. تا کلاس بیست و سوم خدا نگه دار.
5231 : به قلم حجة الاسلام علی اکبر دارابکلایی 126. «فصل چهل و پنجم (آخرین قسمت) : غیبت. معنای لغوی غیبت غیبت در لغت مصدر (غاب) و اسم مصدر (اغتیاب) است و غیبت از ریشه «غیب» بر چیزی که از چشمها پوشیده باشد دلالت دارد. و اغلب لغویین به معنای اصطلاحی آن پرداختهاند. معنای اصطلاحی غیبت: در اصطلاح علم اخلاق، غیبت آن است که در غیاب کسی به بیان آن چه نقلش مایه ناخشنودی او میشود بپردازند. [۵] که در حقیقت آن فرقی نیست؛ خواه آن نقص در بدن او باشد یا در نسب یا در صفات و افعال و اقوال او یا در چیزی که متعلق به او باشد مثل خانه، لباس و...
تفاوت غیبت و تهمت: حضرت صادق (ع) میفرمود: «غیبت آن است که درباره برادرت بگوئی چیزی را که خدا بر او پوشانده است و اما چیزی را که در وجود او آشکار و ظاهر است مثل تندخوئی و شتابزدگی، (گفتن آن) غیبت نیست و بهتان آن است که دربارهاش بگوئی چیزی که در او نیست. (اصول کافی،ج۲، ص۳۵۸)
5230 : متن نقلی. توضیح دامنه. این نوشته ای ست حیرت آور و خواندنی از علی مطهری در نقد شورای نگهبان. همان گونه که باخبرید شورای نگهبان نگذاشته بود از ساعت 24 به بعدِ جمعه 29 اردیبهشت 1396 از کسی رأی اخذ کنند این در حالی بود انبوهی از مردم در حوزه های رأی گیری سراسر کشور خصوصاً شهرهای بزرگ و تهران با ساعت ها معطّل شدن در حوزه های اخذ رأی، منتظر رأی دادن در ساعات پایانی بودند که... بقیه ی ماجرا را علی مطهری با توضیح مفهوم جُمود بخوبی تحلیل کرده است که ارائه می گردد:
«...شورای نگهبان اعلام کرد طبق قانون انتخابات که میگوید رأی گیری در روز جمعه صورت می گیرد، از ساعت ۲۴ دیگر رای گیری نمی شود. این قضیه من را یاد داستان امام صادق علیه السلام و برخی افراد که اسماعیل فرزند ایشان را امام بعدی می دانستند انداخت که پس از رحلت اسماعیل، امام صادق پیکر او را در محلی قرار داد با پارچه ای که روی آن نوشته شده بود "اسماعیل یشهد ان لا اله الا الله و انّ محمدا رسول الله" برای آن که مردم بفهمند که اسماعیل از دنیا رفته و بعدا نگویند امام بعدی اسماعیل است، یا نگویند او غایب شده و در آخرالزمان ظهور می کند. از آن پس برخی افراد وقتی که یکی از نزدیکانشان از دنیا می رفت، روی پارچه ای همان جمله را می نوشتند که "اسماعیل یشهد ..." چون امام صادق چنین نوشته بود، درحالی که نام میت چیز دیگری بود؛ یعنی جمود به لفظ می ورزیدند.
شورای نگهبان هم گفته است چون از ساعت ۲۴ به بعد، روز شنبه محسوب می شود و در قانون آمده روز جمعه، پس رای گیری باید خاتمه یابد هرچند ده ها هزار نفر پشت درب حوزه های رای گیری باقی مانده باشند، در حالیکه ادامه رای گیری مثلاً تا یک ساعت بعد از نیمه شب از کسانی که تا ساعت ۲۴ پشت دربها باقی مانده اند به این معنی نیست که رای گیری در روز شنبه انجام شده است و عقل سلیم حکم می کند که از چنین افرادی اخذ رای شود و حق آنها ضایع نشود. این گونه تفسیرها از قانون را حقاً باید جمود به لفظ نامید. امیدوارم سایر تفسیرهای شورای نگهبان از قوانین این گونه نباشد.» (منبع: اینجا)
5230 : دامنهٔ روح لیف روح 191
دامنه در آستانۀ فرارسیدن ماه مبارک رمضان دو کتاب «مراقبات ماه رمضان» و «از رمضان بیشتر بدانیم» از انتشارات مؤسّسۀ علمی فرهنگی دارالحدیث را برای مطالعه و بهره وری معنوی و عبادی معرفی می کند. ان شاء الله در این ماه خدا، میهمانى ویژهاى را براى تربیت روح مان تدارک ببینیم.
5229 : به قلم دامنه. به نام خدا. کو و کجا رفته بود عقل و درایت؟ کو و کجا رفته بود عاطفه و عدالت؟ کو و کجا رفته بود اخلاق و مُروّت؟ کو و کجا رفته بود آن آرمان بلندِ صدور ایدئولوژی برجسته و جهان نگر شیعه و ارزش های دینی و انسانی انقلاب و سیرۀ اهل بیت عصمت و طهارت؟
این عکس زیر شیوَن میمونِ مادر است. گریه در داغ فرزندش که بر اثر سقوط از درخت در منطقۀ جبَلپور هند، مُرد. میمون به حکمِ آموزه های غریزی که خدای حکیم در نهادش نهاده، از سقوط فرزندش، این گونه شیون و زاری و گریه می کند که دانشگاه بزرگی ست برای عبرت گیری.
از این میمون باعاطفه یاد بگیرید و پا روی مُروّت و انصاف و اخلاق نگذارید. مردم ایران بسیاری از پشت پرده های عجیب و غریب! را بخوبی می دانند و آگاه اند. بهتر است به خود آیید و با شیوه های بدتر از ماکیاولیستی، از انقلاب و مردمِ آگاه و مؤمن و آزاداندیشِ انتقام نگیرید. و ذائقۀ این ملتِ صاحب اختیار و رأی را _که ولی نعمتانِ نظام هستند_ تلخ نکنید. چرا که در نظام ما جمهوریت همیشه با اسلامیت همپیوند است و به آن در پهنۀ ایران بزرگ، مدَد می رساند. والسّلام.
5228 : اُنس با قرآن. وَمَنْ لَا یُجِبْ دَاعِیَ اللَّهِ فَلَیْسَ بِمُعْجِزٍ فِی الْأَرْضِ وَلَیْسَ لَهُ مِنْ دُونِهِ أَوْلِیَاءُ أُولَئِکَ فِی ضَلَالٍ مُبِینٍ.
و آنان که دعوت کنندۀ خدا را اجابت نکنند نمی توانند [خدا را] در زمین عاجز کنند [تا از دسترس قدرت او بیرون روند] و آنان را در برابر خدا یاورانی نیست [که عذاب را از آنان دفع کند]، اینان در گمراهی آشکاری هستند.
(سوره ۴۶: الأحقاف - جزء ۲۶ - آیۀ 32، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)
5227 : به قلم حجة الاسلام علی اکبر دارابکلایی 125. «فصل چهل و چهارم : مسخره کردن. معنای لغوی واژۀ سخریه مصدری است از ریشۀ سخر، دالّ بر کوچک گردانیدن یا کوچک شمردن کسی یا چیزی، چنانکه مصدر تسخیر از این ریشه، حاکی از بهخدمت گرفتن و مطیع کردن چیزی یا کسی بدون مزد است . مصدر سخریه تقریباً مترادف است با مصدرهای سُخره و استهزاء (از ریشۀ هزء) و در آنها افزون بر معنای استحقار و تذلیل، معنای ریشخندکردن نیز نهفته است. بنا بر تعریف غزالی، مسخرهکردن توجهدادن به عیوب دیگری است به نحوی که باعث خندۀ ناظران شود، خواه با سخن باشد خواه با اشاره یا انجام دادن کارهای دیگر. مفهوم مسخرهکردن در قرآن در دو زمینۀ معنایی اصلی به کار رفته است: نخست به عنوان یکی از رفتارهای ضد مذهبی مشرکان (و منافقان) برای مقابله با پیامبران و مؤمنان، و دوم به عنوان یک رذیلت اخلاقی که مؤمنان از آن نهی شدهاند. در احادیث، بیشتر، از معنای دوم سخن گفته شده و در مواردی نیز در زمینههای معنایی دیگری به کار رفته است.
5225 : سیاست7 (قسمت 605)
متن نقلی. مشارکت مردم استان تهران: 6 میلیون و 100 هزار رأی،
مشارکت مردم شهر تهران: بیش از 55 درصد
رای در استان تهران:
حسن روحانی حدود 4 میلیون رأی
سیدابراهیم رئیسی یک میلیون و 800 هزار رأی
رای در شهر تهران:
حسن روحانی حدود 2 میلیون و 560 هزار رای
سیدابراهیم رئیسی 958 هزار رای
رای در شهرستان ری:
حسن روحانی 186 هزار و 831 راأی
سیدابراهیم رئیسی 137هزار و 261 رأی
منبع با تلخیص: اینجا
======
نتیجۀ نهایی شورای شهر تهران
هر 21 نفر از لیست جناح چپ مورد تأیبد سیدمحمد خاتمی
منبع: اینجا
5224 : به قلم حجة الاسلام مالک رجبی 208. «بسمه تعالی. سلام آقا ابراهیم. خدا قوت. مدتی دامنه ی شما لنگر انداخته بود مشخص بود که در انتخابات فعالیت خیلی زیاد داشتی تا مردم ایران پای صندوقهای رای حضور چشمگیری پیدا کنند و همینطور هم شد بنابر فرمایش مقام معظم رهبری برنده اصلی در ۲۹ اردبیهشت ۹۶ ملت فهیم ایران بودند . موفق باشید.
سخنی با ملت فهیم ایران. ️آرمان لیبرال دمکراسی این است که اقلیت به رای اکثریت احترام بگذارد و آن را بپذیرد. اما آرمان «مردمسالاری دینی» این است که نهتنها اقلیت به رای اکثریت احترام بگذارند، بلکه همگان به حدی از رشد فکری برسند که نه برنده فخرفروشی کند و نه بازنده ناراحت شود! خداوند در کتاب خود خبر داده است که این فراز و فرودهایی که در زندگی پیش میآید برای این است که شما را به اوج و رفعتی برساند «تا بر آنچه از دست میدهید، اندوهگین نشوید؛ و بدانچه به شما میدهند، دلخوش ندارید.» (لِکَیْلا تَأْسَوْا عَلى ما فاتَکُمْ وَ لا تَفْرَحُوا بِما آتاکُم؛ حدید/23) ما موظف به انجام تکلیفی هستیم که آن را وظیفه خود تشخیص دادهایم. گاه برای حصول نتیجه، فقط خواست ما مهم نیست؛ ارادههای دیگران هم در کار است. در چنین شرایطی، مهم این است که وظیفه خود را درست تشخیص و انجام دهیم؛ آنگاه، چه نتیجه حاصل شد، چه نشد، ما خوشحال خواهیم بود؛ زیرا خداوند از کسی که وظیفهاش را انجام داده باشد راضی است؛ و برای انسان خداباور، حصول رضایت الهی، از هر دلخواهی، خوشایندتر و خوشحالکنندهتر است. (وَ رِضْوانٌ مِنَ اللَّهِ أَکْبَر؛ توبه/72) منبع . ع ن.
بنابراین اگر خدا را باور داریم، یادمان باشد: اگر شخص مورد نظر ما رای آورد، مبادا دچار غرور شویم و رقیبانمان را تحقیر نماییم؛ و اگر هم دیگری رای آورد، مبادا ناامید شویم و گمان کنیم که کارهایمان هدر رفته است. کسی که برای خدا کاری انجام دهد، کارش در جهان گم نمیشود؛ حتی اگر خودش تکهتکه شود (وَ الَّذینَ قُتِلُوا فی سَبیلِ اللَّهِ فَلَنْ یُضِلَّ أَعْمالَهُم؛ محمد/22). ۱ خرداد ۹۶. قم. کتابخانه آیه الله بروجردی»
پاسخ دامنه: به نام خدا. سلام من هم به شما جناب شیخ مالک دوست فاضل و فرهیخته ی من. ممنونم بابت ارسال متن. لنگرانداختن خوبه. مهم آن است لنگ نگردیم و لُکنت نگیریم و لگام نزنیم. مطایبۀ قشنگی در صدر کلام نمودی و من هم پاسخم به مزاح تان تمجید لنگر است و تقبیح لگام. ای شیخِ خوش مَشرب و مرام. خدا نگه دارتان.
5223 : اُنس با قرآن. أَوَلَا یَعْلَمُونَ أَنَّ اللَّهَ یَعْلَمُ مَا یُسِرُّونَ وَمَا یُعْلِنُونَ.
آیا [آن سخت دلان] نمی دانند که خدا آنچه را پنهان می دارند و آنچه را آشکار می کنند، می داند؟!
(سوره ۲: البقرة - جزء ۱ - آیۀ 77، ترجمۀ شیخ حسین انصاریان)